Кремълският експеримент - О'Позиция
Кремълският експеримент
1192 Прочитания
Иван Ибришимов
04.04.17

ALEX II

Много нещо се изговори за ролята на Русия в българските избори, за инструкциите изпратени на БСП от института на генерал Решетников в Москва, за прилагането им тук и ролята на рубладжийските тролове за хибридното им разпространение…

В действителност инструкциите не съм ги виждал и сигурно ако ги е имало, достъп до тях са имали твърде малко хора. Останалите просто са били инструктирани по подобаващ начин. Но има факти, които просто не могат да бъдат отминати.

БСП изгради кампанията си върху открит популизъм във вътрешен план и масирана антиевропейска, антинатовска и проруска риторика във външен. Броени дни преди датата на вота и след гафовете на г-жа Нинова и младите Симов и Зарков, изглежда на „Позитано” 20 се усетиха, че манджата им е пресолена и рязко обърнаха посоката, като изкараха едва ли не, че БСП е вкарала България в НАТО и в ЕС.

Ден след като загубиха, цяла плеяда изявени кадри на партията, сред които блестят С. Станишев, К. Нинова, К. Паргов, Ж. Бойчев и други рубинени светила, признаха грешката си, с което доказаха по категоричен начин, че посоката Евразия не е по вкуса на българите. Но премълчаха друго – че лъгаха безсрамно със скалъпените данни от русофилите на Н. Малинов и на разни Кънчо-Райчевски агенции, според които между 60 и 80 процента от българите били русофили, а над 70 на сто от тях предпочитали в случай на военна криза, да бъдат защитавани от Русия, а не от НАТО.

Точно тук сметката им излезе меко казано крива. Дори да приемем, че всички гласували за БСП са русофили, което силно ме съмнява, това са малко под 28 процента от избирателите. Нека си добавят и необходимата доза  атакисти, представители на АБВ и други разни носталгици по соца, пак ще го докарат със зор до 35 . А останалите до сто?

От тук следва, че ако инструкциите за проевразийската и антиевроатлантическата кампания наистина са дошли от Москва, то в Кремъл са били опасно заблудени от петата си колона у нас. Е, може да са доста разочаровани от резултатите, но сега вече и там знаят реалното съотношение на настроенията и силите в нашето общество.

Затова със страшна сила увисва въпросът – вярвали ли са наистина в щаба на БСП на данните, които оповестяваха или са заблуждавали умишлено и собствените си избиратели, и височайшите си задгранични покровители? Първите с цел да им се харесат за вота, а при вторите и с меркантилни цели, които никога не могат да бъдат изключени в контекста БСП – Русия.

Така или иначе, сега върхушката на БСП се опитва отново да си нахлузи бомбе вместо будьоновка, а в Кремъл ще трябва да преценят доколко може да се вярва на българските социалисти или трябва да потърсят нови пространства за експериментите си. Те няма да се откажат лесно. Я какъв имперски паметник се опитват да ни пробутат, пак по русофилска линия!

image_print
Tags: , , ,
 

Направете коментар
ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Законът Радев, госпожа Корнелия и корнишоните
Възмутена от факта, че България не може да изнася киселите си краставички, известни още като корнишо...
Ау! Американците идат…
Преди 25 години бъдещият външен министър Соломон Паси заяви пред Седмото Велико народно събрание, че...
Бугайски: Заплаха тегне над България
Заплаха тегне над България, предупреди световно известният американски кремлинолог Януш Бугайски на ...
Матрьошки мътят метежи
През последния месец сме свидетели на организирани опити за компрометиране и „пълзящо” сваляне на пр...

ДРУГИ

Симптоматичен цинизъм
Ръководството на БСП в Стара Загора и Българският антифашистки съюз разпратиха до висшите държавни и...
Изхвърлиха шеф на СИК от ББЦ
Повече от пет часа РИК-София не можа да се справи със самоозабравил се шеф на СИК, който не допусна ...
Единствено реформаторите влизат като дясна формация
Коалицията „Реформаторски блок-Глас народен“ е единствената дясна формация, която влиза ...
За гордия софийски врабец
  Не знам кой е правил анкетата за птица – символ на София, но изборът на Големия синигер...