Костов пред СЕГА: След изборите е нужно програмно правителство - О'Позиция
Костов пред СЕГА: След изборите е нужно програмно правителство

Аз съм минавал през такава планинска козя пътека и знам какво е, казва бившият премиер за банковата криза.

Бившият премиер Иван Костов има най-големи шансове след Бойко Борисов да състави следващото правителство на България. Тази прогноза не е на политолози, а на български букмейкър.Според очакванията на букмейкъра на трето и четвърто място с най-големи шансове се нареждат две дами – Кристалина Георгиева, следвана от Меглена Кунева. В. Сега публикува негово интервю, в което той твърди, че след изборите е нужно програмно правителство и национално съгласие.

Господин Костов, неотдавна определихте казуса с КТБ като един от сериозните рискове пред страната. Прогнозирахте, че ако не бъде решен, страната ни ще има много тежки проблеми в края на годината. Точно тогава се навършват и 25 години от началото на т. нар. преход. Като че ли е ирония, че четвърт век по-късно се намираме пак в същата нестабилност – и политическа, и икономическа.
– Да, България не е напреднала достатъчно. И според мен основната причина е съдебната власт. Изявлението на главния прокурор Сотир Цацаров за КТБ от сряда например напълно го доказва. Самата теза – че сега главният прокурор ще спасява КТБ – е нонсенс. Това по закон не е негова задача. Има други органи, които отговарят за това. Защо прокуратурата се намесва навсякъде, където институционално не бива да се намесва? Всяка намеса на една институция, независимо дали е прокуратурата, или някоя друга, и изземване на функциите на друга институция, е директна заплаха за националната сигурност на страната. Не говоря големи думи, това е самата истина. В никоя нормална демократична държава една институция не може да иззема прерогативи на друга. Защото това означава сриване на реда.
Тази намеса не започна ли още в началото на банковата криза?
– Да, но не ми се иска да се връщаме назад. Това, което се вижда занапред по отношение на този риск, е, че той рязко намалява след промяната на позицията на главния прокурор. Защото той е основният дестабилизатор. Той най-после каза част от правилните думи. Разбира се, каза и тези, които по-горе определих като погрешни. Но проблемът е и на останалите институции, които не се възпротивиха.
Същата ситуация имаше по време на мандата на г-н Светослав Гаврийски като управител на БНБ. Един главен прокурор съди точно шефа на банковия надзор 8 години. Но беше изгонен от банката от управителя. Едно е да не допускаш да ти се намесват в прерогативите, когато си изпълняваш функциите на управител, друго е, когато напълно се подчиняваш и тръгваш да изпълняваш нарежданията на прокурора по управлението и по надзора. Това е абсурдно. Какво разбира прокурорът от надзор? Вижте каква безумна операция правиха досега – огромен брой служители на КТБ снима огромна маса документация с кредитни досиета, заверява ги, за да бъдат изправни, и ги праща в прокуратурата. На пръв поглед изглежда смислено, но ще е смислено само ако отсреща има кой да ги анализира. Кой ще анализира такава огромна маса от кредитни досиета, кой е в състояние да го направи? Вижте каква безсмислица. Разбира се, прокуратурата трябва да си върши работата, но тя трябва да използва за това компетентните органи. Тя трябва да използва експертния им потенциал. А те в случая са банковият надзор, квесторите и одитиращите компании, които, честна дума, няма какво да правят там.
Не е ли малко странна и позицията на самата централна банка?
– Тя е изцяло подчинена на прокуратурата. Централната банка направи маса грешки. Но тях лабораторията вече описа наскоро в свой документ. Според оценки на специалисти това е най-качественият анализ на ситуацията до тук.
Но нещата като че ли продължават да не се променят. Казахте, че пътеката, която трябва да се извърви, е много тясна…
– Ще се променят. Вижте, тясна е пътеката на институциите към правилното поведение. Иначе пространството на верните решения за оздравяване на КТБ е голямо. Има няколко решения или множество решения, заградени в определена рамка. В този случай има много решения при добра воля. Но тясна е пътеката за излизане от много тежкия ступор, в който се намира Управителният съвет на БНБ. Трябва да им помогнем, след като прокуратурата ги е оставила на мира, трябва да им помогне обществото.
По какъв начин?

