Точно 561 528 подписа за референдума вече са в парламента - О'Позиция
Точно 561 528 подписа за референдума вече са в парламента

Според проф. Близнашки над 75% от хората искат референдум заедно с евровота в края на май.

Подписката с точно 561 528 подписа с искане за референдум за промяна на изборните правила беше внесена в парламента. Около 300 души от Инициативния комитет за организиране на допитване по инициатива на президента Росен Плевнелиев организираха шествие от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ до сградата на парламента. Те скандираха „Оставка“, „Референдум“, „Мая, преброй ги!“ и „Валидни са!“

Начело на шествието бяха професорите Георги Близнашки, който е и председател на комитета, Александър Кьосев, Георги Каприев и Калин Янакиев, които подкрепиха студентската окупация през есента минала година. В акцията се включиха и ГЕРБ, членовете на ръководството на ГЕРБ Румяна Бъчварова и Томислав Дончев. В неделя лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов предостави на комитета папките с над 500 хиляди подписа, събрани от структурите на партията.

По закон парламентът е задължен да свика национално допитване до 3 месеца, ако това поискат 500 хиляди граждани. Тепърва обаче предстои проверка за автентичността на подписите. Според Закона за референдумите Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“ (ГРАО) към Министерството на регионалното развитие „извършва незабавно служебна проверка“ на подписите.

Така законовият срок за депутатите да се произнесат е най-късно в началото на юни, а евроизборите ще са на 25 май. Датата за допитването се определя с Указ на президента и тя не може да бъде по-рано от два месеца и по-късно от три месеца от обнародването на решението на парламента за свикване на референдум. Председателят на инициативният комитет проф. Георги Близнашки призова институциите да си свършат бързо работата.

„Всички тези претенции за някакъв граждански контрол върху една гражданска инициатива са абсурдни. В този смисъл, има си една законово установена процедура – нека да дадем възможност на ГРАО да направи съответните проверки. Ако установят твърде много нередности, ние ще ги отстраним във възможно най-кратки срокове. Нашият призив е в рамките на 10 дни да се направи една бърза и енергична проверка, за да може Народното събрание в последствие, в рамките на една седмица, да вземе своето решение за произвеждане на този референдум в деня на европейските избори. Време е управляващите най-сетне да се вслушат в гласа на гражданите”, каза проф. Близнашки. Той цитира проучване, според което над 75% от хората искат референдум заедно с евровота в края на май. Затова най-разумно би било референдумът да е тогава.

Малко преди шествието Бойко Борисов предупреди за евентуални провокации с подписката за референдума. „Затова, за всеки случай, ще съберем повече от необходимите подписи“, написа той в профила си във Фейсбук.

Народното събрание по закон има право да редактира въпросите за референдума, както направи ГЕРБ в края на 2012 г. за допитването за АЕЦ „Белене“.

image_print
Tags: , ,
 

Направете коментар
ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Хърватският конституционен съд отхвърли иска за премахване на кирилицата
Агенция Рийтерс съобщи, че хърватският конституционен съд е отхвърлил искането за провеждане на рефе...
Управляващите отхвърлиха референдума
Управляващите отхвърлиха провеждането на референдума за изборните правила и само за задължително гла...
Слави Трифонов се намесва в политиката
В снощното си шоу водещият Слави Трифонов направи заявка, че се намесва в политиката. Начинът, по ко...
Мъже с автомати, палки и пушки завзеха градския съвет в Донецк
Мъже, въоръжени с автомати, палки и пушки завзеха сградата на градския съвет в Донецк, съобщи агенци...
Кримските татари: Проведеният референдум е абсурден и циничен
  По време на неформалната среща на съвета за сигурност на ООН, свикана по инициатива на Украйн...

ДРУГИ

Кремълският експеримент
Много нещо се изговори за ролята на Русия в българските избори, за инструкциите изпратени на БСП от ...
Симптоматичен цинизъм
Ръководството на БСП в Стара Загора и Българският антифашистки съюз разпратиха до висшите държавни и...
Изхвърлиха шеф на СИК от ББЦ
Повече от пет часа РИК-София не можа да се справи със самоозабравил се шеф на СИК, който не допусна ...
Единствено реформаторите влизат като дясна формация
Коалицията „Реформаторски блок-Глас народен“ е единствената дясна формация, която влиза ...
За гордия софийски врабец
  Не знам кой е правил анкетата за птица – символ на София, но изборът на Големия синигер...