„Иновации“ по български лапнаха 176 млн. лева - О'Позиция
"Иновации" по български лапнаха 176 млн. лева

Зад екзотични иновации стоят бивши и настоящи депутати от БСП и ДПС, и дори знакови фигури на ГЕРБ

Над 176 млн. лв. на 223 фирми от оперативна програма „Конкурентоспособност“ за иновативни продукти и дейности – салфетка, луксозна кутия, сладки, стойка за слънчобран, креативни мебели, туристическа агенция и дори иновативна фокус група. Средствата са по схемата за внедряване на иновации в предприятията и са одобрени в края на март. Финансирането варира от 170 хил. лв. до над 2 млн. лв. за проект.

Скандалът избухна по време на изслушването на зам.-министъра на икономиката Юнал Тасим, който отговаря за оперативната програма, в парламентарната комисия по еврофондовете. Въпросът беше повдигнат от депутата от ГЕРБ Николай Нанков, който попита за какви иновации става дума в тези случаи. Още повече, че при някои от одобрените проекти фирмите вече продават продуктите, включени в проектното предложение, а други отдавна ги има на пазара. Съгласно условията за кандидатстване задължително е това да бъде нов продукт, а не подобрение на съществуващ. Недопустимо е и вече внедрени продукти от компаниите да получат тепърва финансиране.

Зад някои екзотични иновации стоят бивши и настоящи депутати от БСП и ДПС, и дори знакови фигури на ГЕРБ. Има случаи, при които свързани фирми (на един и същ собственик), получават двойно финансиране за едно и също изобретение и за капак то се предлага на пазара в хиляди разновидности. Това също е недопустимо съгласно европейските правила.

Фирми на съпрузите на служители на икономическото министерство също са получили финансиране, което, според юристи, е конфликт на интереси. Всичко това необяснимо остава незабелязано от оценителната комисия.
Юнал Тасим обясни, че не е запознат със случа,я и обеща да направи проверка. Заповедта с одобрените кандидати е подписана от Ели Милушева, ръководител на управляващия орган на програма „Конкуретоспособност“. Тя беше със зам.-министъра, но отказа коментар.
Едно от най-екзотичните нововъведения
е за „внедряване на система за синхронно изследване и анализ на фокус група“. От кратката публична информация по проекта не става ясно каква точно е иновацията. За сметка на това в публикувания списък с одобрени проекти се откриват два с такова име, но на различни фирми с различни оценки и финансиране. Според правилата обаче е абсолютно недопустимо да бъдат финансирани два еднакви проекта.
Абсурдите не свършват дотук

Мажоритарният собственик на „Инфо клас“ Тодор Велев печели още един проект – „еВиза“ за 236 250 лв., но с фирма „Перфект плюс“, на която е управител. Това също е недопустимо спрямо правилата.Справка в Търговския регистър сочи, че управителят на преводаческата фирма „Ф.П. И Ко“ Радинка Дякова е купила
дела на депутатката от БСП Татяна Буруджиева
от „Бизнес консулт груп“ през лятото на 2013 г. Двете фирми са регистрирани на един и същ адрес.
Близките на Надежда Белелиева, която е старши експерт в дирекция „Външно икономическа политика“
в Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ), печелят не един, а два иновативни проекта – един за фирмата на мъжа й, и друг за тази на девер й, който получава с около един милион по-малко от брат си. Няма пречка двама братя да кандидатстват с различни проекти, проблемът, според юристи, е в конфликта на интереси, защото в декларацията, качена на страницата на МИЕ Белелиева не е посочила тези обстоятелства.
Така съпругът й печели проект с дружеството „Централна енергоремонтна база“ за „разработване и внедряване на нова иновативна система за отдалечен мониторинг и диагностика на силови трансформатори по акустичен метод и налагането на пазара“. Отпуснатото финансиране е от 1 897 282 млн. лв. Димитър Белелиев е председател на съвета на директорите на дружеството.
Финансиране получава и проект на ЕТ „Симеон Белелиев“, който е брат на Димитър и девер на Надежда Белелиева. Той взима 838 863 лв. по проект „Внедряване на иновативен продукт на световно ниво – smart home решение за управление, безопасност, енергоспестяване, опазване на околната среда и налагането му на пазара“. Отдавна на световния пазар съществуват smart home решения.
Двойно финансиране
„АДД България“ печели малко над 2 млн. лв. с проекта „внедряване в производството на иновативна система за дистанционно отчитане, обработка на данните и управлението на водни ресурси“. Проверка в интернет сайта на дружеството показва, че то вече продава същото решение.Искането за финансиране на вече внедрена иновация е абсолютно недопустимо съгласно правилата.Но „АДД България“ не е случаен кандидат. Управител на дружеството е
Анелия Митева, съпруга на доскорошния лидер на ДПС
в Пловдив Красимир Кузмов. На страницата си във фейсбук той се е обявил като изпълнителен директор на дружеството. В периода 2007 – 2011 г. Кузмов беше кмет на пловдивския район „Източен“, пробва се да влезе и в парламента с листата на ДПС, но не успя.В момента очевидно Красимир Кузмов има финансови проблеми, защото частен съдебен изпълнител е обявил негов имот за публична продан на 16 април.
„Алком ЕСС“ пък печели финансиране от 293 289 лв. с
иновации в автосервиз
Проектът на компанията е „повишаване на ефективността и конкурентоспособността на „Алком ЕСС“ ООД чрез внедряване на иновативна за българския пазар услуга“. Компанията е собственост на шестима съдружници, сред които е и синът на бившия шеф на Столичния общински съвет Андрей Иванов от ГЕРБ – Бранимир Андреев Мирчев. В компанията е и друг активист на ГЕРБ Атанас Иванов.

image_print
Tags: , ,
 

Направете коментар
ОЩЕ ПО ТЕМАТА

ДРУГИ

Кремълският експеримент
Много нещо се изговори за ролята на Русия в българските избори, за инструкциите изпратени на БСП от ...
Симптоматичен цинизъм
Ръководството на БСП в Стара Загора и Българският антифашистки съюз разпратиха до висшите държавни и...
Изхвърлиха шеф на СИК от ББЦ
Повече от пет часа РИК-София не можа да се справи със самоозабравил се шеф на СИК, който не допусна ...
Единствено реформаторите влизат като дясна формация
Коалицията „Реформаторски блок-Глас народен“ е единствената дясна формация, която влиза ...
За гордия софийски врабец
  Не знам кой е правил анкетата за птица – символ на София, но изборът на Големия синигер...