Хайат Бумедиен е избягала в Сирия


Хайат Бумедиен е избягала в Сирия

Тя е пътувала до Истанбул от Мадрид

Хайат Бумедиен, приятеката на Амеди Колибали, който взе заожници в еврейски магазин в Париж, е в Сирия. Тя е преминала турско-сирийската граница на 8 януари – същия ден, в който беше стрелбата по служители на реда в Монруж. Според информация на Nouvel Observateur в петък вечер са дошли две информации във френското разузнаване. Паспортът на Хайат Бумедиен е регистриран при полет от Мадрид до Истанбул на 2 януари. Снимка, направена от камерите за видеонаблюдение я показва с фередже във фоайе на аерогарата и най-вероятно това е тя.
Друг елемент, дошъл от турското разузнаване, е, че на 8 януари тя е пресякла турско-сирийската граница. Тя е била проследена заедно с мъж, чиято самоличност засега не е известна.
След разстрела в Париж от приятеля й Хайат Бумедиен бе активно издирвана от френската полиция, която пусна и заповед за издирване.
Сега разследванията показват, че от няколко месеца тя силно се е радикализирала. Тя е поддържала редовно връзка със семейството на Шериф Куаши. През 2014 година Бумедиен е имала около 500 теефонни разговора със съпругата на Куаши – Изана Хамид.