Трети Джордж Буш излиза на сцената - О'Позиция
Трети Джордж Буш излиза на сцената
632 Прочитания
О'Позиция
05.03.14
Treti George Bush izliza na scenata

Прадядо му е бил сенатор, дядо му и чичо му – президенти, баща му – губернатор

Прадядо му бе сенатор, дядо му и чичо му – американски президенти, баща му – губернатор на Флорида. Сега най-прочутата династия в щатската политика си има още един обещаващ наследник, пише реномираното бостънско списание The Atlantic. Естествено, той се казва Джордж Буш.

 Тридесет и седем годишният адвокат Джордж П. Буш направи първата крачка към продължаването на политическата династия на своя род, спечелвайки номинацията на Републиканската партия за поста председател на поземлената комисия на щата Тексас. Председателят на тази комисия на Тексас администрира обширни територии и ресурси в щата, които са собственост на държавата. Този пост може да е трамплин към по-висока длъжност.

Джордж П. Буш е внук на бившия президент (1989-1993 г.)Джордж Х. Буш и племенник на бившия президент (2001-2009 гг) и губернатор на Тексас Джордж  У. Буш. Джордж Прескът  Буш е син на бившия губернатор на Флорида Джеб Буш, по-малкият брат на предишния държавен глава на САЩ.

Джордж Прескът Гарника Буш, наричан от приятелите си просто „Пи“, е много повече от обикновен наследник на влиятелната династия. Той е наполовина латино – майка му Колумба е мексиканка – и с мургавия си тен, гъстата тъмна коса и блестящата усмивка е сякаш специално създаден, за да привлече все по-многобройния испаноезичен вот в САЩ. В предизборната кампания на чичо му през 2000 г. си спечели прякора „Републиканския Рики Мартин“ заради латиночара си.

Освен това е адвокат с добра репутация, ветеран от Афганистан и със завиден опит в набирането на средства за кампании. Живее със съпругата си във Форт Уърт, Флорида,  и в свободното си време бяга на маратонски дистанции. Джордж П. е подготвян за политическа кариера още от невръстно момче. Когато бе на 12 години, той изнесе първата си публична реч – на конвенцията за номинирането на дядо си Джордж Х. за президентски кандидат на републиканците. Дванайсет години по-късно записа телевизионните реклами за избирането на чичо си Джордж У. Оттогава изминаха други дванайсет години и все повече наблюдатели в Америка се питат дали не идва време Пи отново да впрегне чара си, този път в своя собствена полза.

През 2012 г. баща му Джеб бе спряган като спасителен вариант при явната липса на силен републикански кандидат срещу Обама, но тогава отказа да се кандидатира и немалко хора смятат, че основният му мотив е да даде шанс на сина си. Още през 2014 може да видим Джордж Пи като конгресмен, или на друга изборна длъжност. Той самият отговаря на въпросите за евентуалната си политическа кариера предимно с усмивки и с „В момента не мисля за нещо конкретно, но да, отворен съм за подобни неща“. Но, както отбеляза наскоро един анализатор, дори Пи да не иска да се занимава с политика, той ще бъде принуден – просто защото такава стока не се среща често. Като оставим настрана чара и съвършената му биография, той има едно фантастично предимство пред евентуалните си опоненти – едновременно е от старо патрицианско американско семейство и от латино произход.

Испаноезичните в САЩ в момента са над 51 милиона души – около 13% от населението. През 2030 вече ще са 78 милиона, или една четвърт от всички американци. Всеки месец 50 000 испаноезични младежи навършват пълнолетие и получават право да гласуват. За момента сравнително малко го упражняват, но основната причина е, че те нямат собствен кандидат. Човек с латино произход не би имал шанс в национални избори, защото няма да получи подкрепата на англоезичните, и обратното.

Джордж Пи е идеалното решение на тази дилема.

Според Ана Наваро, консултант към Републиканската партия, най-младият Буш е „следващото голямо нещо – има интелект, присъствие, външен вид, военна служба, говори два езика и е наполовина латино. Пък и семейните връзки никога не вредят“.

Междувременно бившият президентът Джордж У. Буш активно лансира  брат си Джеб за кандидат- президент на републиканците през 2016 г. „Ако той реши, то от него ще излезе превъзходен президент“ – заяви Джорж У.Буш в интервю за ABC News. Според него брат му ще се справи и без съветите му.

Ако Джеб Буш се съгласи да се впусне в надпреварата, то той ще се превърне в съперник на Хилъри Клинтън за президентския пост. Аналитиците са сигурни, че съпругата на президента Клинтън и бивш държавен секретар на САЩ ще бъде кандидат на демократите.

image_print
Tags: , , ,
 

One Response to “Трети Джордж Буш излиза на сцената”

  1. Николай Атанасов
    Says:

    Може би третия опит ще излезе успешен


Направете коментар
ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Буш отново в Белия дом?
Джордж Буш-младши заяви на 1 май по СNN: Надявам се, че Джеб ще участва“. С тези думи бившият ...
Буш излага свои портрети на световни лидери
Много млади и амбициозни художници могат дълго да търсят галерия, в която да покажат първите си твор...

ДРУГИ

Кремълският експеримент
Много нещо се изговори за ролята на Русия в българските избори, за инструкциите изпратени на БСП от ...
Симптоматичен цинизъм
Ръководството на БСП в Стара Загора и Българският антифашистки съюз разпратиха до висшите държавни и...
Изхвърлиха шеф на СИК от ББЦ
Повече от пет часа РИК-София не можа да се справи със самоозабравил се шеф на СИК, който не допусна ...
Единствено реформаторите влизат като дясна формация
Коалицията „Реформаторски блок-Глас народен“ е единствената дясна формация, която влиза ...
За гордия софийски врабец
  Не знам кой е правил анкетата за птица – символ на София, но изборът на Големия синигер...