– Да им даде кураж. Да бъде сменен управителят от новото Народно събрание. Ако някой друг от управителния съвет се счита за отговорен, да напусне. Да се подмени този управителен съвет, за да може регулаторът да възстанови в пълен капацитет дейността си. Виждате колко е на пръв поглед проста, а едновременно с това натоварена с огромна отговорност дейността на регулатора. На пръв поглед изглежда, че те нямат работа. Но това е така до появата на рискове. Появят ли се рискове, вече поведението им наистина минава през една много тясна пътека на верни решения.
Да се надяваме, че ще ги намерят…
– Аз съм минавал през такава планинска козя пътека и знам какво е. Изпуснали сме 14 банки, оздравили сме една част – гръбнакът на сегашната система, приватизирали сме ги и те в момента крепят страната. Това никак не беше просто решение. Още ни атакуват заради някои от приватизационните сделки. Но това е останало в миналото, важното е, че системата я има. Много малко хора познават анатомията на стабилизацията на страната. Но пак казвам, нека не се връщаме назад.
Какви са другите рискове пред страната ни?
– Един от тях е свързан с бюджета. Изключително тежка е задачата на финансовия министър Румен Порожанов. Най-вече защото не среща пълна подкрепа сред компетентните лица и сред експертите. Продължава да има хора, които казват, че не е нужна актуализация на бюджета. Аз просто бих желал да седна с тези хора лице в лице и да видя колко ще им издържат аргументите. Никой не може да издържи на тези аргументи.
Бюджетът върви точно по прогнозата на Лабораторията за управление на рискове от есента на миналата година. Точно такова е изпълнението и точно тези мерки, които препоръчвахме в нашите доклади, се прилагат в момента от министър Порожанов. Той трябва да съкращава бюджети – без да има готовност да съкращава, осъществявайки реформа. Това може да нанесе страшни вреди. Това е едното. Второто е, че ще трябва да започне да задържа връщането на ДДС. Няма как да не го направи, защото трябва да намали поне малко от неизпълнението на бюджетните приходи. И трябва да увеличи дефицита.
Задачата на финансовия министър е не да няма дефицит, да няма актуализация или да няма прекомерен дефицит, а да излезе с прекомерен дефицит само тази година и след това да не го допуска отново. Той трябва да ограничи разпространението на прекомерния дефицит в рамките на тази година, за да се стабилизира страната. В последната година, в която ние наблюдаваме рисковете, финансовата система беше опора за неутрализиране на политически и социални рискове. Но сега самата тя започва да генерира огромен риск. Затова финансовият министър трябва да ограничи всички рискове в рамките на тази година. Той сигурно няма да влезе в рамките на дефицит от 3%. Ако го направи, ще е с цената на прекомерни ограничения от страна на разпоредителите с бюджетни средства. Може би на касова основа ще успее да се вмести в трите процента, но на начислена – в никакъв случай. Румен Порожанов трябва да ограничи всичко това в рамките на тази година и в същото време да спаси банковата система от криза. Задачата му е необикновено тежка.
И едновременно с това да отрази евентуална загуба на пари от еврофондовете, които вече са платени от бюджета…
– Това го смятам в начислената основа. Изключително е сложно и служебният министър трябва да бъде подкрепен. Всички, които обичат страната си, не трябва да го укоряват, а да го подкрепят. Досега имаше много несръчни и некачествени министри, които намираха скелети в гардероба, защото нямаха експертиза. Сегашният министър я има и много добре знае къде се намира. До него в момента са едни от най-вещите специалисти по бюджет на страната. Те няма да намират скелети в гардероба, ще се стремят да си решат тежките задачи.
Но има и външни рискове.
– Третият много сериозен риск е конфликтът на Русия с Украйна, с ЕС и с НАТО. В събота и неделя НАТО определено ще преоцени отношенията си с Русия. Четвъртият сериозен риск е, че България е в крайно неблагоприятната ситуация да бъде географски най-близо до двата най-тежки военни конфликта – единият е в Украйна, другият е в Сирия и Ирак.
Обикновено в несигурна среда се свиват инвестициите.
– Инвеститорите ще се оттеглят от застрашените зони и това е нормално. Но, от друга страна, се засилва бежанският поток. България просто не може да запази суверенитета си. Уважавам неправителствените организации, правозащитници, хуманитарни

image_print
Tags: , ,
 

One Response to “Костов пред СЕГА: След изборите е нужно програмно правителство”

  1. Червения
    Says:

    Анализът на Констов е правилен. Да се надяваме, че управляващата партия ще го приеме насериозно.


Направете коментар
ОЩЕ ПО ТЕМАТА

В България конспиративните теории на корумпираните медии са повече от дюнерджийниците
  „Опашките от паникьосани вложители в столицата на България – София, се изпариха с...
Блумбърг: България беше приета в ЕС, за да не се отклони към Русия
В обширна статия специализираното икономическо издание Блумбърг коментира ситуацията в България от н...
Служебен кабинет на 6 август
Орешарски остава до 26 юли, на 6 август ще бъде съставен служебен кабинет, стана ясно след 5-часовит...

ДРУГИ

Кремълският експеримент
Много нещо се изговори за ролята на Русия в българските избори, за инструкциите изпратени на БСП от ...
Симптоматичен цинизъм
Ръководството на БСП в Стара Загора и Българският антифашистки съюз разпратиха до висшите държавни и...
Изхвърлиха шеф на СИК от ББЦ
Повече от пет часа РИК-София не можа да се справи със самоозабравил се шеф на СИК, който не допусна ...
Единствено реформаторите влизат като дясна формация
Коалицията „Реформаторски блок-Глас народен“ е единствената дясна формация, която влиза ...
За гордия софийски врабец
  Не знам кой е правил анкетата за птица – символ на София, но изборът на Големия синигер...