Тимошенко – хладнокръвен, безпощаден политик зад маската на Златокоска - О'Позиция
Тимошенко – хладнокръвен, безпощаден политик зад маската на Златокоска

От инвалидния си стол Тимошенко се превърна в мъченица, милееща за народа

Не позволявайте видът й да ви излъже. Това е жена, която умело успява да манипулира украинците с външния си вид и добре преценените си речи, отбеляза международният коментатор Кристофър Дики.
И наистина, със златистата си плитка увита като корона около главата си тя пробужда асоциации на добрата принцеса от приказките на украинския фолклор, като с това кара много хора да я превърнат в икона.
Когато няколко часа след освобождаването й от затвора, бившият премиер Юлия Тимошенко говори от трибуната на площад Независимост в Киев, хиляди хора се трогнаха от речта й до сълзи. Тимошенко излезе на трибуната на инвалидна количка, поради известните й по целия свят проблеми с гръбнака. Тя държа прочувствена реч като назова събралите се на площата хора храбреци, герои и мъченици като подчерта, че именно те са й вдъхвали кураж да издържи в затвора и да се откаже от гладната си стачка.
На практика, Тимошенко много умело отмъкна заслуженото уважение към хората, които не напуснаха протеста, въпреки ниските температури и окървавените сблъсъци с полицията. Възхвалявайки борещите се за независимост украинци, тя някак си незабелязано измести фокуса върху себе си и пое мъченичеството на народа си върху собствените си плещи.
След като емоциите в Украйна се оталожат и страната бъде изправена пред избор на нов президент, ще се разбере дали не особено чистото минало на Тимошенко ще й попречи да спечели президентските избори – политическа победа, към която тя толкова дълго се стремеше.
В страна, в която корупцията е един от най-наболелите проблеми, най-добрият коз за Тимошенко е отявлената алчност на Янукович, която той даже не се стараеше и да прикрива. Когато хората на банкрутиралата Украйна видяха с очите си екстравагантния вкус на Янукович – от позлатената му баня, водката с неговото име, луксозното обзавеждане, невероятните градини и частна менажерия, гневът им нарастна още повече.
На фона на видяното, корупционните престъпления на Тимошенко, които се изразяват не в лукс а в банкови авоари, започнаха да избледняват даже за хората, които все още не са забравили скандалните далавери на Юлия. Въпреки това, тя използва умело момента и от инвалидната си количка се извини за допуснатите в миналото грешки. Отново нейното покаяние бе добре обмислено – в този силно емоционален момент хората наистина малко или много й простиха, а нейното „откровение” затрогна мнозина.
Юлия Тимошенко знае много добре, че събитията в Украйна й предоставят шанс, който тя не трябва да изпуска. Тя залага на моментната уязвимост на народа и на неговото недоволство, което отново ще я издигнат на върховете на властта. Юлия не разчита особено на подкрепата на сегашните си съюзници, нито на тази на политическите коментатори.
Народът на Украйна може вече и да е забравил, но професионалистите много добре си спомнят последното десетилетие на 20 век – годините преди „златната плитка”. В този период Тимошенко показваше истинското си лице на пресметлива и ловка бизнесдама с тъмна коса и тъмна страна – неумолима, безпощадна, безкомпромисна и злопаметна. С подкрепата на тогавашния премиер – Павел Лазаренко, тя направи огромно състояние от сделки с приподния газ, което й донесе прозвището Газовата Принцеса.
Когато започна „газовият скандал”, адвокатите на Тимошенко заявиха, че обвиненията срещу нея са изфабрикувани и фалшифицирани от политическите й врагове. Не трябва обаче да се забравя факта, че нейният съдружник Лазаренко беше осъден в САЩ и влезе в затвора за пране на пари и финансови далавери. Обвинението имаше доказателства, че Лазаренко е получавал огромно количество пари от фирми, собственост на украинската бизнесдама Юлия Тимошенко като отплата за неговото „попечителство”.
Тимошенко не беше съдена в Америка, но името й беше споменато като главно лице в делаверите, коментирани в обвинителния акт, въпреки че тя пламенно отричаше пред пресата да е извършвала каквито и да било закононарушения.
Тимошенко влиза в политиката през 1996 година, когато става депутат в парламента. Три години по-късно, когато Лазаренко напуска страната под предлог, че някои хора се опитват да го убият, Тимошенко става един от основателите на партия Батковщина, която има анти -лазаренко и анти- корупционна платформа.
Тя се обединява с тогавашния министър-председател Виктор Юзченко, става заместник премиер и е назначена за министър на енергетиката. След като тогавашния президент Леонид Кучма я уволнява и арестува мъжът й Александър за корупция, а нея – за фалшификация и подправка на документи по сделките с газта, тя излиза с изявление, че президентът има за цел да я унищожи поради лична вендета, причините за които Тимошенко не уточнява.
По време на разследването, пресметливата бизнесдама ловко използва недоволството на народа по отношение на нарастващото влияние на Русия в Украйна и заявява, че обвиненията срещу семейството й са политически мотивирани. Обвиненията са оттеглени и Тимошенко и Юзченко започват да провеждат добре обмислената си кампания, пропагандирайки отделяне от влиянието на Русия и обединението с Европа.
Когато спорните резултати от изборите през 2004 довеждат до масови протести, Тимошенко и Юзченко се обявяват за лидери на така наречената Оранжева революция.
Същата година Юзченко е отровен с диоксин. Той оцелява, но остава физически обезобразен. И докато политическият й партньор се бори за живота си, Юлия наема скъпостуващи PR професионалисти, които я превръщат от Ледена Кралица в Приказна Принцеса. За няколко часа безкомпромисната брюнетка се превръща в любвеобвилна блондинка, а златистата плитка я прави емблематичен символ на Украйна.
През 2005 Тимошенко става премиер министър, но мечтата й продължава само няколко месеца – правителството се разпада. През 2007 тя се връща на поста си и остава в креслото си до 2010, когато се кандидатира за президент, но губи от Янукович.
През 2011година Тимошенко е осъдена на 7 години затвор за злоупотреба с властта и влиянието си при сделки на газ с Русия. Но даже и от затвора, Тимошенко остана активна и не позволи да бъде забравена. Нейните адвокати постоянно обжалваха, внасяха петиции и публикуваха изявления. Болките в гърба й я превърнаха в страдалница, след като не й бе позволено да се лекува в чужбина. После дойде гладната стачка и накрая протестите на площад Независимост, които на практика я освободиха от затвора.
Тимошенко е много добре запозната с народопсихологията на украинците. Тя знае, че по време на криза народът й се нуждае от обединителна фигура, от икона, която да ги насърчава и ръководи. И Тимошенко моментално излезе на площада, за да обезпечи политическото си бъдеще.
Дали наистина Тимошенко ще успее да поведе народа си към мир, стабилност и благополучие не е ясно. Ясно обаче е едно – няма съмнение, че огънят в тази безкрайно амбициозна жена не е затихнал и че зад иконичното лице на принцеса от приказките се крие един безкрайно пресметлив и хладнокръвен политик.

