КФН или НИЕСПИМ? - О'Позиция
КФН или НИЕСПИМ?
2424 Прочитания
О'Позиция
09.02.15
КФН или НИЕСПИМ?

Страницата на КФН прилича на личен Фейсбук профил на Стоян Мавродиев. На снимката: председателят й с Бил Клинтън във Виена.

Справедливо ли е целият фокус около фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ) да падне върху БНБ и нейния управител Иван Искров? Само БНБ ли е виновна? Занимавайки се с Искров и бездействието на БНБ, публиката сякаш забрави, че има и друг важен регулатор, който има роля в ситуацията около КТБ – Комисията за финансов надзор (КФН). Вярно, не централна като тази на БНБ, но също ключова. А на тази институция повече приляга съкращението „НИЕ СПИМ“, както се шегувахме в доброто социалистическо време.

От началото на кризата с КТБ Комисията за финансов надзор ((КФН) заема еднозначната позиция – това е банка, питайте БНБ, ние банки не контролираме. Председателят на КФН Стоян Мавродиев „прогърмя“ общественото пространство, че КФН нищо не е могла да направи по отношение на КТБ, че е нямала правомощия! А, така ли е в действителност?
Мавродиев проспа купуването на акции от КТБ
Освен банка КТБ е инвестиционен посредник и публично дружество под надзора на КФН. Акциите на банката се търгуват на пазара, а самата КТБ също издава финансови инструменти, за да трупа капитал. Вярно е, че КФН няма никакви законови правомощия да упражнява надзор върху дейността на КТБ като търговска банка по набиране на депозити и отпускане на кредити, но всичко останало минава през регулатора. Така например КФН трябва да следи дали КТБ разкрива своевременно информация на инвеститорите, които са си купили акции в дружеството. По-важното е, че регулаторът е длъжен да следи и за качеството на тази информация. Всички отчети на КТБ също преминават контрола на КФН.
Големият растеж на империята около Цветан Василев не остана извън капиталовия пазар като източник на финансов ресурс. КТБ и групата около Василев е издала публично търгувани инструменти за 800 млн. лв. на нашия пазар, които са били одобрени от КФН за покупка . Тоест, инвеститорите са си дали парите, вярвайки на преценката на небанковия регулатор.
Как КТБ подмами пенсионноосигуритените дружества
Преди две години КТБ издаде емисия необезпечени облигации за около 200 млн. лв. на Ирландската фондова борса. Всички тези инструменти на обща стойност от около 1 млрд. лв. се купуват и от пенсионоосигурителни дружества и застрахователи, които също са под надзора на КФН. С тях Василев е разширявал бизнеса си, а сега облигационерите няма да вземат нищо, тези средства са загубени. Но малко се говори за това, защото са купени от институционални инвеститори, а те не протестират така шумно както частните инвеститори. Нищо чудно КФН на всичко отгоре и да ги глоби, задето не са инвестирали разумно наличните си финансови инструменти, въпреки че тя е одобрила проспектите за предлагане. Нека си припомним, как миналата година КФН наложи няколко принудителни административни мерки срещу две пенсионни компании – „Доверие“ и „Алианц България“, защото инвестирали в лоши активи. Отделен е въпросът, доколко тези наказания бяха необходими, но е пример, че КФН разполага с нужния инструментариум да прецени, кои активи са лоши и кои не.
И тук не става въпрос за депозитите на застрахователи и пенсионни дружества, каквито също има в КТБ. Например „Бул инс“ е депозирало в банката 7.9 млн.лв., а Договорният фонд на ДСК – 7.3 млн. лв. Буквално ден преди обявяването на банката под специален надзор Гаранционният фонд на застрахователите е държал над ⅓ от средствата си на депозит в КТБ и въпреки тегленето в последния момент все още има около 10 млн. лв.
Малко предистория
КТБ стана публична компания през 2007 година и оттогава до спирането на търговията им при затваряне на банката е предлагала най-престижните ценни книжа на борсата или т.нар. „сини чипове”. Търговията е доминирана от вътрешни сделки и печелившите инвеститори от тези движения както при КТБ, така и при „Хелт енд уелнес“ АДСИЦ и „Булгартабак холдинг“, са „Бромак“ и други свързани с Василев компании. Освободените печалби от борсовите сделки дават законово основание за внасяне на капитал в КТБ. Това означава, че КФН е „проспала“ чиста пазарна манипулация, което е едно от основните неща, които трябва да следи. При последното увеличение на капитала на КТБ през борсата новите акции са записани от компании, финансирани от самата нея – това по същество е кухо увеличение, което превръща депозити в капитал. Безспорен е фактът, че пирамидалната структура на КТБ се е развила „в двора“ на БНБ, но цялата информация, която е минала през КФН, е показвала ясно на небанковия финансов регулатор, че работата с тая банка не е наред.
