За Синода е изключено да върне Борис в Бачковския манастир - О'Позиция
Za Sinoda e izklyucheno da varnat Boris za igumen v Bachkovo

Със сигурност първо ще се изчака изборът на нов русенски митрополит.

Ден след като епископ Борис беше уволнен като игумен на Бачковския манастир, той изпрати монаси пред Синода да лобират за него. Патриарх Неофит и владиците обаче отказали да ги приемат, съобщи БНТ. Мотивът им бил, че още не е приключил църковният съд и няма присъда, която да бъде обжалвана.
Застъпниците на Борис дошли до София без знанието и благословията на и.д. игумен Симон, което по канон автоматично ги превръща в бегълци.

Борис беше уволнен от Синода в сряда и беше изпратен на покаяние в Рилския манастир. Архиереите решиха срещу него да започне църковен съд. Причина са разпространени наскоро в интернет клипчета с непристойни сцени в килия между мъж, за когото се твърди, че е Борис, и служителка на манастира. Видеото обаче беше за кратко в мрежата, тъй като беше изтрито от администраторите на един от големите сайтове за видеообмен заради съдържанието му.
Духовници допускат, че дори Борис да бъде оправдан от църковния съд, той едва ли ще бъде върнат като игумен в Бачково, пише „Стандарт“. Причината е, че през годините се сдоби с много противници, а и неведнъж се е отнасял недобре с поклонници. Още обаче не е ясно кой ще заеме апетитния пост начело на богатия манастир.

Тъй като Бачковската обител е на пряко управление от Синода, игуменът му се избира от архиереите. Със сигурност първо ще се изчака изборът на нов Русенски митрополит. За там все по-упорито е спряган главният секретар на Синода епископ Наум. Възможно е синодалните старци да решат да назначат в Бачково не епископ, а духовник с по-ниския сан архимандрит, за да се учи на административна работа. Причината е, че в църквата все по-остро се усеща липсата на достатъчно подготвени висши клирици. А вече е тръгнало обновяване начело на Църквата.

За Бачковския манастир все по-често спрягат архимандрит Антим, който е протосингел на Видинската епархия. Както и викарият епископ Сионий. Възможно било там да изпратят и архимандрит Дионий, който сега работи в Синода. Другото апетитно кресло, което ще се оваканти, е на главен секретар, ако Наум стане митрополит край Дунав. По всичко изглежда, че в Църквата престоят много рокади.

image_print
Tags: , ,
 

Направете коментар
ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Монаси от Бачково се застъпиха за Борис
  Ден след като епископ Борис беше уволнен като игумен на Бачковския манастир, той изпрати мона...

ДРУГИ

Кремълският експеримент
Много нещо се изговори за ролята на Русия в българските избори, за инструкциите изпратени на БСП от ...
Симптоматичен цинизъм
Ръководството на БСП в Стара Загора и Българският антифашистки съюз разпратиха до висшите държавни и...
Изхвърлиха шеф на СИК от ББЦ
Повече от пет часа РИК-София не можа да се справи със самоозабравил се шеф на СИК, който не допусна ...
Единствено реформаторите влизат като дясна формация
Коалицията „Реформаторски блок-Глас народен“ е единствената дясна формация, която влиза ...
За гордия софийски врабец
  Не знам кой е правил анкетата за птица – символ на София, но изборът на Големия синигер...