Единствено реформаторите влизат като дясна формация


Flyer RB-1234.jpg -преформатирана (1)
Коалицията „Реформаторски блок-Глас народен“ е единствената дясна формация, която влиза в 44-ото Народно събрание. Това сочат данните от допитванията на водещи социологически агенции, публикувани дни преди изборите в неделя.
Едни дават на реформаторите точно необходимите 4 на сто, други са скочили над 5 процента, трети дават 3.8 на сто с уговорката, че имат шанс за влизане в НС.
Далеч от истината са другите две формации, които се борят за гласовете на десните избиратели – „Нова република“ на Радан Кънев и „Да, България“ на Христо Иванов Те се движат между 1 и 2 процента, рядко скачат над това ниво. Ако се бяха обединили, можеше да се надяват на нещо повече от докопването на партийни субсидии. А ако не бяха напускали Реформаторския блок?
При това положение всички гласове, които съберат тези формации, ще бъдат преразпределени за БСП и ДПС.
Отговорът на създадената ситуация е – бюлетина 21, с която нито един десен глас няма да бъде загубен, напротив, ще допринесе за по-убедителното представяне на автентичната десница. Така че, уважаеми десни избиратели, 2 пъти мислете, 1 бюлетина пуснете!
Вече е ясно, че експериментите „Нова република“ и „Да, България“ са пред провал. От Татово време българинът изпитва недоверие и подозрителност към прилагателното „нов“. Разните там новатори с техните нови икономически механизми, нови системи за планиране и ръководство на народното стопанство вместо уж да издигнат качеството на живот на нов, по-висш етап, му бъркаха всъщност по новому в джоба.
Тази подозрителност се пренесе и в демократичните времена. И поради това всичко политическо у нас, що се е кичело с „ново“, си е оставало само с името – Нова СДП, Нова левица, Нов избор, Новото време, Нова десница и т.н. Към тях без съмнение са се запътили и самонареклата се единствена десница Нова република, и новото хибридно формирование – нито ляво, нито дясно – Да, България.
При изборен провал лидерите на демократични десни партии какво правят? Ами подават си оставката! Справка – Филип Димитров през 1994 г. и Иван Костов през 2001 г. Обратно – левите лидери почват да шикалкавят, да правят „анализи”, да търсят предатели, да се заричат, че на следващия вот това няма да се повтори, но само ако те останат начело и прочие трикове. Станишев например трябваше да загуби 9 избора, та най-после да си отиде.
Така че освен оправдания за мафия, олигархия и международното положение, в неделя вечерта ще очакваме и оставки от провалилите се десни лидери. Ако формациите им са наистина демократични.
Ето какво сочат резултатите:„Екзакта Рисърч Груп“:
Реформаторския блок-Глас народен – 4.0%.. „Нова Република“ – 2.6%, а „Да, България“ – 1.5%.
„Алфа рисърч“
Реформаторски блок – Глас народен е точно на 4 % бариера „Да, България“ с 2,5% и „Нова република“ с 2%.,.
Галъп Интернешънъл“
Реформаторски блок – „Глас народен“ 3,8%. с шанс да попадне в 44-ия парламент., „Да, България“ – 2,4%, „Нова република“ – 2,1%.
„Афис“
Реформаторски блок – Глас народен – 4, Да, България – 1.8 Нова република – 1.4
„Маркет линкс”
Реформаторски блок-Глас народен -3.8%, Да, България – 2.3%, Нова република – 1.8%
„Медиана“ „
Реформаторски блок-Глас народен – 5,1%, Нова република и Да, България – 1.1%,
„Тренд”
Реформаторският блок – Глас народен – 3,8, с най-големи шансове за преминаването на парламентарната бариера. Нова република – 2,3% , Да, България – 2,2%.