Миков официално: Без замразени депутатски заплати - О'Позиция
Миков официално: Без замразени заплати

Щом възнагражденията на гражданите се вдигат, защо да ги замразяваме за депутатите?, пита Михаил Миков, председател на Народното събрание

Тази година депутатите няма да замразяват заплатите си, заяви за пръв път официално председателят на Народното събрание Михаил Миков в интервю за „24 часа“. „Когато в цялата страна има ръст на заплатите, е ненормално да се замразяват тези на депутатите. Другото е обикновено сиромахомилство и евтин популизъм“, оправдава решението Миков. Той отчита, че високата степен на политическо противопоставяне доведе до това, че изглежда няма въпрос, по който да е постижимо квалифицирано мнозинство в НС. „Разделението е толкова силно, че трябва да минат години, за да излезем от омагьосания кръг на политическото дребнотемие, смята Миков. Въпреки сложната аритметична конфигурация, той определя Народното събрание като достатъчно силна институция. Според Миков добре ще е до евроизборите в парламента да се поставят някои от европейските теми. Защото е много провинциално да се ровим само в нашенските си проблеми и да изпускаме цялостната картина.
След като четири години по ред възнагражденията на народните представители бяха замразявани с решение на парламента, този път такова не бе взето.
Възнагражденията на народните представители ще са по-високи, и то не благодарение на тяхно действие, а по-скоро на тяхно бездействие. Още от 2010 г. всяка година парламентът спазва една проста процедура – в деловодството се внася проект за решение за замразяване на депутатските заплати на ниво от 2196 лв., а в пленарната зала те го гласуват. Това означава, че не се индексират, за да отговарят на три средни заплати за страната, както е по закон.
Тази година обаче още в края на януари се разбра, че подобно решение няма. Така за първи път от четири години депутатите ще имат по-високи трудови възнаграждения. Увеличението ще струва на данъкоплатците 1 019 520 лв. за 2014 година.
„Това сега означава, че депутатите ще получат месечно основно възнаграждение с 354 лв. повече. Всеки може да си направи сметката, като съпостави това увеличение с 4-5 лева увеличение на пенсиите от месец юли”, коментира тогава депутатът от ГЕРБ Димитър Главчев.
Ако всеки от депутатите получи по 350 лв. отгоре, това означава общо 84 000 лв. на месец вповече или над милион годишно от бюджета само за заплати на парламентаристите.
От БСП не намират причини да продължат практиката на замразяване. „Ми мисля че не е необходимо, защото тенденцията е да се размразяват доходите и да се повишават. Защо депутатите да са изключение?”, риторично попита народният представител от Коалиция за България Румен Гечев.
Депутати от ДПС също не виждат причина доходите им да не бъдат актуализирани. Според зам.-председателя на партията Йордан Цонев заплатите не трябва да се замразяват. „Ние не работим ли, какво? Депутатските заплати не се увеличават по презумпция, а ако се увеличават доходите на хората. ако средната заплата се увеличава, защо? Може би ви се струва, че мързелуваме? Аз лично работя по 12 часа”, заяви той.

Ако се вдигнат заплатите на депутатите, това ще доведе и до увеличаване на разходите за още няколко институции, където доходите на служителите се изчисляват на база на депутатското възнаграждение.

image_print
Tags: , ,
 

Направете коментар




ОЩЕ ПО ТЕМАТА

БСП в сянката на „НО”
Годината 2014-та беше черна за БСП. На парламентарния вот листите на партията бяха подкрепени от поч...
Чистка по върховете на БСП
По предложение на Михаил Миков от Изпълнително бюро на БСП бяха освободени Димитър Дъбов, Ангел Найд...
ДПС и БСП няма да подкрепят кабинета „Борисов“
От ДПС бяха категорични, че ще бъдат опозиция, ако бъдещото правителство се подкрепя от Патриотичния...
Борисов: Или споделена отговорност, или избори
ГЕРБ и БСП не се споразумяха за съставяне на широка коалиция. След среща в парламента със соцпредсед...
БСП с конгрес напролет
БСП свиква извънреден конгрес през пролетта, избира до края на месеца ново Изпълнително бюро, а R...

ДРУГИ

Кремълският експеримент
Много нещо се изговори за ролята на Русия в българските избори, за инструкциите изпратени на БСП от ...
Симптоматичен цинизъм
Ръководството на БСП в Стара Загора и Българският антифашистки съюз разпратиха до висшите държавни и...
Изхвърлиха шеф на СИК от ББЦ
Повече от пет часа РИК-София не можа да се справи със самоозабравил се шеф на СИК, който не допусна ...
Единствено реформаторите влизат като дясна формация
Коалицията „Реформаторски блок-Глас народен“ е единствената дясна формация, която влиза ...
За гордия софийски врабец
  Не знам кой е правил анкетата за птица – символ на София, но изборът на Големия синигер...