ДПС пак се слага на Борисов - О'Позиция
ДПС пак се слага на Борисов
1796 Прочитания
О'Позиция
20.12.14
ДПС пак се слага на Борисов

ДПС жертва власт заради публичния интерес, заяви лидерът му Лютви Местан.

ДПС поднови офертата си към премиера Бойко Борисов за подкрепа на кабинета, след като с тяхна помощ минаха спорните законодателни промени за пенсионните вноски.
Радан Кънев от Реформаторския блок обяви ДПС за „резервната гума“ на ГЕРБ в парламента след гласуването на спорните промени за пенсионните вноски. „По тази логика те подкрепят БСП, като гласуваха против“, репликира го Борисов в „Панорама“ по БНТ. Лидерът на България без цензура Николай Бареков подаде ръка на реформаторите за сформиране на общ опозиционен блок, защото му писнало от задкулисни коалиции между ГЕРБ и ДПС.

Управляващата коалиция, съставена от ГЕРБ и РБ с подкрепата на АБВ и Патриотичния фронт обаче засега остава.Това стана ясно от изказванията на политиците в годишното обзорно предаване на Дарик радио – „Годината“.

„Готови сме да подкрепим правителство с ясен евроатлантически профил без участие в кабинет“, обяви лидерът на ДПС Лютви Местан. Според него Патриотичният фронт и Реформаторският блок образуват един здрав съюз, който тежал като „воденичен камък“ на шията на премиера Борисов. „Ако Борисов като субект на властта не проумее необходимостта да се отърве от Патриотичния фронт, управлението му е обречено на провал. Предсрочен вот през 2015 г. ще е по-скоро необходимото решение на ценностната криза. Готови сме да подкрепим правителство с ясен евроатлантически профил без участие в кабинет“, каза лидерът на ДПС.
ДПС първо помогнаха на кабинета „Борисов“ за спасяването на плоския данък, след като ГЕРБ се разминаха по този въпрос с АБВ и Патриотичния фронт, а вчера подкрепиха и пенсионните промени.
„Аз ако искам да правя коалиция с ДПС, ще изляза и ще ги поканя. Аз задкулисни работни не правя. Отворен съм за диалог, уважавам колегите“, заяви премиерът Бойко Борисов. Той благодари на всички парламентарни партии за стабилността, която излъчвало управлението. Според премиера през 2014 г. е започнала една нова коалиционна култура.
„АБВ остава в управляващата коалиция“, заяви вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин от АБВ пред Дарик. Той уточни, че няма забележки по съдържанието и виждането за свободата на избора за втора пенсия, но не одобрява начина, по който са прокарани промените – в последния момент, с недостатъчна дискусия. Това не благоприятства за добрия инвестиционен и икономически климат, смята Калфин.

image_print
Tags: , , ,
 

Направете коментар
ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Местан възмутен – ДПС не била проруска
Лидерът на ДПС Лютви Местан е огорчен от това, че в. New York Times нарече партията му проруска. Той...
Местан: ДПС е партия категория
ДПС трансформира болката от „възродителния процес“ във воля за обща държавност, заявява ...
ДПС и БСП няма да подкрепят кабинета „Борисов“
От ДПС бяха категорични, че ще бъдат опозиция, ако бъдещото правителство се подкрепя от Патриотичния...
Местан скочи: Не иска патриотите в кабинета
Националпопулизмът не може да бъде представен нито като център, нито като модерен патриотизъм, защот...

ДРУГИ

Кремълският експеримент
Много нещо се изговори за ролята на Русия в българските избори, за инструкциите изпратени на БСП от ...
Симптоматичен цинизъм
Ръководството на БСП в Стара Загора и Българският антифашистки съюз разпратиха до висшите държавни и...
Изхвърлиха шеф на СИК от ББЦ
Повече от пет часа РИК-София не можа да се справи със самоозабравил се шеф на СИК, който не допусна ...
Единствено реформаторите влизат като дясна формация
Коалицията „Реформаторски блок-Глас народен“ е единствената дясна формация, която влиза ...
За гордия софийски врабец
  Не знам кой е правил анкетата за птица – символ на София, но изборът на Големия синигер...