Александър III прави два преврата в България - О'Позиция
Александър III прави два преврата в България
466 Прочитания
О'Позиция
10.03.14
Александър III прави два преврата в България

Управлението му е свързана с отказ от либералната политика на баща му

На 10 март 1845 г. в Санкт Петербург е роден Александър III, император на Русия, велик княз на Финландия и цар на Полша от 13 март 1881 до 1 ноември 1894 г. Управлението му се свързва с отказ от либералната политика на баща му Александър II.  Намесата на Александър III в политическия живот на България довеждат до прекъсване на отношенията между двете страни.

Александър III  е втори син на император Александър II. Престолонаследник е по-големия му брат Николай и поради това Александър не е подготвян за политическа дейност. През 1865 г. обаче брат му внезапно умира. Александър започва да изучава право и администрация под наставничеството на Константин Победоносцев, професор по право в Московския университет и убеден консерватор.

През 1866 Александър се жени за датската принцеса Дагмар, която преди това е била сгодена за брат му. През следващите години той не се включва активно в политическия живот. Участва във военните действия в България по време на Руско-турската война от 1877-1878 като командир на Русчушкия отряд, а към края на войната е началник на Източния отряд.

Александър III наследява трона след убийството на баща му Александър II при атентат, организиран от организацията Народна воля. Възползвайки се от обществените реакции след убийството, Александър III предприема рязък обрат във вътрешната политика, отказвайки се от либералния курс на баща си. Под влиянието на Победоносцев той отменя някои от реформите от предишните години и изоставя плановете за въвеждане на конституционно управление в Русия. Премахната е автономията на университетите, образованието е поставено под строг контрол от страна на правителството и Руската православна църква. Етническите и религиозни малцинства са подложени на преследвания. Въведеното при Александър II ограничено местно самоуправление е премахнато.

Александър III прави опити да наложи консервативно управление и в България. Той подкрепя преврата и отмяната на Търновската конституция от княз Александър Батенберг на 9 май 1881 г. и съставеното след това правителство на България, начело с руския генерал Казимир Ернрот. Александър III се противопоставя на Съединението на България през 1885. През 1886 г. Русия инспирира още един държавен преврат в България, довел до абдикацията на княз Батенберт. През следващите години са организирани още няколко опита за насилствена смяна на властта в страната, като Русия дори заплашва с пряка военна намеса. Съпротивата на българското правителство начело със Стефан Стамболов срещу руския натиск довежда до прекъсване на дипломатическите отношения между двете страни. Русия признава избора на Фердинанд за българския княз едва след смъртта на Александър III.

Александър III умира през 1894 г. в Ливадия и е наследен от сина си Николай II.

image_print
Tags: , ,
 

Направете коментар
ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Кремълският експеримент
Много нещо се изговори за ролята на Русия в българските избори, за инструкциите изпратени на БСП от ...
Законът Радев, госпожа Корнелия и корнишоните
Възмутена от факта, че България не може да изнася киселите си краставички, известни още като корнишо...
Ау! Американците идат…
Преди 25 години бъдещият външен министър Соломон Паси заяви пред Седмото Велико народно събрание, че...
Бугайски: Заплаха тегне над България
Заплаха тегне над България, предупреди световно известният американски кремлинолог Януш Бугайски на ...
Матрьошки мътят метежи
През последния месец сме свидетели на организирани опити за компрометиране и „пълзящо” сваляне на пр...

ДРУГИ

Кремълският експеримент
Много нещо се изговори за ролята на Русия в българските избори, за инструкциите изпратени на БСП от ...
Симптоматичен цинизъм
Ръководството на БСП в Стара Загора и Българският антифашистки съюз разпратиха до висшите държавни и...
Изхвърлиха шеф на СИК от ББЦ
Повече от пет часа РИК-София не можа да се справи със самоозабравил се шеф на СИК, който не допусна ...
Единствено реформаторите влизат като дясна формация
Коалицията „Реформаторски блок-Глас народен“ е единствената дясна формация, която влиза ...
За гордия софийски врабец
  Не знам кой е правил анкетата за птица – символ на София, но изборът на Големия синигер...