Изхвърлиха шеф на СИК от ББЦ


1

Повече от пет часа РИК-София не можа да се справи със самоозабравил се шеф на СИК, който не допусна представители на Реформаторския блок. Скандалът се завихри, когато председателят на 41-ва секционна избирателна комисия в Националната природо-математическа гимназия Любомир Георгиев Цанев отказа да допусне представляващи РБ. В пълномощните им не фигурирал нито „наблюдател“, нито „застъпник“, а „представител“, и нямало печат на коалицията. Оказа се, че изборните институции и органите на реда не за пръв път си имат неприятности с него, само че преди той е бил представител на ДПС.

Този път се стигна до намеса на кандидата за народен представител, който лично удостовери, че подписът под пълномощното е негов, но шефът на СИК заяви, че не е уверен в това. Напразно от РИК се опитаха да се свържат с Цанев по телефона, защото той имал само домашен стационарен телефон. В секцията пристигна лично представителка на РИК, която му обясни , че коалициите нямат печат, а те имат право да упълномощават свои представители. Меродавното в случая е това, че те са регистрирани от ЦИК. Цанев каза, че това са „виртуални работи“. Последва и контраудар – представителите нямали бадж, когато влезли в секцията, след това и лъжата, че им донесли баджовете по-късно. Членът на РИК така и не можа да го убеди, че документите са изправни. Тя се опита да го отстрани и посъветва членовете на СИК да си изберат нов председател, което те и направиха. Цанев обаче не прие копие от протокола, като заяви, че е невалиден. Той остана на креслото си на председател и доволно похапна от полагащия му се обяд.

В секцията дойде и негов съпартиец от ББЦ, който също се опита да го разубеди, защото „ще стане голям скандал“, но и той не успя.

След няколко часа дойде втори член на РИК, която също многократно се аргументира, че всичко в документите е наред, но Цанев бе непреклонен. Беше извикана полиция, но и петимата полицаи от Четвърто РПУ се оказа, че са безсилни пред твърдоглавеца. Той написа дълго изложение, в което заявява, че над него е бил упражнен натиск и цитира „Записките по българските въстания“.