Разкриха ченгета във Висшия адвокатски съвет - О'Позиция
Razkriha chengeta vav Visshiia advokatski savet

Бившият шеф на адвокатите Траян Марковски бил агент Звездица

Председателят на Висшия адвокатски съвет в периода 2001-2008 г.  Траян Марковски и Хараламби Анчев – член на съвета и бивш вицепремиер и министър на правосъдието в служебното правителство на Стефан Софиянски (февруари-май 1997) г. са били сътрудници на бившата комунистическа Държавна сигурност.

 Това е установила проверка на Комисията по досиетата. Марковски, който е адвокат на Младен Михалев-Маджо, е бил съдържател на явочна квартира с псевдоним Звездица, а Анчев е бил агент Чавдар.

Общо Комисията е установила принадлежност към бившата Държавна сигурност и военното разузнаване на 11 членове и председатели на Висшия адвокатски съвет, Висшия контролен съвет и Висшия дисциплинарен съд, информира БТВ.

Проверката  на комисията е обхванала 100 души. За един – председателят на Висшия адвокатски съвет, не са предоставени всички необходими данни и за него проверката продължава.

Необяснимо защо името на Хараламби Анчев – агент Чавдар, не излезе при проверката на правителствата.

 Освен Марковски и Анчев с установено агентурно минало са членовете на Висшия адвокатски съвет Петър Зафиров – агент Иван, Николай Банков – агент Братанов, Момчил Савов – осведомител Златев, Йордан Кебеджиев – агент Асен. За други трима също е установено агентурно минало, но те са починали и не подлежат на публикуване.

 Във Висшия дисциплинарен съд са били проверени 67 души, като за 8 лица проверката продължава. Тук с досиета са шестима души. Установено е, че председателят Емануил Георгиев е бил съдържател на явочна квартира с псевдоним Изгрев. От комисията са установили агентурното минало и на още трима, но данните от тях не подлежат на публикуване, тъй като са покойници.

 При проверка сред председателите, заместник-председателите и членовете на Висшия контролен съвет са проверени 28 души. За двама не е предоставена информация и проверката им продължава. Тук само един е агентът, който може да бъде оповестен установен от комисията – Петър Зафиров, който е бил член на съвета от 2004 г. до 2008 г. Псевдонимът му е бил Иван и е сътрудничел на СГУ на МВР-ДС-II-II. Снет е от действащия оперативен отчет през 1980 г. Името му е и сред имената в списъка и на Висшия адвокатски съвет.

image_print
Tags: , , ,
 

Направете коментар
ОЩЕ ПО ТЕМАТА

ДРУГИ

Кремълският експеримент
Много нещо се изговори за ролята на Русия в българските избори, за инструкциите изпратени на БСП от ...
Симптоматичен цинизъм
Ръководството на БСП в Стара Загора и Българският антифашистки съюз разпратиха до висшите държавни и...
Изхвърлиха шеф на СИК от ББЦ
Повече от пет часа РИК-София не можа да се справи със самоозабравил се шеф на СИК, който не допусна ...
Единствено реформаторите влизат като дясна формация
Коалицията „Реформаторски блок-Глас народен“ е единствената дясна формация, която влиза ...
За гордия софийски врабец
  Не знам кой е правил анкетата за птица – символ на София, но изборът на Големия синигер...