И тук става дума за нередности в публичното дружество КТБ, с емитента на облигации КТБ или с инвестиционния посредник КТБ. Ако приемем, че КФН няма пряка възможност да влияе на банката, то е длъжна да съобщи на БНБ, че е забелязала нещо нередно. В Закона за Комисията за финансов надзор (чл. 31) се урежда статутът на Консултативен съвет по финансова стабилност. В него членуват председателят на КФН, управителят на БНБ и министърът на финансите. Този орган съдейства за изграждането на обща политика, сътрудничество и координация между действията на членовете на съвета при упражняването на надзор върху поднадзорните им лица, осигурява обмен на информация между членовете на съвета и т.н. Консултативният съвет се събира периодично, но може да бъде свикан по искане на някои от членовете си. Липсата на становище на този Консултативен съвет по отношение на КТБ означава, че или той не е заседавал, което е нарушение на закона, или че никой от първите мъже, отговарящи за финансите в държавата, не е „обелил дума“ за КТБ докато са заседавали.
На фона на цялото фиаско около КТБ и отговорността и на КФН за това пресцентърът на институцията непрекъснато пуска съобщения за срещи на Мавродиев с високопоставени европейски личности, с които той разговаря за стабилизиране на държавата и за проблема КТБ. Новините на официалната страница на КФН са само „ВИП“ със задължителна снимка от високопоставени срещи, където Мавродиев „спасява“ България. От една страна, през цялото време КФН панически отбягва темата КТБ, като прехвърля цялата отговорност към БНБ, няма данни Консултативният съвет да е обсъждал КТБ или КФН да е предприела мерки, или да е уведомила за нещо БНБ, а от друга.
Да не се изложим пред чужденците
Зад граница Мавродиев на среща с вицепрезидента на Европейската централна банка „гарантира стабилност“ по казуса. В средата на декември той се срещна с гуверньора на Националната банка Карлос да Силва Коста, който е и член на Управителния и на Генералния Съвет на Европейската централна банка (ECB), на Европейската консултативна група към Борда за финансова стабилност (FSB), и почетен вицепрезидент на Европейската инвестиционна банка (EIB). На тази среща официалната информация е: „бяха обсъдени и предизвикателствата пред финансовия сектор у нас, породени от фалита на четвъртата по големина банка – КТБ АД. Обсъдиха се и предприетите мерки за запазване на финансовата стабилност и за минимизиране на ефектите от банковите кризи върху реалната икономика и макроикономическите показатели“.
Официалната страница на Комисията прилича на лична страница на Стоян Мавродиев във Фейсбус. На страницата прочитаме и за срещите му с …. Бил Клинтън и Уесли Кларк и с министър председателя на Израел. Интересно как протоколът на президента и на министър-председателя не го е попитал кой го е упълномощил да се среща с тези държавници и какви въпроси са обсъждали и той в ролята на какъв представлява държавата.

image_print
Tags: , , ,
 

Направете коментар
ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Чий е Мавродиев – на ГЕРБ или на ДПС?
АВТОР: Дея ДЕЧЕВА Циркът, разигран в пленарна зала на 17 февруари по повод създаването на временна к...

ДРУГИ

Кремълският експеримент
Много нещо се изговори за ролята на Русия в българските избори, за инструкциите изпратени на БСП от ...
Симптоматичен цинизъм
Ръководството на БСП в Стара Загора и Българският антифашистки съюз разпратиха до висшите държавни и...
Изхвърлиха шеф на СИК от ББЦ
Повече от пет часа РИК-София не можа да се справи със самоозабравил се шеф на СИК, който не допусна ...
Единствено реформаторите влизат като дясна формация
Коалицията „Реформаторски блок-Глас народен“ е единствената дясна формация, която влиза ...
За гордия софийски врабец
  Не знам кой е правил анкетата за птица – символ на София, но изборът на Големия синигер...