Още един трол на Путин - О'Позиция
Още един трол на Путин
4175 Прочитания
О'Позиция
06.04.15
Още един трол на Путин

Людмила – войничето на руската пропаганда

След изповедта на трол, работил за Путин, още един свидетел дръзна да  разкрие информационната война, която Кръмел води.

Путин е гениален! Украинците са фашисти!Европа залязва. Людмила Савчук изброява темите, по които тя е пишела, когато е била част от руската армия на троловете, които разпространяват пропагандата на Русия в интернет. Без заобикалки тази 34-годишна рускиня с големи очи и къдрава тъмна коса твърди, че е била информационен войник на руската власт, взета на работа от мистериозната „Агенция за изследване на интернет“. Безобидни предложения за работа, публикувани в специализирани сайтове, оферират постове на „редактор“ или „управляващ съдържание“. На интернет сайта www.hh.ru, установява Агенция France Presse. На този сайт, който е един от най-популярните в Русия, е била публикувана обява на 17 март.
Атрактивна заплата
За да се кандидатства, трябва да се изпрати CV, като агенцията обещава да се срещне с кандидатите. Но оттав нататък автоматично съобщение уведомява, че кандидатурата е сложена в „чакащи“.
Людмила Савчук работи два месеца – до март тази година, в тази „агенция“, помещаваща се в сива анонимна сграда на уица „Савучкина“ в народен квартал в северен Петербург. Мъжът, който провежда кратко интервю с нея, се представил с малкото си име като Олег. Какво мислите за нашата политика в Украйна?, попитал я най-напред той.
Като много други и аз бях съблазнена от заплатата, която ми предложиха, признава майката на две деца- на 2 и 4 години. Тя е от 40 000 до 50 000 рубли (650 до 810 евро), което е добра заплата за втория град на Русия. В края на краищата тя се присъединила към екип от тролове – интернет потребителите, които имат за цел да объркват форумите и разговорите, за да хвалят президента Путин и неговата политика и да се подиграват на противниците му. Използването на тези тролове започна да избуява от една година в съзвучие с темпото, в което се развиваше конфликтът в Украйна и кризата между Русия и Запада.

Да се слави политиката на Владимир Путин
Людмила трябвало да поддържа няколко блога на LiveJournal, виртуална платофарма, в която тя се прави на домакиня, студентка или спортист. На всеки от нейните богове младата жена публикува позитивни статии за живота в Русия, свързани с някои политически алюзии. Другата част от работата й е да участва с коментари – поне стотина на ден.
Всяка сутрин тя получава задачи за деня под формата на списъци с теми, които трябва да коментира, с насоките на основните принципи на коментари, които трябва да слави управлението на владимир Путин.
Украйна утвърди план за реформи, за да получи помощ от Международния валутен фонд. Главната идея на коментарите: Заради украинското управление военните нужди са по-важни, отколкото тези на гражданите, чете се в една от „заповедите за мисията“, показва младата жена в есемес на телофено си.
Работата е тежка
В рамките на агенцията важна е ротацията. Работата е трудна, трябва да се пише много. Много хора бяха изхвърлени – нямаха компетентност и нямаха капацитета да изразят тези идеи. Повечето от служитеите бяха млади, някои студенти, и абсолятно безразлични към политиката и всички приемаха нещата по много лековат начин. За тях това беше само начин да печелят пари, свидетелства Людмила.В широките кулоари на сградата младата жена е срещала също и много по-възрастни, но по- ентусиаризирани от нея. За някои това беше истинка мисия, но те не бяха мнозина, твърди тя.

Мястото се наблюдава плътно, установява репортерска проверка. Невъзможно е да влезеш, без да ти е определен час, бодигардовете отказват достъп без коментар. Нищо не показва, че Агенцията съществува, ако не се броят малките обяви, които тя пуска.Служителите никак не са бъбриви. Не знам. Бързам, едва изрича на изхода на сградата, неиндефиирано момича.

Независимите руски медии публикуваха няколко статии от „Агенцията за разследвания“ в интернет.
Според всекидневника Новая газета, която взе на работа една-единствена журналистка, в сайта са наели 400 души.Някои хора се страхуват. Навсякъде има камери. Други смятат, че това не е нечестна и срамна работа, въздиша Людмила. Тя издържала само два месеца преди да напусне.

image_print
Tags: , ,
 

Направете коментар
ОЩЕ ПО ТЕМАТА

За пръв път примирие в Източна Украйна
Руският външен министър Сергей Лавров призова за възможно най-скорошно подновяване на мирните прегов...
Spiegel: Оланд пречупи Путин за Украйна
Списание Spiegel твърди, че руският президент Владимир Путин нямал намерение да се примирява с пораж...
Оланд се договори с Путин
Офицерът за свръзка подава бележка на президента Франсоа Оланд: „Петро Порошенко иска да се чу...
Прогноза: Война с Русия напролет
Политологът Валентин Вацев хвърли бомбата с прогноза за война с Русия напролет по TV7 и NEWS7. Той е...

ДРУГИ

Кремълският експеримент
Много нещо се изговори за ролята на Русия в българските избори, за инструкциите изпратени на БСП от ...
Симптоматичен цинизъм
Ръководството на БСП в Стара Загора и Българският антифашистки съюз разпратиха до висшите държавни и...
Изхвърлиха шеф на СИК от ББЦ
Повече от пет часа РИК-София не можа да се справи със самоозабравил се шеф на СИК, който не допусна ...
Единствено реформаторите влизат като дясна формация
Коалицията „Реформаторски блок-Глас народен“ е единствената дясна формация, която влиза ...
За гордия софийски врабец
  Не знам кой е правил анкетата за птица – символ на София, но изборът на Големия синигер...