Орешарски, Станишев и Местан с нови опорни точки - О'Позиция
Орешарски, Станишев и Местан с нови опорни точки
566 Прочитания
Светломира Димитрова
10.03.14
Орешарски, Станишев и Местан с нови опорни точки

Триото на властта Орешарски, Станишев и Местан само се питаше и си отговаряше в безпрецедентна среща с 200 медии

Лидерите на управляващите партии БСП и ДПС – Сергей Станишев и Лютви Местан и премиерът Пламен Орешарски организираха среща с 200 поканени журналисти да отговорят „на всички въпроси“, „без забранени теми“, „открито“ и да покажат, че във властта няма задкулисие. Каквито и въпроси да задаваха журналистите, ясно личеше практиката на „опорните точки“, която въведе съпругата на Станишев – Моника.
Срещата в зала 3 на НДК е безпрецедентна в практиката на българските правителства. Тя може да се тълкува като неофициално начало на предизборната кампания, след като миналата седмица приключи конгресът на ПЕС, председател на която е Станишев, а лидерът на ДПС се срещна с Граф Ламбсдорф, зам.-председател на групата на АЛДЕ и водач на листата на Германската свободна демократическа партия. Залата бе режисирана също по безпрецедентен начин – на кръгла маса в средата на залата се разположиха Орешарски и двамата лидери, а на останалите около трийсет места насядаха главни редактори и собственици на медии. Наоколо бяха местата за редовите журналисти, които трябваше да задават въпроси към тримата домакини. Пресконференцията се предаваше по държавните радио и телевизия и по някои частни национални медии.

Ние питаме, ние си отговаряме
Срещата бе предвидено да трае два часа и дори повече, ако има още въпроси, но тя бе прекъсната 15 по-рано от предвиденото. За журналистите бе наложен регламент въпросът им да не трае повече от минута, но тримата оратори изнесоха истински предизборни речи, подпомогнати от преобладаващо услужливи въпроси. Водещата ги групираше по четири, така че при по-неудобните да няма възможност за допълнително питане. Това им изигра лоша шега, защото особено Станишев и Орешарски бяха видимо зачервени изпотени. Станишев дори стигна дотам, че отговори на въпрос, който никой не му беше задал. Той се самосравни с 2005 г. и порица старото си „аз“. Коалиционното споразумение на Тройната коалиция е „разпределение на баницата“ по схемата 8:5:3, каза лидерът на БСП и попита българските граждани дали искат това и сега. Станишев се беше подготвил и по тази „опорна точка“, защото въпросът според него „витае във въздуха“ – дали „ДПС е преяло с власт“ и дали притиска БСП при взимането на управленски решения. Докато Станишев говореше, леко поглеждаше към лист, на който очевидно фигурираха най-важните „опорни точки“.
Пръв премиерът Орешарски с равен тон направи петнайсетминутно встъпително слово, в което обясни какво добро е свършило правителството му за месеците от началото на управлението.
Орешарски загрижен за бебетата
„Поех отговорността да стабилизирам страната след близо четири години на управленски волунтаризъм“, заяви Орешарски. Той посочи при какви тежки условия е поел властта:

„За пример ако през 2009 г. при старта на предходното управление, отчитайки едногодишно закъснение, имаше 81 000 новородени бебета, рекорд за предишните 20 години, то миналата година раждаемостта слезе на 59 000 бебета, тъжен рекорд за последните 50 години“, посочи Орешарски.

„Днес социално-икономическата обстановка остава трудна, налице са само първи позитивни сигнали, че бизнесът може да се развива без да бъде притискан, че държавата ще развива социалните си функции. За 9 месеца подобрихме функционалността на редица публични сектори, подобрихме събираемостта на държавните приходи“, продължи той.

Според Орешарски всъщност целта на срещата с медиите била „стъпка в утвърждаването на открития стил на управление, който се стремим да водим. Двамата лидери на партиите и парламентарните групи, които подкрепят кабинета, са поканени със същата цел, да покрием максимално широк кръг въпроси“.

Станишев: Отказвам да участвам в какофония

Лидерът на БСП Сергей Станишев също поясни за какво са събрали журналистите. „Причината да инициираме тази среща с медиите е, че в последните години политика и публичното говорене се превърнаха в територия на омразата“, започна председателят на социалистите.

„Политическият разговор е подменен с крясъци и популизъм, и ще е сведен до много лични отношения, което е изкривяване на политически и обществения интерес. Няма съмнение, че тези, които се стремят да превърнат евроизборите в избори на „за” или „против” правителството, ще се стараят да го превърнат на междубалканска разправия. Аз и моята партия отказваме да участваме в тази какофония и искаме да върнем политически дебат там, където му е мястото“, подчерта Станишев.
„Политиката е разговор за бъдещето – тя е разговор за битие на всеки един човек, как да може да има сигурност и работа и как да се грижи за близките си”, посочи той.
Станишев отправи съвети към медиите. Главната им роля, по думите му, е по-авторитетна от политиката, „защото медиите формират общественото мнение“.
„Затова потърсихме този разговор, защото смятаме, че сега е важно да се говори за същината на политиката. Още от февруари миналата година страната се намира в изключително нестабилна и изострена ситуация и всяка грешка може да бъде повод за взрив“, каза още Сергей Станишев.
Местан: Този кабинет заслужава пълен мандат
Лидерът на ДПС Лютви Местан наблегна на аграрната политика на правителството на Орешарски, като увери, че то има заслуженото право да изкара пълния си мандат. „Кабинетът има идея да реши фундаменталния проблем на българското земеделие и българския земеделски производител. Той заслужава пълния си мандат“, заяви Местан, който наблегна на благата, които селскостопанските труженици ще получават, ако то проведе аграрна реформа.

image_print
Tags: , ,
 

Направете коментар
ОЩЕ ПО ТЕМАТА

БСП в сянката на „НО”
Годината 2014-та беше черна за БСП. На парламентарния вот листите на партията бяха подкрепени от поч...
Кирил Добрев: Фараони управляват БСП
В БСП управляват не феодали, а фараони, заяви по bTV депутатът социалист Кирил Добрев. Той подреди с...
Станишев диктува условие за подкрепа на Цветелина Георгиева
Сергей Станишев обяви в писмо до премиера Близнашки, че ще подкрепи кандидатурата на Кристалина Геор...
Миков прати Станишев у Уево
Само десет дни след конгреса на БСП Сергей Станишев е обявен за председател на консултативния съвет ...
Миков и Станишев гонят Мая Манолова
Мая Манолова, която изгуби надпреварата в лидерската битка за БСП от Михаил Миков, ще бъде изтикана ...

ДРУГИ

Кремълският експеримент
Много нещо се изговори за ролята на Русия в българските избори, за инструкциите изпратени на БСП от ...
Симптоматичен цинизъм
Ръководството на БСП в Стара Загора и Българският антифашистки съюз разпратиха до висшите държавни и...
Изхвърлиха шеф на СИК от ББЦ
Повече от пет часа РИК-София не можа да се справи със самоозабравил се шеф на СИК, който не допусна ...
Единствено реформаторите влизат като дясна формация
Коалицията „Реформаторски блок-Глас народен“ е единствената дясна формация, която влиза ...
За гордия софийски врабец
  Не знам кой е правил анкетата за птица – символ на София, но изборът на Големия синигер...