Хенри Кисинджър : За Запада демонизирането на Путин не е политика, то е извинение за липсата на такава - О'Позиция
Хенри Кисинджър : За Запада демонизирането на Путин не е политика, то е извинение за липсата на такава

Кисинджър : Истинското изпитание за една политика е постигането на крайната ѝ цел, а не възторженото ѝ начало

В последното си издание, престижният американски вестник Уошингтън Поуст публикува коментар на Хенри Кисинджър за кризата в Украйна. Бившият държавен секретар на САЩ започва коментара си с думите: „ През живота си станах свидетел на четири войни, които започнаха с голям ентусиазъм и широка обществена подкрепа и завършиха с нашето оттегляне. С това искам да кажа, че истинското изпитание за една политика е постигането на крайната ѝ цел, а не възторженото ѝ начало.”

Украинската криза бива представяна като сблъсък между привържениците на присъединяването на Украйна към Изтока и тези, които искат тя да клони към Запада. Ако Украйна иска да оцелее и да просперира тя трябва да действа като мост между единия и другия лагер.

Кисинджър подчертава, че опитът на Русия да превърне Украйна в свой сателит и по този начин да разшири границите си ще доведе до връщане на предишното състояние на постоянно противопоставяне с Европа и САЩ. Западът от своя страна трябва да разбере, че за Русия Украйна никога няма да бъде чужда държава.
Руската история започва с Киевска Рус, припомня Кисинджър и добавя факти като този, че Украйна е била част от Русия в продължение на векове, че някои от най-важните за Русия сражения като Битката за Полтава през 1709 година са се водили на украинска земя, че Черноморският флот на Русия е базиран в Севастопол, на полуостров Крим. Кисинджър припомня, че дори известни дисиденти като Александър Солженицин и Йозеф Бродски твърдят, че Украйна е неделима част от руската история и от Русия.

Кисинджър смята, че именно бюрократичните подходи на Европейския съюз са превърнали преговорите за присъединяване в политическа криза. В коментара си Кисинджър пише:
„Външната политика е изкуство на създаване на приоритети. Украинците са тези, които трябва да вземат решението. Те живеят в страна със сложна история и много различни езици. Западът става част от Съветския съюз през 1939 г, когато Сталин и Хитлер си разделят Европа. Крим, който има 60% руско население, става част от Украйна едва през 1954г., когато Никита Хрушчов, по произход украинец, подарява Крим като част от честване на триста годишнината от споразумение на Русия с казаците. Западната част е населена предимно с католици, а източната с православни християни. Западът говори украински, изтокът – предимно руски. Всеки опит на едната част на Украйна да доминира над другата – както се случва напоследък – би довел до гражданска война и разделение. Разглеждането на Украйна като част от противопоставянето между Изтока и Запада би отложило с десетилетия възможността Русия и западните държави да участват заедно в една съдействаща си международна система.

Украйна е независима едва от 23 години. Преди това, от 14-ти век насам, тя винаги е била под нечие чуждо управление. Не е изненадващо, че лидерите на страната все още не са усвоили изкуството на компромиса. Политиката на постсъветска Украйна ясно показва, че в основата на проблемите стоят опитите на украинските политици да наложат волята си над непокорните части от страната, първо от страна на една фракция, после от другата. Това е и коренът на конфликта между Виктор Янукович и неговия основен опонент Юлия Тимошенко. Те представляват двете крила на Украйна и не желаят да делят властта . Единствената далновидна политика на САЩ спрямо Украйна трябва да мине през опит двете части на страната да си сътрудничат. Трябва да търсим помирение, а не доминация на една от двете фракции.

Русия и Западът, и особено различните фракции в Украйна, не действат на този принцип. Всяка от страните успява да влоши допълнително положението. Русия няма да е в състояние да наложи военно решение без да се изолира във време, в което повечето от границите ѝ вече са доста несигурни. За Запада, демонизирането на Владимир Путин не е политика, то е извинение за липсата на такава.

Путин трябва да разбере, че военната намеса би могла да доведе до нова Студена война. От своя страна, САЩ трябва се отнася към Русия не като към нарушител, който трябва да бъде принуден да следва правилата, наложени от Вашингтон. Путин е добър стратег, особено от гледна точка на руската история. Той обаче не разбира американските ценности и психология. Американските политици обаче още по-малко разбират руската история и психология.

Лидерите на всички страни на конфликта трябва да преценят какви са възможните изходи от конфликта, а не да се съревновават кой ще надделее. Според мен, за да бъде постигнат резултат, който да задоволява ценностите и интересите на всички страни, трябва да се извършат следните стъпки:

1. На Украйна трябва да се даде правото свободно да избира икономическите си и политически обвързвания, в това число с Европа.

