Литва стана 19-ата членка на еврозоната - О'Позиция
Литва стана 19-ата членка на еврозоната
1434 Прочитания
О'Позиция
01.01.15
Литва стана 19-ата членка на еврозоната

Литовският премиер Алгирдас Буткевичус изтегли от банкомат банкнота от 10 евро

От 1 януари 2015 г. Литва става 19-ата членка на еврозоната. На новите литовски монети от по 1 евро ще бъде изобразен националният герб от 14-и век – конник, носещ меч и щит.
Литовският премиер Алгирдас Буткевичус изтегли от банкомат банкнота от 10 евро броени минути след като балтийската страна стана в полунощ член на еврозоната, предаде Франс прес.

Буткевичус направи историческото теглене в присъствието на няколко видни литовци на фона на фойерверките в небето, ознаменували събитието.

„Еврото ще служи като гаранция за нашата политическа и икономическа сигурност“, подчерта литовският премиер, преди да вдигне високо банкнотата.

Президентът Далия Грибаускайте каза, че Литва вижда в приемането на еврото „символ на една по-голяма политическа и икономическа интеграция със Запада“. „Това бележи символично финалния етап от нашата интеграция в ЕС“, допълни тя.

Министърът на финансите Римантас Шаджус коментира наскоро, че „съображения от сферата на сигурността са сред причините за народната подкрепа за еврото“.

Според проучване на общественото мнение от ноември 53 процента от литовците одобряват влизането в еврозоната срещу 39 процента против.

След половин век съветска окупация, завършила в началото на 90-те години на миналия век, трите балтийски републики се присъединиха към Европейския съюз и НАТО през 2004 г. След Естония през 2011 г. и Латвия през 2014, сега и Литва вече е част от еврозоната. Днес трите балтийски републики наблюдават с безпокойство политиката на Русия към Украйна и засилената активност на руските войски край техните граници.

Влизането на Литва в еврозоната съвпада с две други събития, затвърждаващи ролята на новите страни членки в ЕС. Полякът Доналд Туск от няколко седмици е председател на Европейския съвет, а Латвия пое от днес за период от 6 месеца ротационното председателство на съюза. Като любопитен факт, клиентите на баровете в балтийската република бяха поканени да пробват безалкохолни коктейли „Евро“.

Приемането на еврото от Литва бе приветствано от Европейската комисия. Комисарят по икономическите въпроси Пиер Московиси отчете, че страната има здрави държавни финанси и е извършила структурни реформи, в резултат на които има едно от най-високите равнища на икономически растеж в ЕС.

На сградата на ЕК в Брюксел бе окачен плакат, на който е изобразена евро монета с литовския герб. На транспаранта пише: „Добре дошла на Литва в еврозоната“.
Литва е индустриално-аграрна страна. Основни отрасли са машиностроене (кораби), метало- и дървообработване, химическа, текстилна и хранително-вкусова промишленост (рибно-консервна). Със селско стопанство се занимават 35% от населението на страната. Водещ отрасъл е месо-млечното говедовъдство. Повсеместно се отглеждат ръж, пшеница, ечемик, овес, лен, захарно цвекло, картофи, зеленчуци и др.

Литва е индустриално-аграрна страна. Основни отрасли са машиностроене (кораби), метало- и дървообработване, химическа, текстилна и хранително-вкусова промишленост (рибно-консервна). Със селско стопанство се занимават 35% от населението на страната. Водещ отрасъл е месо-млечното говедовъдство. Повсеместно се отглеждат ръж, пшеница, ечемик, овес, лен, захарно цвекло, картофи, зеленчуци и др.

Населението на Литва е около 3 600 000 души, от които близо 85% са литовци. Най-големите малцинства са поляците — около 6 % от населението, и руснаци — около 5% от населението. Населението е намаляващо, но са предприети амбициозни програми от страна на правителството за увеличаване на прираста до положителни стойности.

image_print
Tags: , , , ,
 

Направете коментар
ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Законът Радев, госпожа Корнелия и корнишоните
Възмутена от факта, че България не може да изнася киселите си краставички, известни още като корнишо...
Есть такая партия!
Има ли такава партия, която да е приела и подписала по време на свое управление споразумение с друга...
Седем европосланици срещу Софийския градски съд
Седем посланици от Европейския съюз у нас публикуваха открито писмо с призив да бъдат чути съдиите, ...
Ердоган с жестоки репресии срещу опонентите си
Изглежда нищо не може да спре офанзивата на турския президент Реджеп Ердоган, който преследва врагов...

ДРУГИ

Кремълският експеримент
Много нещо се изговори за ролята на Русия в българските избори, за инструкциите изпратени на БСП от ...
Симптоматичен цинизъм
Ръководството на БСП в Стара Загора и Българският антифашистки съюз разпратиха до висшите държавни и...
Изхвърлиха шеф на СИК от ББЦ
Повече от пет часа РИК-София не можа да се справи със самоозабравил се шеф на СИК, който не допусна ...
Единствено реформаторите влизат като дясна формация
Коалицията „Реформаторски блок-Глас народен“ е единствената дясна формация, която влиза ...
За гордия софийски врабец
  Не знам кой е правил анкетата за птица – символ на София, но изборът на Големия синигер...