Гражданска инициатива иска мажоритарни избори в два тура - О'Позиция
Гражданска инициатива иска мажоритарни избори в два тура

Чисто мажоритарният избор на народните представители ще доведе до по-справедлива и честна политическа система

Група български граждани с най-различни професии, житейски възгледи и политически убеждения обявиха в сряда създаването на Гражданска инициатива за мажоритарни избори в два тура.

Сред създателите на инициативата са бившите депутати от СДС Иван Сотиров и Димитър Иванов, социоложката Мира Радева, журналистите Валери Найденов, Тодор Токин, Иван Ибришимов и Бойко Станкушев, драматургът Христо Бойчев, Боян Атанасов, който отговаря за една от големите групи за мажоритарни избори във „Фейсбук“ и др.

Ние сме обединени от общата загриженост за България и от вярата, че чисто мажоритарният избор на народните представители е един от въпросите, които могат да помогнат на българското общество да тръгне по пътя на  изграждане на по-справедлива и честна политическа система предлагаме мажоритарна избирателна система в два тура, се казва в огласената пред медиите декларация.

Българските граждани  настояват да упражняват директно конституционното си право и сами да определят хората, които ги представляват в институциите. Сега това им право е узурпирано от партийните апарати и тяхната върхушка. Вече се убедихме, че всякакви варианти на партийни листи и декоративна „мажоритарност” водят до едно и също – партийните шефове си назначават свои безлични послушници, които са напълно чужди на българския народ,  смятат от Гражданската инициатива.

Социоложката Мира Радеви напомни, че 267 български общини избират своите кметове мажоритарно в два тура и това е най-стабилната власт в страната. По същия начин се избира и президента и тази институция винаги е сред първите по обществено доверие. Радева изнесе данни на своя институт МБМД още от 2002 г. досега, според които почти половината от допитаните са се обявили за чисти мажоритарни избори.

В декларацията се казва още, че единствено мажоритарната избирателна система ще даде възможност на българските граждани да търсят пряко персонална отговорност от своя народен представител.  Изцяло мажоритарните избори за народни представители ще вървят и с възможност за отзоваване, което няма как да се случи при друга система. Ще бъдат сформирани 240 едномандатни избиратели райони, като всеки провалил се депутат ще може да бъде отзован от съответния район.

Голямата надежда на инициативата е, че по този начин ще се промени изначално политическата система у нас и партиите ще бъдат  принудени да дават шанс на качествените си кадри.

Първият въпрос на референдума, предложен от президента Росен Плевнелиев „Искате ли част от депутатите да се избират мажоритарно?” е неясен и подвеждащ, смятат инициаторите . Не е ясно каква част от депутатите – един, двама или двеста? Ако отговорът е „да”, после пак всичко ще решат партийните олигархии. Но ако пак те ще решават всичко, защо изобщо да се питат избирателите?

„Затова ние настояваме 42 Народно събрание на Република България да формулира коректно първият въпрос така: „Искате ли всички народни представители  да се избират мажоритарно в два тура с балотаж?“ и да се добави въпрос: – „Искате ли да можете да отзовавате своите народни представители?“, настояват от Гражданската инициатива.  Нейните основатели са убедени, че ако всички изявления, направени от българските политици в полза на референдума , не са били лицемерна подкрепа само за допитване до народа по удобно зададени за статуквото въпроси, тяхното предложение ще бъде прието.

Ако това не стане, инициативата ще прерасне в подписка за провеждане на референдум със споменатите два въпроса:

1. Искате ли всички депутати да се избират с мажоритарен вот в два тура?

2. Ако отговорът на първия въпрос  е  „да”, искате ли да можете да отзовавате своите народни представители?

image_print
Tags: , ,
 

Направете коментар
ОЩЕ ПО ТЕМАТА

ДРУГИ

Кремълският експеримент
Много нещо се изговори за ролята на Русия в българските избори, за инструкциите изпратени на БСП от ...
Симптоматичен цинизъм
Ръководството на БСП в Стара Загора и Българският антифашистки съюз разпратиха до висшите държавни и...
Изхвърлиха шеф на СИК от ББЦ
Повече от пет часа РИК-София не можа да се справи със самоозабравил се шеф на СИК, който не допусна ...
Единствено реформаторите влизат като дясна формация
Коалицията „Реформаторски блок-Глас народен“ е единствената дясна формация, която влиза ...
За гордия софийски врабец
  Не знам кой е правил анкетата за птица – символ на София, но изборът на Големия синигер...