Ивайло Калфин и Марио Монти ще търсят нови приходи за европейския бюджет - О'Позиция

 

Ivailo Kalfin i Mario Monti shte tursiat novi prihodi za evropeiskia budget

Необходимо е голяма част от приходите в европейския бюджет да влизат пряко в него, без да минават през националните бюджети, смята Калфин

Ивайло Калфин ще представлява Европейския парламент в групата на високо равнище за собствените приходи на ЕС, чието създаване бе обявено във вторник вечерта в Страсбург от председателя на Европейския парламент Мартин Шулц, председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу и от гръцкия премиер Антонис Самарас, чиято страна председателства Съвета на ЕС.

Групата беше договорена по време на преговорите за дългосрочния бюджет на ЕС за периода 2014-2020 г. и ще включва по трима представители от трите основни европейски институции. Освен Калфин, Европейският парламент се представлява от лидера на парламентарната група на либералите и кандидат за председател на Европейската комисия Ги Верхофстат, както и от председателя на бюджетната комисия на парламента Ален Ламасур (ЕНП).

Европейската комисия ще бъде представена от трима еврокомисари: Марош Шефчович, Януш Левандовски и Алгирдас Шемета. Ръководител на групата е бившият италиански премиер и бивш еврокомисар Марио Монти.

“ Европейският бюджет е основният инструмент, чрез който ЕС провежда своите политики. В момента обаче той се захранва в огромната си част от националните вноски на страните членки. Така, вместо европейските приоритети и политики, основната тема в националните парламенти е вноската, която се плаща. Освен това в годините са се натрупали редица изключения от общото правило и никой не може да даде смислено обяснение кои фактори определят националната вноска. Това не може да продължава повече. Необходимо е голяма част от приходите в европейския бюджет да влизат пряко в него, без да минават през националните бюджети. Така ще може да се върнем на разговора за политическите приоритети и добавената стойност на Европа“, коментира Ивайло Калфин. Той беше докладчик на Европейския парламент за дългосрочния бюджет на ЕС 2014-2020 г.

Задачата на групата на високо равнище е да направи преглед на начините на финансиране на европейския бюджет и е да предложи нови възможности за това, които да го направят по-автономен и по-прозрачен. Новата система за собствените приходи трябва да замени съществуващата в момента, според която 80% от бюджета се набира чрез вноските на страните членки. Останалите средства идват от такси за внос на захар, вносни мита и акцизи, глоби за нарушаване на европейското законодателство и от отчисления от ДДС.

Очаква се групата „Монти” да излезе с първите си заключение в края на 2014 г. През 2016 г. тя трябва предложи промени, които след това ще бъдат консултирани с националните парламенти на страните членки, преди да станат европейско законодателство.

Първото работно заседание на групата на високо равнище ще се проведе следващата седмица в Брюксел.

image_print
Tags: , ,
 

Направете коментар
ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Wall Street Journal: Изгубени в Европарламента
Наляво ли, надясно ли? Европейският парламент в Страсбург лесно обърква. Фабио де Маси отлично знае ...
Станишев дезертира
Председателят на БСП Сергей Станишев дезертира от българската политика  в търсене на „топло ме...
Станишев: Утре нали има вот на недоверие?
 Не бързайте – утре нали има вот на недоверие?, отговори многозначително лидерът на БСП Сергей...
Филиз Хюсменова: EurActiv лъже за мен и Пеевски!
По повод публикуваната статия в престижния уебсайт EurActiv, коментираща кандидатурата на Делян Пеев...
Алекс Алексиев: Защо се кандидатирам на европейските избори?
За първи път от Втората Световна Война преди две седмици границите на една европейска държава бяха п...

ДРУГИ

Кремълският експеримент
Много нещо се изговори за ролята на Русия в българските избори, за инструкциите изпратени на БСП от ...
Симптоматичен цинизъм
Ръководството на БСП в Стара Загора и Българският антифашистки съюз разпратиха до висшите държавни и...
Изхвърлиха шеф на СИК от ББЦ
Повече от пет часа РИК-София не можа да се справи със самоозабравил се шеф на СИК, който не допусна ...
Единствено реформаторите влизат като дясна формация
Коалицията „Реформаторски блок-Глас народен“ е единствената дясна формация, която влиза ...
За гордия софийски врабец
  Не знам кой е правил анкетата за птица – символ на София, но изборът на Големия синигер...