Никол Кидман в ролята на принцеса Грейс - О'Позиция
Никол Кидман в ролята на принцеса Грейс
2910 Прочитания
О'Позиция
09.03.14
Никол Кидман в ролята на принцеса Грейс

Възможно е филмът за Грейс Кели да донесе втори Оскар на Кидман

Австралийската суперзвезда на Холивуд Никол Кидман играе принцесата на Монако Грейс в дългоочаквания филм на режисьора Оливие Даан, с който на 14 май ще бъде открит кинофестивала в Кан.

Грейс Кели става принцеса на Монако през 1956 г., когато на 26 години се омъжва за принц Рение III. Поради това тя се отказва от суперуспешната си филмова кариера, чийто венец е наградата „Оскар” за главна женска роля във филма The Country Gir през 1954 г. През 1999 г. Грейс Кели е обявена за една от най-великите актриси на всички времена от Американския филмов институт.

Във филма на Оливие Даан се проследява период от около една година от живота на принцесата – между 1961 г. и 1962 г.. Всичките й усилия са насочени да помогне на княжеството, считано по това време за „данъчен рай“, да излезе от тежката политическа и финансова криза между него и Франция. Налице са големи разногласия между принц Рение III и президента Шарл дьо Гол за данъчната политика на Монако. Този въпрос е решен именно благодарение на намесата на принцесата.

Никол Кидман в ролята на принцеса Грейс

Грейс Кели е носител на Оскар през 1954 г.

По това време Грейс Кели е омъжена за принц Рение III от шест години и вече е отегчена в големия им дворец. Напрежението с Франция, която опитва да анексира миниатюрното княжество и най-вече със съпруга й я кара да съжалява, че е напуснала Холивуд и режисьора Алфред Хичкок, който й е предложил роля в свой нов филм.

Тя трябва сама да направи избора – да стане отново кинозвезда или да прегърне статута си на принцеса.

Грейс Кели загива в жестока автомобилна катастрофа през 1982 г. Тя има три деца – настоящия принц на Монако Албер II и принцесите Каролина и Стефани. Те обаче отказаха да сътрудничат при създаването на филма. Дворецът в Монако се дистанцира и публикува комюнике през януари 2012 г., в което обяснява, че филмът „в никакъв случай не е биографичен и съдържа сериозни исторически неточности и множество напълно измислени сцени“.

Никол Кидман също като Грейс Кели има Оскар – за превъплъщението си във Вирджиния Улф в драмата The Hours през 2003 г.

Филмът за принцеса Грейс  може да донесе още един Оскар на Никол Кидман през 2015 г., смятат познавачи на киното. Режисьор на лентата Оливие Даан е  автор и на биографичния филм за Едит Пиаф – „Животът в розово”, който донесе „Оскар” на актрисата Марион Котияр през 2008 г.

image_print
Tags: , ,
 

Направете коментар
ОЩЕ ПО ТЕМАТА

ДРУГИ

Кремълският експеримент
Много нещо се изговори за ролята на Русия в българските избори, за инструкциите изпратени на БСП от ...
Симптоматичен цинизъм
Ръководството на БСП в Стара Загора и Българският антифашистки съюз разпратиха до висшите държавни и...
Изхвърлиха шеф на СИК от ББЦ
Повече от пет часа РИК-София не можа да се справи със самоозабравил се шеф на СИК, който не допусна ...
Единствено реформаторите влизат като дясна формация
Коалицията „Реформаторски блок-Глас народен“ е единствената дясна формация, която влиза ...
За гордия софийски врабец
  Не знам кой е правил анкетата за птица – символ на София, но изборът на Големия синигер...