Новият национален консултант по трансплантология е стар познайник на съда - О'Позиция
Noviyat konsultant po transplantologiya e star poznaynik na sada

Министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева е назначила за национален консултант по трансплантации. проф. Любомир Спасов. Федерация „Български пациентски форум“ излезе с остра декларация, в която изразява възмущението си, като съобщава, че срещу болница „Лозенец“, която проф. Спасов представлява, са заведени две дела.

Скандалът за смъртните случаи в болница „Лозенец“ избухна преди две години. Оказа се че от 2004 г. за осем години в Университетска болница „Лозенец“ са извършени чернодробни трансплантации на 22 деца, 16 от които са спасени, а 6 са починали, съобщи директорът на лечебното заведение Любомир Спасов.

Д-р Спасов оповести тези данни на пресконференция за трансплантациите в болница „Лозенец“, която даде по разпореждане на премиера Бойко Борисов след скандала с Министерството на здравеопазването и Агенцията по трансплантациите. Тогава от Центъра за защита на правата в здравеопазването обявиха, че в болница „Лозенец“ се извършват такива операциивъпреки забраната на Агенцията по трансплантациите.

От Министерството на здравеопазването обаче тогава обявиха официално, че агенцията не е отнемала разрешението за извършване на трансплантации в болницата.

„Ние имаме удостоверение за извършване на трансплантации, издадено през 2004 година от Изпълнителната агенция по трансплантации и през годините то е преиздавано и препотвърждавано,“ коментира проф. Спасов в отговор на съмненията в законността на трансплантациите. .

„В изискванията за трансплантации няма изискване човекът, който ги извършва да има специалност по детска хирургия. Стандартът, който е валиден е стандарт №6 за извършване на трансплантации. В България няма стандарт за детска чернодробна хирургия,“ обясни директорът на болницата, който има специалност по обща хирургия и по кардиохирургия.

Спасов е бил трансплантатор във всички чернодробни трансплантации, участвал е в няколко бъбречни и самият той е правил две трансплантации на сърце на двама души, които вече не са живи.

Той бе категоричен, че болницата отговаря на изискването на Агенцията по трансплантации да има над 10 чернодробни операции през 2008, 2009, 2010 година, но така и не каза колкото точно такива са били правени през трите години в лечебното заведение.

Едно от основните обвинения към Университетската болница е, че не отговаря на Наредба №20 на Агенцията по транспантации от 2010 г., според която детски чернодробни трансплантации би трябвало да се извършват в клиника по детска хирургия с участието на детски хирург.

Д-р Любомир Спасов заяви в четвъртък, че децата, оперирани в „Лозенец“, „не са имали никакъв друг шанс за оцеляване освен трансплантация“.

image_print
Tags: ,
 

2 Responses to “Новият национален консултант по трансплантология е стар познайник на съда”

  1. ламята спаска
    Says:

    Тоз човечец мисли неправилно – да вземе да се занимава с трансплантация на мозъци на политици


  2. карфиол зелев
    Says:

    още по-добре с лоботомия на правителството и парламента – народът паметник ще ми издигне


Направете коментар




ОЩЕ ПО ТЕМАТА

ДРУГИ

Кремълският експеримент
Много нещо се изговори за ролята на Русия в българските избори, за инструкциите изпратени на БСП от ...
Симптоматичен цинизъм
Ръководството на БСП в Стара Загора и Българският антифашистки съюз разпратиха до висшите държавни и...
Изхвърлиха шеф на СИК от ББЦ
Повече от пет часа РИК-София не можа да се справи със самоозабравил се шеф на СИК, който не допусна ...
Единствено реформаторите влизат като дясна формация
Коалицията „Реформаторски блок-Глас народен“ е единствената дясна формация, която влиза ...
За гордия софийски врабец
  Не знам кой е правил анкетата за птица – символ на София, но изборът на Големия синигер...