Анджей Вайда: За престъплението в Катин няма давност! - О'Позиция

 

Анджей Вайда: За престъплението в Катин няма давност

И бащата на Вайда е бил убит от НКВД

На 5 март 1940 г. членовете на съветското политбюро издават заповед за екзекуция на 22 000 полски интелектуаци и офицери, от които 17 500 са военнопленници. Започва Катинското клане. На 6 март 1926 г. е роден Анджей Вайда – големият полски режисьор, който през 2007 г. създаде филма „Катин” за чудовищните събития в Катинската гора.

Предлагаме ви акценти от отговорите на Вайда в интервю пред австрийското списание „Профил”, публикувано в сайта „Ценности и общност”, превод на Господин Тонев.

 Престъплението в Катин е единствено по рода си и е без какъвто и да е прецедент в историята. Впрочем военнопленници не са убивани, дори в Хитлерова Германия повечето от полските военнопленници са останали живи.

 22 хиляди полски офицери и интелектуалци са систематично избити от съветските тайни служби НКВД в Катин през 1940 година с подписите на Сталин и на всички членовете на политбюро. С това Сталин е искал да си улесни победата в Полша, като е споделял разбирането, че това е една правилна мярка. Защото от тези хора той е очаквал най-силната съпротива срещу комунистическото господство. Документът, който разпорежда клането, е написан от шефа на тайните служби Лаврентий Берия, който го предлага на Сталин.

Малко по-късно всички,  които са извършвали разстрелите,  са избити, за да се заличат следите. Сталин е искал да припише това престъпление на германците. Но през 1940 година там е била само съветската тайна служба НКВД. Едва от 1941 г. Вермахтът се придвижва към Русия. Масовите гробове са открити през 1943 година.

 При разстрелите в Катин са използвани немски пистолети с немски муниции. Това е трябвало да послужи като доказателство за извършителство от германците. Съветите дори се опитаха да предизвикат разглеждане на престъплението по време на Нюрнбергския процес, но това не им се удаде. Защото имаше немски офицери, а също и американски специалисти, които недвусмислено посочиха следите, които водят към съветските извършители. И Сталин отстъпи.

 Една истинска случка, която ми разказаха при издирването на факти за моя филм. През 1943 година един полски капитан работел в търсене на веществени доказателства за установяване на истината в Катин. Немският лекар – полковник, го пита откога според него трупът лежи в земята. От почти три години, отговаря капитанът. „Откъде знаете това толкова точно?”, пита немският полковник. На което капитанът отговаря: „Знам това толкова точно, защото ми беше позволено да следвам в Берлинския университет съдебна медицина при Вас.”

В управляваната от комунисти Полша официално никога не можеше да се говори за съветската вина за престъплението в Катин, но всички поляци знаеха кой е извършил престъплението, въпреки цялата комунистическа пропаганда от 1945 до 1989 г. Това можеше да се установи също и по писмата на пленените полски офицери до близките и роднините. След март 1940 г. изведнъж спира пращането на повече писма. Когато Вермахтът на Германия намери масовите гробове в Катин, дълго време не се знаеше каква е съдбата на пленниците от другите лагери. Баща ми е убит в едно мазе на НКВД в Харков и е погребан също там.

 „Катин” беше даван по централната вечерна програма на една руска държавна телевизия. Моят филм показа на руските зрители това, което не са виждали никога преди, а именно, как наистина са изглеждали престъпленията на Сталин, колко прецизно,  преднамерено и безжалостно са извършвани. Преди самолетната катастрофа в Смоленск  никога не съм допускал, че този филм някога ще бъде показан по държавната руска телевизия (На 10 април 2010 г. президентът на Полша Лех Качински загива в самолетна катастрофа край Смоленск, след като самолетът Ту-154 се разбива, докато опитва да се приземи на летището. Няма оцелели от самолета, на чийто борд са били  висши полски политици, армейски шефове, дипломати за церемонията по случай 70-годишнината от Катинското клане, б.р.). Преди това филмът ми не беше прожектиран в нито едно кино в Русия. Да се дава по руската телевизия – съвсем ясно е, че това е политическо разпореждане вроятно лично от Владимир Путин. Иначе едва ли би било възможно. Разглеждам това като съвсем съзнателен план на Москва. Руското ръководство се опитва да уреди окончателно сметките със Сталин. А моят филм предлага добър старт за това. Ние знаем все още твърде малко за чудовищния натиск на сталинизма върху творците в областта на културата. Говорих подробно за това и с руски режисьори като Андрей Тарковски. Докато ние, филмовите творци от Полша, можехме да работим почти свободно. Ние можехме дори да снимаме филми в чужбина. Във Франция например се проявяваше повече интерес за полската история, отколкото в моята страна.

 През 2004 година руснаците ни информираха, че убиването на повече от 20 хиляди поляци е погасено по давност като едно обикновено престъпление. Но за нас това е военно престъпление, за което няма давност. Ние трябва да наложим разбирането, че всички тайни данни и доказателства за Катин, които се намират в руски архиви, трябва да ни бъдат предоставени на разположение. Много се надявам, че сега този път е открит.

image_print
Tags: , , ,
 

Направете коментар
ОЩЕ ПО ТЕМАТА

ДРУГИ

Кремълският експеримент
Много нещо се изговори за ролята на Русия в българските избори, за инструкциите изпратени на БСП от ...
Симптоматичен цинизъм
Ръководството на БСП в Стара Загора и Българският антифашистки съюз разпратиха до висшите държавни и...
Изхвърлиха шеф на СИК от ББЦ
Повече от пет часа РИК-София не можа да се справи със самоозабравил се шеф на СИК, който не допусна ...
Единствено реформаторите влизат като дясна формация
Коалицията „Реформаторски блок-Глас народен“ е единствената дясна формация, която влиза ...
За гордия софийски врабец
  Не знам кой е правил анкетата за птица – символ на София, но изборът на Големия синигер...