Андрей Ковачев: Путин саботира Европейския съюз - О'Позиция
Putin sabotira Evropeyskiya sayuz

Сегашната му администрация продължава противопоставянето от времето на Студената война, заяви евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев.

Андрей Ковачев, евродепутат от ГЕРБ и заместник-председател на Комисията по външни работи на ЕП, в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“.

Днес Върховната Рада ще гласува за ново правителство, а Централната избирателна комисия даде старт на предизборната кампания за нов президент. Европа също участва активно в политическите процеси. Европейският съюз призна Олександр Турчинов за легитимен президент, а Европейският парламент (ЕП) проведе заседание по темата Украйна. Каква е позицията на Европейския парламент по казуса Украйна?

- Европейският парламент още не е гласувал резолюцията, защото в момента се разработва тази резолюция, която ще бъде или днес, или утре гласувана. Но колегите и тези, които взимат активно участие по въпроса с Украйна, смятаме, че първо – Европейският съюз трябва да остави отворена вратата за Украйна за подписване на Споразумението за асоцииране, което обаче трябва да стане след едни демократични и свободни избори в Украйна, които се предвижда да станат на 25 май, заедно с европейските избори, между другото. След това може да бъде подписано това споразумение, което беше готово още в края на миналата година. ЕС също така трябва да помогне на Украйна. Тя се намира в изключително тежка финансова ситуация. Говори са за 35 милиарда долара, които липсват. Поне една част под формата на кредити трябва да бъдат предоставени от Европейския съюз, за да може да продължи Украйна да бъде функционираща държава, да не спрат плащанията. Това, което се чува в момента от Украйна, е изключително обезпокояващо. Всички плащания в министерствата са спрени, с изключение на заплатите, и, ако до няколко дни няма светлина в тунела и фактически ако няма пари, ще бъдат замразени всякакви плащания. Така че, това се очаква от Европейския съюз, това се очаква от нас и разбира се – не на насилието. Тези, които са виновни за това да има жертви в Украйна, да получат съответно възмездие и справедливост. Много важно е лидерите на опозицията да са единни, да не забравят, че хората не ги припознават на 100% също тези лидери, така че да се вслушват винаги в гражданското общество на Украйна. Това са препоръките, които моите колеги и аз също така отправяме към опозицията, към сегашната опозиция в Украйна, към нашите приятели и партньори от ЕНП, партията УДАР и партия „Батькившчина” – на Виталий Кличко и Юлия Тимошенко. Те в момента имат изключително отговорна задача. Г-н Кличко никога не е бил в управлението досега активно. Той затова много лесно може да подеме и желанието на една голяма част от протестиращите в Украйна и за лустрация – между другото, тема, която е много важна за страни от бившия социалистически съветски лагер, където, ако не е било извършено това ограничаване на възможността на бившите структури да участват в икономиката, финансите и политиката на съответната страна, тези страни, където не е имало това ограничение, са в много по-тежка ситуация от други страни като Полша, Чехия, Източна Германия, Унгария, където това е било факт.
След проведени консултации с посланиците на САЩ, Европейския съюз и финансови институции се стигна до сумата от 35 млрд. долара, от които Украйна има нужда. Каква е позицията и на Европейския парламент по отпускане на помощи?
- Европейският съюз трябва да отпусне една част, разбира се, че няма да има възможност да отпусне цялата сума. И като казваме „отпусне”, не означава, че това е безвъзмездна помощ – става въпрос под формата на дългосрочни кредити, за да може украинската държава да продължи да функционира. Говори се някъде за около 5-10 до 15 милиарда долара, че европейските институции и Европейският съюз могат да съберат и да помогнат на Украйна в този момент, но пак казвам – под формата на кредити.
Каква трябва да бъде политиката на Европейския съюз оттук-нататък, за да се подкрепи европейския път на развитие на Украйна? Споменахте, разбира се, че трябва да бъде ограничено и насилието.
- От една страна, в Украйна отново трябва да започне да функционира нормално държавата, да се гарантират гражданските свободи и права на всички граждани, независимо от тяхната етническа принадлежност. И тук също така ние сме много чувствителни като българи по отношение на нашата българска общност в Украйна. Аз самият ще призова днес с писмо представителите от ЕНП, партията УДАР и партията „Батькившчина” да не жертват определени граждански права и свободи в еуфорията, която има в момента в средите на бившата опозиция в Украйна и всички граждани, включително и тези от българската етническа общност, да бъдат защитени техните права. От друга страна, Европа остава отворена за европейската перспектива на Украйна. Тук е много важно – не трябва да събуждаме и да даваме едно обещание за пълноправно членство в Европейския съюз, защото много от гражданите, които протестират в Украйна, искат европейска перспектива за тяхната страна, но не под формата на пълноправно членство. Тук трябва да сме съвсем ясни, че в момента в Европейския съюз няма такова разбиране и такава политическа воля да се приложи на Украйна пълноправно членство в ЕС като страна-член. Но имаме готовност да подпишем Договора за асоцииране към Европейския съюз и да помогнем на Украйна с всички наши възможности, както и с техническа помощ, с финансова, с помощ при адаптирането на украинското законодателство към европейското.
Споменахте, че не цяла Украйна стои зад в момента временното правителство. Има ли все още опасност от разделение на страната, според Вас?
- Ние имаме един много по-мащабен проблем, който за съжаление трябва да разрешаваме, надявам се, с мирни и цивилизовани средства – това е противопоставянето, което особено сегашната администрация на Владимир Путин продължава от манталитета на Студената война. Ако Европейският съюз се разширява, това е в ущърб на Русия и тя трябва да се противопостави по всякакъв начин на по-голяма сфера на европейския общ пазар, като идеята е за създаването на евразийски пазар или първоначално за Митнически съюз, доминиран от Русия. Това е директен саботаж срещу Източното партньорство на Европейския съюз. Знаете какво се случи в Армения, за натиска в Грузия, за огромния натиск върху Украйна, върху Молдова да бъдат саботирани договорите за асоцииране на тези страни с Европейския съюз. Това се случи. Това е факт и в Армения, и в Украйна, и в Грузия. Обратно – би трябвало Русия и Европейският съюз да са партньори в този глобализиращ се свят, където имаме съвсем други предизвикателства: и борбата с тероризма, и проблемите с околната среда, и с гарантирането на конкурентоспособността на нашите икономики, отколкото да вървим в манталитета на Студената война, на противопоставянето между Изтока и Запада. Казвам – по-голямото предизвикателство е това да се намери диалог между Москва и Европейския съюз от една страна, а от друга страна са вече по-частните проблеми са Украйна, която се явява един вид като бойно поле на това разединение или на тази битка между Русия и Европейския съюз. В Украйна най-лошото, което може да се случи, разбира се, е разделение на тази страна. Затова и европейските лидери, и ние от Европейския парламент призоваваме за запазване на териториалната цялост на Украйна и за непозволяване на външни сили да се опитват да мотивират и да стимулират местните парламенти, примерно в Крим или в източната част на Украйна, в индустриалните зони, да търсят някакво друго териториално бъдеще извън пределите на сегашната Украйна.

