Преди 97 г. абдикира Николай II - О'Позиция
Преди 97 г. абдикира Николай II
472 Прочитания
О'Позиция
04.03.14
Predi 97 g. abdikira Nikolay II

Последният руски император и цялото му семейство са разстреляни от болшевиките през юни 1918 г.

На 4 март 1917 г. абдикира Николай II, последният император на Русия, цар на Полша и велик княз на Финландия и последният представител на династията Романови, която управлява Русия от 14 март 1613 г.

Николай II е роден на 18 май (по стар стил) 1868 г. в Петербург. Качва се на престола на 1 ноември 1894 г. след смъртта на баща му Александър III. Възцаряването му събужда надежди в обществото за либерализация, но те скоро биват попарени от самия монарх, който още в началото на 1895 г. заявява в прав текст на представители на земствата и дворянството, че ще брани принципите на самодържавието и ще продължи водената от баща му консервативна политика.

Неговото управление е белязано с две революции от 1905 и  и 1917 г. и с две войни – с Япония и Първата световна война. След Февруарската революция през 1917 година е принуден да абдикира и той и цялото му семейство са поставени под домашен арест в двореца “Царско село” край Санкт Петербург. През август са преместени в Тоболск, Урал. През април 1918 г., когато властта е вече в ръцете на болшевиките,  следва ново преместване – в Екатеринбург, Урал, където през юни 1918 г. без съд и присъда са разстреляни Николай II, съпругата му Александра Фьодоровна и петте им деца – Олга, Татяна, Мария, Анастасия и престолонаследникът Алексей . Заедно с тях са убити и личния им лекар и трима прислужници. За да не бъдат разпознати, чекистите обезобразяват телата на всички и ги хвърлят в общ гроб. Останките им са открити през 1991 г., идентифицирани с ДНК анализ и погребани с държавни почести през 1998 г. Две от телата липсват, което поражда спекулации, че може би най-малката дъщеря, Анастасия, успява да се спаси. Но телата им са намерени през 2007 г. и са идентифицирани.

Последният руски император е канонизиран  от Руската православна църква през 2000 г., а през 2008 г. е реабилитиран от Руския върховен съд.

image_print
Tags: , ,
 

Направете коментар
ОЩЕ ПО ТЕМАТА

ДРУГИ

Кремълският експеримент
Много нещо се изговори за ролята на Русия в българските избори, за инструкциите изпратени на БСП от ...
Симптоматичен цинизъм
Ръководството на БСП в Стара Загора и Българският антифашистки съюз разпратиха до висшите държавни и...
Изхвърлиха шеф на СИК от ББЦ
Повече от пет часа РИК-София не можа да се справи със самоозабравил се шеф на СИК, който не допусна ...
Единствено реформаторите влизат като дясна формация
Коалицията „Реформаторски блок-Глас народен“ е единствената дясна формация, която влиза ...
За гордия софийски врабец
  Не знам кой е правил анкетата за птица – символ на София, но изборът на Големия синигер...