Тимошенко: Агресорът иска пълна капитулация на Украйна - О'Позиция

Timoshenko: Agresorut iska pulna kapitulazia na Ukraina

Руският премиер Дмитрий Медведев иска връщането на власт на сваления президент Янукович

В свое видеообръщение бившият премиер  премиер на Украйна Юлия Тимошенко заяви, че не не вярва в успеха на възможните преговори между Киев и Москва, защото  Русия иска пълна капитулация на Украйна. Ето какво каза още Тимошенко:

„Причината за началото на военната агресия на Русия срещу Украйна е това, че в резултат на нашата Европейска революция ние си извоювахме пълната свобода, отворихме пътя към Европа и отстранихме подчинената на Русия власт на Янукович. Русия не се примири с това. Те сега са решили да си присвоят Украйна със силата на оръжието и да ни направят част от Руската федерация. Поставен ни е жесток ултиматум – те ще прекратят военната агресия само в случай, ако върнем Янукович и корумпираната му кървава банда на власт. Този ултиматум по никакъв начин не трябва да бъде приеман. Ако Янукович ссе върне на президентския пост, както иска Русия, той за броени месеци ще предаде Украйна на състава на Руската федерация чрез фалшив референдум. Русия се стреми в момента със силата на крайната агресия да ни накара напълно да капитулираме.

Преговорите между Украйна и Русия днес не могат да бъдат успешни. Какъв е планът на агресора? Какво той иска да направи в Украйна? Той иска агресивно да нажежи напрежението в Крим и така да създаде паника в Украйна, която да доведе до обявяването на военно положение на нашата територия, а в бъдеще пълна икономическа и финансова дестабилизация и дори до фалит. Агресорът иска стремителен ръст на цените, икономическо, социално и финансово падение на всеки един от вас, на всяко украинско семейство. Това е тяхната цел“, каза  Юлия Тимошенко.

Междувременно в профила си във Фейсбук руският премиер Дмитрий Медведев написа, че Русия е готова да развива отношенията си с Украйна, но не признава хората, които в момента са завзели властта в Киев. „Украйна за нас не е само група от хора, която, проливайки кръв на Майдана, завзе властта в нарушение на конституцията и другите закони на своята държава. За нас тя е цялата страна. Много различни хора. Украинци, руснаци, татари, евреи. Другите нации, живеещи в съгласие“, пише Медведев.

Той все пак признава, че авторитетът на сваления и избягал в Русия Виктор Янукович на практика е унищожен, но продължава да е легитимният президент на Украйна и той може да бъде лишен от тази длъжност само по законния ред. „Ако Янукович е виновен пред Украйна, проведете процедура по импийчмънт според украинската Конституция и го съдете. Всичко останало е произвол. Превземане на властта. Това означава, че този ред ще бъде крайно неустойчив. Ще приключи с нов преврат. Нова кръв“, пише още Медведев и заключава, че на Русия е необходима една силна и стабилна Украйна, а не беден роднина, вечно стоящ с протегната ръка. Всичко това вече е казано на новите управляващи в Украйна, казва Медведев.

Главният прокурор на Украйна Олег Махницкий обяви, че след изявленията на Янукович в Русия е взето решение за образуване на наказателно производство срещу сваления президент за опит и призив за промяна на конституционния строй в Украйна.

image_print
Tags: , , ,
 

Направете коментар
ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Киев поиска Интерпол да включи Янукович в списъка на издирваните престъпници
Според някои руски медии, сваленият от власт украински президент Виктор Янукович, който потърси поли...
Кремъл приюти Янукович
Кремъл удовлетвори молбата на Виктор Янукович за обезпечаване на личната му сигурност на територията...
Янукович се укрива в манастир на Московската патриаршия
Бившият президент на Украйна – Виктор Янукович се укрива в един от манастирите на Московската ...
Кандидатите за Украйна след Янукович
Седем опозиционни лидери изпъкнаха през последните месеци в украинските събития. Кои от тях са голем...

ДРУГИ

Кремълският експеримент
Много нещо се изговори за ролята на Русия в българските избори, за инструкциите изпратени на БСП от ...
Симптоматичен цинизъм
Ръководството на БСП в Стара Загора и Българският антифашистки съюз разпратиха до висшите държавни и...
Изхвърлиха шеф на СИК от ББЦ
Повече от пет часа РИК-София не можа да се справи със самоозабравил се шеф на СИК, който не допусна ...
Единствено реформаторите влизат като дясна формация
Коалицията „Реформаторски блок-Глас народен“ е единствената дясна формация, която влиза ...
За гордия софийски врабец
  Не знам кой е правил анкетата за птица – символ на София, но изборът на Големия синигер...