image_print
Tags: , ,
 

3 Responses to “Тимошенко – хладнокръвен, безпощаден политик зад маската на Златокоска”

 1. слави дойчинов
  Says:

  Добър коментар – да се прати на украинците


 2. минувач
  Says:

  Бах таз гювендия!


 3. хортензия кочева
  Says:

  Гювендия ама надхитри всички мъже и си прибра милионите


Направете коментар
ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Тимошенко: Агресорът иска пълна капитулация на Украйна
В свое видеообръщение бившият премиер  премиер на Украйна Юлия Тимошенко заяви, че не не вярва в усп...

ДРУГИ

Кремълският експеримент
Много нещо се изговори за ролята на Русия в българските избори, за инструкциите изпратени на БСП от ...
Симптоматичен цинизъм
Ръководството на БСП в Стара Загора и Българският антифашистки съюз разпратиха до висшите държавни и...
Изхвърлиха шеф на СИК от ББЦ
Повече от пет часа РИК-София не можа да се справи със самоозабравил се шеф на СИК, който не допусна ...
Единствено реформаторите влизат като дясна формация
Коалицията „Реформаторски блок-Глас народен“ е единствената дясна формация, която влиза ...
За гордия софийски врабец
  Не знам кой е правил анкетата за птица – символ на София, но изборът на Големия синигер...