Дванадесет жертви на атентат във френски вестник. Нападателите са заснети (ВИДЕО) - О'Позиция
 Дванадесет жертви на атентат във френски вестник. Нападателите са заснети (ВИДЕО)

Журналист от телевизия в съседство заснел терористите.

 

Дванадесет души загинаха при атентат срещу френския сатиричен седмичник Charlie Hebdo(“Шарли ебдо”). Двама души с Калашников нахлуха в Charlie Hebdo в самия център на Париж, съобщи в. “Фигаро”. Френската прокуратура съобщи, че 12 души са убити, а 10 са ранени, от които петима са в критично състояние. Сред убитите е главният редактор на списанието. 40 души са спасени. 10 от убитите са сътрудници на списанието, двама са полицаи. В момента на нападението е имало семичен редакционен съвет и всички журналисти са били в редакцията.
Към 11.30 часа сутринта в редакцията нахлули трима мъже, въоръжени с автомати „Калашников“, и започнали безразборна стрелба. След стрелбата те напуснали сградата и са стреляли по полицаи на велосипеди на улицата.
„Нападателите са били четирима – трима са стреляли в сградата, четвърти мъж ги е чакал в паркирана пред редакцията кола. Те са се отправили към североизточен Париж, където са зарязали колата, откраднали са друга кола, изхвърляйки шофьора от нея“, казва пред френските медии Роко Контенто, говорител на френската полиция. Издирването им продължава. Предполага се, че са се измъкнали на север от Париж.
Според свидетели нападателите са крещели „Аллах е велик“ и „Аллах е отмъстен“ на арабски.
„Вътре е касапница.Сградата е била с охрана, заради непрекъснатите заплахи, но нападателите са влезли с намерение да убиват и това не ги е спряло“, добавя Контенто.
Една от версиите за нападението е, че то е отговор на публикуваната днес сутринта в „Туитър“ профила на списанието карикатура на лидера на „Ислямска държава“ Ал Багдади. „Шарли ебдо“ е ляво ориентирано седмично списание, което осмива религиите, богатите, десните радикали.
Пред редакцията пристигна френският президент Франсоа Оланд. Той определи атаката като „терористичен акт“.
През 2011 г. редакцията бе нападната със запалителна бомба, след като списанието обяви, че пророкът Мохамед ще бъде редактор на следващия брой и публикува негова карикатура. Тогава главният редактор Стефан Шарбоние, който е и карикатурист на изданието, подписващ се като “Шарб”, заяви, че ислямът не може да бъде изключен от свободата на словото. Днешният атентат е най-смъртоносният във Франция от 1995 г. насам. Според „Либерасион“ той е бил включен в списъка на „Ал Кайда“ на най-големите им врагове. По-късно „Фигаро“ обяви, че според негови източници и четиримата карикатуристи на “Шарли ебдо” са мъртви, включително и “Шарб”. Освен него са загинали и Кабю, Тинюс и Волински
Президентът Оланд заяви, че ще бъде осигурена “защита навсякъде, където подобни актове могат да бъдат извършени” и че „извършителите ще бъдат преследвани толкова дълго, колкото е необходимо, за да бъдат изправени пред съда“. Полицейски източник потвърди, че всички редакции ще бъдат под полицейско наблюдение. “Шарли ебдо” отдавна е под дискретен надзор на силите за сигурност.
Британският премиер Дейвид Камерън реагира веднага в Туитър, като написа: “Убийствата в Париж са отвратителни. Ние сме заедно с френския народ в борбата срещу терора и в защитата на свободата на печата”.
„България остро осъжда нападението над редакцията на „Шарли ебдо“ и извършените убийства в Париж“, казва в изявление министър-председателят Бойко Борисов. „В нас този кървав терористичен акт предизвиква гняв срещу насилственото отнемане на човешки живот и посегателство срещу свободата на словото. Изразяваме солидарността си с френския народ в този тежък за всички нас и Европа момент и съпричастност към скръбта на семействата и близките на загиналите.
Няма кауза, която да оправдава терора“, казва Борисов, съобщиха от правителствената информационна служба.
„Като съюзници в НАТО и ЕС, България и Франция работят заедно за отпор на новите заплахи пред сигурността и мира. Заедно с нашите партньори ние сме уверени, че тероризмът ще бъде победен, каквито и усилия да изисква от нас тази борба“, заявява премиерът.

„Аз съм Charlie“ – демонстрации срещу тероризма

Съпричастни със семействата на жертвите на атентата французи се събират в 18.30 ч на Площада на републиката в Париж, за да почетат убитите журналисти и карикатуристи от седмичното списание „Шарли Ебдо“. В събитието ще участва кметът на френската столица Ан Идалго и екипът й. По същото време демонстрации ще има и в Страсбург, и в други големи градове.
Демонстрацията е обявена във Фейсбук от групата Je suis Charlie (Аз съм Шарли). В „Туитър“ се разпространява надпис на френски и на черен фон „Аз съм Charlie“.
Видео тук.

image_print
Tags: ,
 

Направете коментар
ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Маршът за Републиката (ВИДЕО)
От милион и половина до три милиона и седемстотин хиляди граждани са участвали в историческия Марш н...
Семейството на Шарб срещу приятелката му
След атентата срещу Charlie Hebdo бившият държавен секретар в правителството на Никола Саркози ̵...
Умишлен палеж на германски вестник
  Седалището на хамбургския вестник Hamburger Morgenpost е било опожарено днес. Изданието беше ...
700 хиляди на Марш на солидарността в Париж
Световни лидери ще участват в марш на солидарността в Париж в памет на жертвите от терористичните на...
Charlie Hebdo: Не националистите, а Републиката!
На 11 януари, неделя, в Париж се организира голяма демонстрация в подкрепа на журналистите от Charli...

ДРУГИ

Кремълският експеримент
Много нещо се изговори за ролята на Русия в българските избори, за инструкциите изпратени на БСП от ...
Симптоматичен цинизъм
Ръководството на БСП в Стара Загора и Българският антифашистки съюз разпратиха до висшите държавни и...
Изхвърлиха шеф на СИК от ББЦ
Повече от пет часа РИК-София не можа да се справи със самоозабравил се шеф на СИК, който не допусна ...
Единствено реформаторите влизат като дясна формация
Коалицията „Реформаторски блок-Глас народен“ е единствената дясна формация, която влиза ...
За гордия софийски врабец
  Не знам кой е правил анкетата за птица – символ на София, но изборът на Големия синигер...