Плевнелиев в Пловдив за премиера на книга за Стоянов - О'Позиция
Plevneliev v Plovdiv za premierata na kniga za Petar Stoyanov

Хора като Петър Стоянов са национален потенциал, твърди издателят на „Хроника на един президентски мандат“

В петък вечерта президентът Росен Плевнелиев пристигна в Пловдив специално за представянето на книгата „Хроника на един президентски мандат“ на издателство „Хермес”, посветена на бившия държавен глава Петър Стоянов, който също присъства на премиерата.

 Автор и съставител на луксозният том е Димитър Райчев. 180 снимки и 266 страници факти разказват по години, месеци, някъде и по часове за извършеното от Петър Стоянов в рамките на неговия президентски мандат (1997-2002 г.).

 По света има президенти, за които никой не си и спомня. Има и такива, които оставят дълга следа в паметта на хората. Петър Стоянов несъмнено е от тях. Неговите заслуги за изграждането на нова България се знаят от нас, неговите съвременници, но утре това може да бъде лесно забравено от следващите поколения.  Хора като Петър Стоянов са национален потенциал и това трябва да се използва за стойностни каузи, каза собственикът на издателство „Хермес” Стойо Вартоломеев.

 „Хроника на един президентски мандат“ е и един вид благодарност на пловдивчани към техния съгражданин Петър Стоянов. Родният град на президента също присъства в книгата, като любимото място за професионални срещи на Петър Стоянов с шведския крал и кралица, датската кралица, принц Чарлз  и много други.

 Авторът Димитър Райчев признава, че е започнал книгата с идеята за местен патриотизъм. „Пловдив е родил трима премиери – Костантин Стоилов, Иван Гешов и Жан Виденов, и един президент. Бях амбициран, защото Петър Стоянов не написа нито една книга за себе си. А и Желю Желев, и Георги Първанов имат такива сборници”, споделя Райчев.

Но след щателен преглед на архивните материали той разбира, че основният смисъл за написването на тази книга се крие другаде – в невероятната по обем дейност, която президентът Стоянов е извършил в преследване на своята политическа мисия – осигуряване членството на България в НАТО и Европейския съюз. Райчев избира  отделни значими факти, а материалът в снимки и документи, които е събрал, са за още пет тома. Създаването на такава книга е отговорност към националната ни история, казва авторът.

 В книгата са включени всички по-значителни събития, случили се в мандата.  Документирани са срещи на Петър Стоянов с президенти, монарси, посланици, ръководители на НАТО, ООН, ЕС, Съвета на Европа, папа Йоан Павел II, монасите от Зографската света обител и други.

 Хрониката проследява политическата  кариера на Петър Стоянов от издигането на кандидатурата му в СДС за президент през 1996 г. до края на мандата му през 2002 г.

В книгата не се поставят въпроси, не се правят оценки, а е по-скоро опит да се представи цялостно, чрез всички по-значителни събития, мандатът на един от водачите на българската нация в едно изключително драматично и противоречиво време.

 „Хроника на един президентски мандат” излиза в бутиков тираж – по 700 броя на български и на английски език. Коричната цена е 40 лв.

Всички средства, събрани от продажбите на книгата, ще бъдат дарени за лечение на децата, болни от церебрална парализа.

image_print
Tags: , ,
 

Направете коментар
ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Ето състава на кабинета „Борисов“
За втори път лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов съставя кабинет. След като през 2009 г. правителството му...
Президентът връчи мандат на Борисов
Приключиха консултациите между президента Росен Плевнелиев и представителите на ПП ГЕРБ. На срещата ...
Племенникът на Плевнелиев няма да съди полицията
Станислав Плевнелиев, племенник на президента, си е извадил медицинско за леки телесни повреди, след...
Президентът свиква НС на 27 октомври
Президентът Росен Плевнелиев съобщи, че свиква първото заседание на 43-тото Народно събрание на 27 о...
Жириновски нахока Плевнелиев
Националистът и лидер на Либерално-демократическата партия на Русия Владимир Жириновски нападна бълг...

ДРУГИ

Кремълският експеримент
Много нещо се изговори за ролята на Русия в българските избори, за инструкциите изпратени на БСП от ...
Симптоматичен цинизъм
Ръководството на БСП в Стара Загора и Българският антифашистки съюз разпратиха до висшите държавни и...
Изхвърлиха шеф на СИК от ББЦ
Повече от пет часа РИК-София не можа да се справи със самоозабравил се шеф на СИК, който не допусна ...
Единствено реформаторите влизат като дясна формация
Коалицията „Реформаторски блок-Глас народен“ е единствената дясна формация, която влиза ...
За гордия софийски врабец
  Не знам кой е правил анкетата за птица – символ на София, но изборът на Големия синигер...