Почина израелският политик Виктор Шемтов - О'Позиция
Почина израелският политик Виктор Шемтов
1060 Прочитания
О'Позиция
09.03.14
Почина Виктор Шемтов

Шемтов е най-изявеният български евреин в Израел

Виктор Шемтов, най- видният израелски политик от български произход,  почина на 8 март на 99-годишна възраст в Ерусалим. Шемтов е популярен израелски политик от Израелската партия на труда, 2 пъти министър на здравеопазването, дългогодишен депутат в Кнесета, ръководител на комисиите по здравеопазване. Шемтов бе най-видният израелски политик от български произход, наричан е истинският трибун и водач на евреите от България.
Виктор Шемтов е роден на 1 февруари 1915 г. в Самоков. Като младеж участва в комунистическата антифашистка организация „Иля Еренбург“.
През 1939 година заминава за Палестина. Участва във войните при създаването на еврейската държава (при отбраната на обсадения Йерусалим,1948г.) и отстояването на нейното право на съществуване като офицер от Ха`агана. Член е на кабинета на Голда Меир заедно с Моше Даян по време на войната Йом Кипур. Привърженик е на зачитането на правата на палестинците, мира с тях и създаването на палестинска държава, съществуваща заедно с Израел. Заради това Шемтов е яростно атакуван от крайно десни и ултрарелигиозни еврейски политици.
Член е на 5-и, 6-и, 10-и и 11-и Кнесет от парламентарната група на Обединена работническа партия и МААРАХ.
Министър на зравеопазването от 15-ото,16-ото и 17-ото правителство.
До ден днешен го помнят в Израел като министъра, който фактически създава съвременната здравна система и болничната база на държавата, като реализира план, по който са построени 10 болници с 5000 легла, достъпни за всички граждани – и евреи, и араби, без оглед на финансовите им възможности.
Председател на Йехуд Олей Булгария (Съюза на българските евреи) в Ерусалим – 1949-1950 г., член на Ваад ха`поел в Истадрута (ръководството на профсъюзите) – 1961 г. ,член на Градския съвет на Ерусалим – 1965 г., Генерален секретар на МАПАМ (Работническата партия), дългогодишен председател на Дружеството „Израел – България“.
Изключително уважавана личност в средите на българската общност и в Израел въобще. Подал ръка на много новодошли в страната олими, които никога няма да го забравят..
В почит към него е наименован и все още действащия Клуб на ветераните в Бат Ям „Виктор Шемтов“.
Шемтов е силно привързан към България и ясно заявява позициите си за правото на българския народ на национално и териториално обединение. За себе си споделя: „Бях младеж, който извънредно силно носи у себе си идеята за националноосвободителното движение на българския народ, борбите на Васил Левски и Христо Ботев, хайдутите…“.
От 1994 г. досега работеше в наименуваният в почит към него „Клуб на ветераните „Виктор Шемтов“, създаден от активисти на движението „Ашомер Ацаир – България“ в Тел Авив и Яфa.

image_print
Tags: , ,
 

Направете коментар
ОЩЕ ПО ТЕМАТА

ДРУГИ

Кремълският експеримент
Много нещо се изговори за ролята на Русия в българските избори, за инструкциите изпратени на БСП от ...
Симптоматичен цинизъм
Ръководството на БСП в Стара Загора и Българският антифашистки съюз разпратиха до висшите държавни и...
Изхвърлиха шеф на СИК от ББЦ
Повече от пет часа РИК-София не можа да се справи със самоозабравил се шеф на СИК, който не допусна ...
Единствено реформаторите влизат като дясна формация
Коалицията „Реформаторски блок-Глас народен“ е единствената дясна формация, която влиза ...
За гордия софийски врабец
  Не знам кой е правил анкетата за птица – символ на София, но изборът на Големия синигер...