image_print
Tags: , , , ,
 

Направете коментар
ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Бугайски: Заплаха тегне над България
Заплаха тегне над България, предупреди световно известният американски кремлинолог Януш Бугайски на ...
New York Times: Путин е притискал България
New York Times публикува изследване, в което се разкрива влиянието, оказвано от Русия в България и к...
Кремъл наказа враг номер едно на Путин
Кремъл си отмъщава на руския опозиционер и враг номер едно на президента Владимир Путин – Алек...
Горбачов се сложи на Путин
Последният лидер на Съветския съюз Михаил Горбачов смята, че президентът на Русия Владимир Путин е у...
САЩ със санкции и за рокерският клуб на Путин
Рокерският клуб „Нощни вълци“ влезе в списъка с нови санкции на САЩ. Клубът е известен с...

ДРУГИ

Кремълският експеримент
Много нещо се изговори за ролята на Русия в българските избори, за инструкциите изпратени на БСП от ...
Симптоматичен цинизъм
Ръководството на БСП в Стара Загора и Българският антифашистки съюз разпратиха до висшите държавни и...
Изхвърлиха шеф на СИК от ББЦ
Повече от пет часа РИК-София не можа да се справи със самоозабравил се шеф на СИК, който не допусна ...
Единствено реформаторите влизат като дясна формация
Коалицията „Реформаторски блок-Глас народен“ е единствената дясна формация, която влиза ...
За гордия софийски врабец
  Не знам кой е правил анкетата за птица – символ на София, но изборът на Големия синигер...