Charlie Hebdo: Не националистите, а Републиката! - О'Позиция
Charlie Hebdo: Не националистите, а Републиката!
972 Прочитания
О'Позиция
09.01.15
Charlie Hebdo: Не националистите, а Републиката!

На площад Republique в Париж в сряда бе издигнат плакат с надпис: Charlie, защити ме от крайно десните, Националния фронт, от глупостта, за свободата.

На 11 януари, неделя, в Париж се организира голяма демонстрация в подкрепа на журналистите от Charlie Hebdo. Националният фронт няма място на тази манифестация, пише журналистът Рьоно Делик от сп. Nouvel observateur:
Да се разберем. Всички граждани, които и да са те, както и да гласуват, какъвто и произход да имат, каквато и религия и убуждения да изповядват, са добре дошли на тази демонстрация, която има за цел да олицетвори единството на нацията, гарант за всички в републиката.
Но крайно дясната партия няма място там като организация поради няколко прости причини, които трябва да напомним в тези тежки времена, когато нашата колективна амнезия заплашва да обслужи черните картини, които партията рисува като никоя друга.
Националният фронт не е републиканска партия
В неделя е републикански марш, на който са поканени всички граждани, ужасени от варварството, което ни потопи в траур в сряда. Националният фронт обаче не е републиканска партия. Става въпрос за наистина законна партия, която се явява на избори и досега уважаваше законите. Но това не е достатъчно, за да бъде републиканска формация. Има безброй монархически организации например, които не могат да бъдат припознати като републикански. Не е достатъчно да спазваш законите и юридическите текстове от формална гледна точка. В правото има спазване на духа на закона и буквата на закона.
От създаването си и досега Националният фронт подкопава фундамента на републиканските идеи. Той категоризира и съставя йерархия на народите, като разграничава „французите по документи“ от потомствените, които са повече французи и които предпочита, като ги откроява като национална преференция, която неотдавна нарече национален приорите – дискриминационен принцип във всичко (социални помощи и жилища, заетост и т.н.), който окончателно определя антирепубликанския характер на тази формация.
Отхвърлянето на фундаменталното право или недостойната кампания за връщането на смъртното наказание, което предприе Националният фронт веднага след последните изстрели на терористите, завършват дискредитацията на Марин Льо Пен.
Да бъдем най-сетне ясни – демонстрацията за републиката в неделя не е само проява, която защитава идеята да живеем заедно, които са толкова даече от Льо Пен.
Кой ще повярва, че журналистите от Charlie Hebdo Кабю, Шарб, Волински, Марис и другите щяха да понесат Национаният фронт да се присъедини към тези съболезнования! Да се тоерира участието на Националния фронт в неделя би означавало да се зачеркне тяхната памет. И да опетнят републиканските идеали, които ни събират. И които ще продължим да защитаваме утре, както и вчера.

image_print
Tags: , , ,
 

Направете коментар
ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Маршът за Републиката (ВИДЕО)
От милион и половина до три милиона и седемстотин хиляди граждани са участвали в историческия Марш н...
Семейството на Шарб срещу приятелката му
След атентата срещу Charlie Hebdo бившият държавен секретар в правителството на Никола Саркози ̵...
Умишлен палеж на германски вестник
  Седалището на хамбургския вестник Hamburger Morgenpost е било опожарено днес. Изданието беше ...
700 хиляди на Марш на солидарността в Париж
Световни лидери ще участват в марш на солидарността в Париж в памет на жертвите от терористичните на...

ДРУГИ

Кремълският експеримент
Много нещо се изговори за ролята на Русия в българските избори, за инструкциите изпратени на БСП от ...
Симптоматичен цинизъм
Ръководството на БСП в Стара Загора и Българският антифашистки съюз разпратиха до висшите държавни и...
Изхвърлиха шеф на СИК от ББЦ
Повече от пет часа РИК-София не можа да се справи със самоозабравил се шеф на СИК, който не допусна ...
Единствено реформаторите влизат като дясна формация
Коалицията „Реформаторски блок-Глас народен“ е единствената дясна формация, която влиза ...
За гордия софийски врабец
  Не знам кой е правил анкетата за птица – символ на София, но изборът на Големия синигер...