2. Украйна не бива да става част от НАТО. Твърдях същото преди седем години, когато въпросът отново беше на дневен ред.

3. Украйна трябва да е свободна да създаде правителство, което да отговаря на волята на украинския народ. Далновидните украински политици биха избрали политика на изглаждане на конфликтите между различните части на страната. В международен план, те би трябвало да търсят позиция сходна на тази на Финладния. Тя не оставя каквито и да било съмнения, че би защитавала свирепо независмостта си и си съдейства със Запада, но много внимава да не показва враждебност към Русия.

4. Анекс на Крим от страна на Русия не отговаря на съществуващите правила на международната система. Възможно е обаче отношенията между Украйна и Крим да бъдат изменени. За тази цел, Русия следва да признае суверенитета на Украйна над Крим. От своя страна, Украйна трябва да разшири автономията на Крим с избори, провеждани с участието на чуждестранни наблюдатели. Този процес трябва и да включва елиминиране на всички неясноти относно статута на Черноморския флот, разположен в Севастопол.

Това са принципи, а не рецепти за успех. Запознатите с региона знаят, че не всичко от горното ще бъде приемливо за всички страни. Ако не бъде постигнато обаче решение, основано на тези принципи, развитието към открита конфронтация ще продължи.“

image_print
Tags: , , , ,
 

8 Responses to “Хенри Кисинджър : За Запада демонизирането на Путин не е политика, то е извинение за липсата на такава”

 1. Klint Izrod
  Says:

  Малко останаха умните хора като Кисинджър. Иска ми се той да направи анализ за България


 2. Камен Пенев
  Says:

  като направи анализ все едно някой ще го прочете и ще следва съветите, ха-ха


 3. Клара Цедкин
  Says:

  никой капиталист няма право да дава съвети на комунистите как да управляват


 4. Хари Потър
  Says:

  Уважаема госпожо Цедкин,
  вашата пердона беше официално приета в несъществуващия свят на приказките. Поздравления бие ще отговаряте за поведението на червените джуджета!

  ……….. многоточието беше времето за телепортацията на Клара, иначе, с две думи – Кисинджър е един от най-големите мозъци. Свалям му шапка!


 5. Хари Потър
  Says:

  ох, лека поправка – думата „пердона“ да се чете като „персона“


 6. Клара Цедкин
  Says:

  Погрешния правопис на лицето Хари потър говори в защита на моята идея – капиталистите искат да ни направят неграмотни и да ни управляват с манипулациите си


 7. Хари Потър
  Says:

  Клара, моята грешка беше така нареченото „тайпо“,твоята обаче показва, че не си наясно с пълния и краткия член в българския език. С една дума – би трябвало да започнеш изречението с:“ ПогрешниЯТ“ не с „ПогрешниЯ“
  Венсеремос!!!!!!!!


 8. хортензия кочева
  Says:

  Явно Клара е съученичка на Вела Пеева. Нека й простим и се върнем към Кисинджър – един от най-големите умове на 20 и 21 век. Не мога да не отбележа, че никой наш коментатор не спомена фактите, които Кисинджър подреди хронолигично и просто и ясно обясни много неща за Украйна


Направете коментар
ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Ау! Американците идат…
Преди 25 години бъдещият външен министър Соломон Паси заяви пред Седмото Велико народно събрание, че...
НАТО зарязва България
САЩ се отказват да разполагат въоръжение и техника у нас, стана ясно от интервю на командващия на ам...
Репресии срещу „Свободна Европа“ в Баку
Офисът на финансираната от правителството на САЩ радиостанция „Свободна Европа“ в столиц...
Ердоган с жестоки репресии срещу опонентите си
Изглежда нищо не може да спре офанзивата на турския президент Реджеп Ердоган, който преследва врагов...
САЩ със санкции и за рокерският клуб на Путин
Рокерският клуб „Нощни вълци“ влезе в списъка с нови санкции на САЩ. Клубът е известен с...

ДРУГИ

Кремълският експеримент
Много нещо се изговори за ролята на Русия в българските избори, за инструкциите изпратени на БСП от ...
Симптоматичен цинизъм
Ръководството на БСП в Стара Загора и Българският антифашистки съюз разпратиха до висшите държавни и...
Изхвърлиха шеф на СИК от ББЦ
Повече от пет часа РИК-София не можа да се справи със самоозабравил се шеф на СИК, който не допусна ...
Единствено реформаторите влизат като дясна формация
Коалицията „Реформаторски блок-Глас народен“ е единствената дясна формация, която влиза ...
За гордия софийски врабец
  Не знам кой е правил анкетата за птица – символ на София, но изборът на Големия синигер...