Ивайло Калфин и Марио Монти ще търсят нови приходи за европейския бюджет - О'Позиция

 

Ivailo Kalfin i Mario Monti shte tursiat novi prihodi za evropeiskia budget

Необходимо е голяма част от приходите в европейския бюджет да влизат пряко в него, без да минават през националните бюджети, смята Калфин

Ивайло Калфин ще представлява Европейския парламент в групата на високо равнище за собствените приходи на ЕС, чието създаване бе обявено във вторник вечерта в Страсбург от председателя на Европейския парламент Мартин Шулц, председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу и от гръцкия премиер Антонис Самарас, чиято страна председателства Съвета на ЕС.

Групата беше договорена по време на преговорите за дългосрочния бюджет на ЕС за периода 2014-2020 г. и ще включва по трима представители от трите основни европейски институции. Освен Калфин, Европейският парламент се представлява от лидера на парламентарната група на либералите и кандидат за председател на Европейската комисия Ги Верхофстат, както и от председателя на бюджетната комисия на парламента Ален Ламасур (ЕНП).

Европейската комисия ще бъде представена от трима еврокомисари: Марош Шефчович, Януш Левандовски и Алгирдас Шемета. Ръководител на групата е бившият италиански премиер и бивш еврокомисар Марио Монти.

“ Европейският бюджет е основният инструмент, чрез който ЕС провежда своите политики. В момента обаче той се захранва в огромната си част от националните вноски на страните членки. Така, вместо европейските приоритети и политики, основната тема в националните парламенти е вноската, която се плаща. Освен това в годините са се натрупали редица изключения от общото правило и никой не може да даде смислено обяснение кои фактори определят националната вноска. Това не може да продължава повече. Необходимо е голяма част от приходите в европейския бюджет да влизат пряко в него, без да минават през националните бюджети. Така ще може да се върнем на разговора за политическите приоритети и добавената стойност на Европа“, коментира Ивайло Калфин. Той беше докладчик на Европейския парламент за дългосрочния бюджет на ЕС 2014-2020 г.

Задачата на групата на високо равнище е да направи преглед на начините на финансиране на европейския бюджет и е да предложи нови възможности за това, които да го направят по-автономен и по-прозрачен. Новата система за собствените приходи трябва да замени съществуващата в момента, според която 80% от бюджета се набира чрез вноските на страните членки. Останалите средства идват от такси за внос на захар, вносни мита и акцизи, глоби за нарушаване на европейското законодателство и от отчисления от ДДС.

Очаква се групата „Монти” да излезе с първите си заключение в края на 2014 г. През 2016 г. тя трябва предложи промени, които след това ще бъдат консултирани с националните парламенти на страните членки, преди да станат европейско законодателство.

Първото работно заседание на групата на високо равнище ще се проведе следващата седмица в Брюксел.

image_print
Tags: , ,
 

Направете коментар
ОЩЕ ПО ТЕМАТА

ДРУГИ

Кремълският експеримент
Много нещо се изговори за ролята на Русия в българските избори, за инструкциите изпратени на БСП от ...
Симптоматичен цинизъм
Ръководството на БСП в Стара Загора и Българският антифашистки съюз разпратиха до висшите държавни и...
Изхвърлиха шеф на СИК от ББЦ
Повече от пет часа РИК-София не можа да се справи със самоозабравил се шеф на СИК, който не допусна ...
Единствено реформаторите влизат като дясна формация
Коалицията „Реформаторски блок-Глас народен“ е единствената дясна формация, която влиза ...
За гордия софийски врабец
  Не знам кой е правил анкетата за птица – символ на София, но изборът на Големия синигер...