Кандидатите за Украйна след Янукович - О'Позиция
Кандидатите за Украйна след Янукович
445 Прочитания
Светломира Димитрова
24.02.14
Kandidatite za slava v Ukrayna sled Yanukovich

Седем души ще се борят в следващите седмици в Украйна

Седем опозиционни лидери изпъкнаха през последните месеци в украинските събития. Кои от тях са големите играчи след Янукович?

Олександър Турченов

В неделя сутрин Турченов бе концентрирал цялата власт на Украйна в ръцете си. Избран за председател на Радата след оставката на Рибак от Партията на регионите на Юшченко и станал временен премиер при безвластието, Турчинов стана временен президент. Съосновател заедно с Тимошенко на либералната партия Баткившина, известен със своите твърде консервативни възгледи, той стана първото гражданско лице, което пое управлението на силно влиятелното украинско разузнаване през 2005 година.

До 25 февруари депутатите ще трябва да изберат временно коалиционно правителство. Концентриращ по малко необичаен начин почти всички власти, той е „човекът на прехода“.

Валенти Наливайченко

Бившият шеф на специалните служби при президента Виктор Юшченко, депутата от дясноцентристката партия УДАР на Виталий Кличко, на 22 февруари бе отново назначен да наблюдава украинското разузнаване – ключов пост в страната. Дипломат от кариерата, той навлиза в политиката през 2010 г. с „Нашата Украйна“, преди да се присъедини към УДАР при нейното основаване през 2012 година и е трети в листата на Кличко в парламентарните избори. Той влиза в Радата и става първи зам.председател на Комисията по външните работи. Новите му функции са стратегически в очите на протестиращите, които очакват да разкрие убийството на стотина от тях в края на миналата седмица. В знак за добрата воля по този повод той подписа в неделя сутрин споразумение да работи заедно с активистите на Майдана.

Истинските лидери

Юлия Тимошенко

На политическата сцена се завърна музата на Оранжевата революция от 2004 г., партньор по онова време на бъдещия президент Юшченко, тя стана премиер, след което се превърна в негов заклет враг. След като две години и половина търка затворническите нарове заради обвинения в злоупотреба с власт, видимо физически отслабнала, тя нямаше време за охлаждане на страстите, преди да се впусне в политиката. От своята болнична килия в Харков тя моментално нае частен самолет, за да отиде още същата вечер на Евромайдана, Площадът на независимостта. Тя остана лидер на първата опозиционна сила „Баткивщина“, Юлия Тимошенко отново се прицелва в първия пост на страната. Но доколкото е запазила символа на годините на репресии, много украинци смятат, че тя олицетворява „практики от миналото“.

 

Арсени Яценюк

Дясната ръка на Тимошенко беше начело на партията й през цялото време, докато тя беше в затвора. Част от троито на опозиционните лидери, които водеха всички преговори между протестиращите от Майдана, властта и международните посредници, той се се поддаде на народното искане за възмездие и показа твърда решителност след повтарящите се репресии на властта и компромиси с президента Янукович. Бдещето му е ясно свързано с мястото, което ще му отреди Тимошенко.

Арсени Яценюк

Бившият професионален боксьор, преминал отначало към политиката успоредно с кариерата си, а впоследствие 100% от началото на революцията, Кличко е лидер на центристката партия УДАР. Вторият от тримата преговарящи, той олицетворява за протестиращите най-некорумпираната политика. „За него поне знаем откъде произлизат парите му – от неговите юмруци“, обичайно твърдят украинците.

Но несъмнено човекът, който е най-отворен за социалните проблеми, макар и популярен, не се показва като много ловък политик, нито като голям оратор. Той обяви, че ще се кандидатира на следващите избори в надпревара с Янукович, той не се произнесе за предложените избори на 25 май, на които  Тимошенко ще участва.

Алех Тябнибок

Лидерът на крайната десница „Свобода“, третият от групата за преговори на Майдана, е единственият, който присъства на площада по време на прочувствената реч на Тимошенко. В разговор с няколко журналисти зад нея, той не беше склонен да сподели намеренията си, като не изключи да я подкрепи на изборите. „Свобода“ беше много видима по време на стълкновенията на Евромайдана със своите бойци. Благодарение на това той спечели симпатиите на площада.

Алех Тябнибок

Влиятелният бизнесмен, собственик на знаменитите бонбонени фабрики „Рошен“, той притежава и телевизионния Канал5. Също либерал, той бе министър на външните работи в кабинета „Тимошенко“, който и досега бе депутат в Радата.

Тясно свързан бе и с протестиращите, а шоколадовите му фабрики станаха жертва през последните месеци на руските опити да осуетят износа към Русия, която е основният му външотърговски клиент. Той не крие политическите си амбиции, вкл. И да оглави временното правителство.

Сп. „Нувел обсерватьор“

image_print
Tags: , , , , , ,
 

Направете коментар
ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Седемте ключови личности в Украйна след Янукович
Отсега нататък те са под прожекторите на политическата сцена в Украйна и силата им ще си проличи в с...

ДРУГИ

Кремълският експеримент
Много нещо се изговори за ролята на Русия в българските избори, за инструкциите изпратени на БСП от ...
Симптоматичен цинизъм
Ръководството на БСП в Стара Загора и Българският антифашистки съюз разпратиха до висшите държавни и...
Изхвърлиха шеф на СИК от ББЦ
Повече от пет часа РИК-София не можа да се справи със самоозабравил се шеф на СИК, който не допусна ...
Единствено реформаторите влизат като дясна формация
Коалицията „Реформаторски блок-Глас народен“ е единствената дясна формация, която влиза ...
За гордия софийски врабец
  Не знам кой е правил анкетата за птица – символ на София, но изборът на Големия синигер...