Симптоматичен цинизъм - О'Позиция
Симптоматичен цинизъм
1147 Прочитания
Иван Ибришимов
31.03.17

SZРъководството на БСП в Стара Загора и Българският антифашистки съюз разпратиха до висшите държавни институции и няколко посолства остро писмо – декларация, срещу поставянето на паметна плоча за жертвите на т. нар. Народен съд върху фасадата на градския театър.

Самият факт за подобна гавра с паметта на невинните жертви, каквато е писмото, е достатъчно циничен, но той е и симптоматичен за днешното мислене и намерения на авторите. Според тях почитта към жертвите е „опрощение за убийства, злодеяния и изтезания на антифашисти от фашизирани военни и полицаи”, но се пропуска факта, че сред хилядите жертви на комунистическия терор „фашизираните”, ако изобщо е имало такива, са абсолютно малцинство. Така поне сочи историята. Но нека който се интересува в детайли да прочете цялото писмо – има го в доста сайтове в мрежата, а тук ще се спрем само на едно от внушенията в него.

Ето как завършва  писанието:

„Ровенето в историческата жар, което цели да подменя ценности, оценки и присъди над фашизма и истините за него, разчитайки на съвременна неосведоменост, само разделя и противопоставя не само старите, преживели всичко поколения, но и младите – то вече е лош знак и за бъдещето на България”.

Звучи загрижено, патетично дори красиво, но всъщност е проява на перфидно лицемерие. Защото броени дни преди парламентарните избори двама видни представители на младото поколение социалисти – Александър Симов и Крум Зарков показаха истинското лице на БСП. Първият се зарече да се изпикае пред паметника на жертвите на комунизма в София, а вторият сметна, че трябва да се пошегува с престъпленията на Държавна сигурност, като обясни закъснението си за телевизионна изява с думите: „Извинявайте, че закъснях, но с друга група ченгета от ДС крояхме планове как да мъчим нечий дядо!” Нека отминем откровената простащина и цинизма, но да зададем два прости въпроса: В такъв дух ли се възпитава младият елит на столетницата и не се ли крие точно тук обяснението за яростната съпротива на БСП срещу изучаването на престъпленията на комунистическия режим в училище? И не е ли последното една от причините за „съвременната неосведоменост”, цитирана в началото. Защото освен битката за политическата и икономическата власт, има и битка за историческата истина, която БСП и обслужващата я кохорта ченгета на бившата ДС неистово иска да спечели. И може да е банална, но не е случайна, а симтоматична максимата, че в БСП нищо старо не е забравено и нищо ново не е научено. А това вече говори, че поне част от членовете на тази партия са готови и през 21 век да повторят зверствата на дедите си през миналото столетие. Стига да им падне възможност за безнаказаност, разбира се.В декларацията естествено се изразява и желание за помирение в българското общество, но не става и дума как може да бъде постигнато то без обективен прочит на историята. Затова вместо да се позовавам на класическата „1984” на Оруел, този път ще припомня на авторите на писмото какво пише една от оцелелите тогава жертви на тоталитаризма – големият Константин Павлов. В своите „Записки” той отбелязва: „Не вярвам, че дискусията между палача и жертвата ще доведе до нова истина”. Защото колкото и да е условна историята, истината за престъпленията на комунизма е една и част от нея е точно в архивите и присъдите на трибунала, наречен Народен съд.А за да не съм голословен, давам отправки:

Решението на Върховния касационен съд от 1996 г. за отмяна на присъдите на Народния съд.Решението на Конституционния съд от 1998 г., че Народният съд не е бил част от правосъдната система, а извънреден съд и така издадените присъди не могат да се окачествят като съдебни актове.Решението на българското Народно събрание от 2000 г., с което комунистическият режим е обявен за престъпен, а като част от престъпленията са изброени именно присъдите на Народния съд, отговорността за които носи БКП.

Съжалявам, ако някой се чувства засегнат, но фактите са такива.

image_print
Tags: , ,
 

Направете коментар
ОЩЕ ПО ТЕМАТА

За гордия софийски врабец
  Не знам кой е правил анкетата за птица – символ на София, но изборът на Големия синигер...
Бетонни лъжи за бетонни глави
Броени дни след като лидерът на БСП Корнелия Нинова с нездрав блясък в очите заклейми и отрече демок...
БСП – столетна или малолетна
Има ли такава партия, която да е приела и подписала по време на свое управление споразумение с други...
Докога все така ще я караме
Българската демократична общност загуби много в годините на прехода от това, че е разединена. Тя се ...

ДРУГИ

Кремълският експеримент
Много нещо се изговори за ролята на Русия в българските избори, за инструкциите изпратени на БСП от ...
Изхвърлиха шеф на СИК от ББЦ
Повече от пет часа РИК-София не можа да се справи със самоозабравил се шеф на СИК, който не допусна ...
Единствено реформаторите влизат като дясна формация
Коалицията „Реформаторски блок-Глас народен“ е единствената дясна формация, която влиза ...
За гордия софийски врабец
  Не знам кой е правил анкетата за птица – символ на София, но изборът на Големия синигер...