ГЕРБ внася вота в началото на седмицата - О'Позиция
ГЕРБ внася вота в началото на седмицата
4069 Прочитания
О'Позиция
10.05.14
ГЕРБ внася вота в началото на седмицата

Според парламентарния правилник дебатите и гласуването по вота ще се проведат в седмицата непосредствено преди изборите на 25 май.

ГЕРБ ще внесе вота на недоверие на правителство то „Орешарски” в началото на седмицата, обяви на специална пресконференция бившият транспортен министър Ивайло Московски.
Мотивите за четвъртия пореден вот на недоверие са заради провалите на правителството в управлението на енергетиката и енергийните проекти на страната. ГЕРБ отлага, защото все още се чака официална информация за състоянието на енергийните дружества и в частност – на НЕК, за да се впишат и конкретни цифри към мотивите.
За подобна информация от опозицията настояватот близо месец, но досега им бе отказвама. И политици, и енергийни експерти твърдят, че компанията де факто е във фалит.
ГЕРБ са поискали и оригиналната кореспонденция между държавата и проектната компания за „Южен поток“, както и писмата от ЕК, в които има възражения срещу промените в Закона за енергетиката. От официално предоставените документи става ясно, че най-вероятно спорните промени в Закона за енергетиката са направени под натиска на Газпром и в изгода на чужда държава.
От ГЕРБ ще поискат да бъде направен анализ за това, какво е било състоянието на енергетиката по време на тройната коалиция, как се е развила енергийната система като задължения, реформи и приходи по време на управлението на ГЕРБ, както и анализ за това какво се е случило в енергетиката за изминалата една година. Бившият шеф на АЕЦ „Козлодуй” Валентин Николов заяви, че енергетиката на България запада. Правителственото решение за 7-и блок от 11 декември 2013 година е било за преговори с Тошиба, но по последна информация Тошиба се е оттеглила от тези преговори. Той обясни, че така възникват много въпросителни, като например – дали ще има държавна гаранция за 7 блок на Белене.
Бившият министър на икономиката и енергетиката Делян Добрев изтъкна, че за първи път, откакто България е член на Европейският съюз, има предупреждение за започване на наказателни процедури, преди още да е внесен даден текст в законодателството. Според него към момента задълженията на НЕК са достигнали до 3,5 милиарда лева, като в тази сума не е включен кредитът, който БЕХ възнамерява да вземе за построяването на проекта „Южен поток”, на стойност 620 милиона евро.
От ГЕРБ напомниха, че през всички 25 години на прехода енергетиката традиционно е била монопол на БСП. Според тях БСП трябва да отговори, как е успяла да натрупа дългове от 2 милиарда лв. през 2009 година. Ивайло Московски изтъкна също, че на това правителство никой и нищо не му пречи да подпише, както договора за „Южен поток”, така и договора за „Белене”, но това не се прави, защото са намесени сериозни корпоративни интереси, както и сериозна геополитика, която в никакъв случай не е в интерес на българското общество и на българската правова държава.
Според парламентарния правилник дебатите и гласуването по вота ще се проведат в седмицата непосредствено преди изборите на 25 май.

image_print
Tags: , ,
 

9 Responses to “ГЕРБ внася вота в началото на седмицата”

 1. Коста Симеонов
  Says:

  Ха-ха, взеха на Тиквата мазния тиквеник и сега и той стана радетел и пазител на националните интереси и човешките права


 2. Милена Петрова
  Says:

  Много се извинявам, може би снимката е лоша, но бившият транспортен министър Московски си е абсолютно настоящ пияница. Даже от снимката лъха на джибри


 3. Милена Петрова
  Says:

  Тези хора нямат ни срам, ни достойнство! Ограбиха България и сега се правят на правозащитници. Позор!


 4. фродо
  Says:

  То отдавна е известно, че най-добрата защита е атаката. Боко в момента налага агресивна атака, за да отклони вниманието на народа от собствените си престъпни и криминални действия.


 5. Енчо Стоянов
  Says:

  Чудя се колко ли милиона е получил Бойко за да разработи тази насока в политическата стратегия на ГЕРБ


 6. фродо
  Says:

  Току що ми проблесна : НЕК(ога)- БЕХ -ГЕРБ – не ви ли звучи като една прекрасна теория на конспирацията?


 7. Йордан Николов
  Says:

  На цялото Политбюро на ГЕРБ, което беше съставено от контингента на Изтрезвителното и второразрядните публични домове, препоръчвам да си стегнат куфарчетата и да се изнесат от България докато е време, защото за всеки идва Видов ден. А този на Тикавата и неговия антураж, даже и в подкупната България, ще бъде голям.


 8. минувач
  Says:

  Защо се заяждате с ГЕРБ? те направиха пътища, направиха ни европейска държава. какво направиха ония с американските пари


 9. фродо
  Says:

  Айде-е-е-е-е-е! минувача пак осмърдя пейжаза! Абе, брато, ти чий трол си или просто работиш на парче?


Направете коментар
ОЩЕ ПО ТЕМАТА

ГЕРБ оттегля вота, ако парламентът не смени Сметната палата
Заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Цецка Цачева заяви, че ако управляващите оттеглят точката за и...
ГЕРБ внася вота в петък
ГЕРБ внася в петък вота на недоверие към правителството на Пламен Орешарски за провала в енергийната...
ГЕРБ с вот на недоверие заради провала на „Южен поток“ (обновена)
Автор: Станка ДИНЕВА   Вот на недоверие към правителството на Пламен Орешарски внася опозицията...
Третият вот на Пламен Орешарски недоверие пак не мина
Парламентът отхвърли внесеното от ГЕРБ искане на недоверие към кабинета на Пламен Орешарски по пробл...

ДРУГИ

Кремълският експеримент
Много нещо се изговори за ролята на Русия в българските избори, за инструкциите изпратени на БСП от ...
Симптоматичен цинизъм
Ръководството на БСП в Стара Загора и Българският антифашистки съюз разпратиха до висшите държавни и...
Изхвърлиха шеф на СИК от ББЦ
Повече от пет часа РИК-София не можа да се справи със самоозабравил се шеф на СИК, който не допусна ...
Единствено реформаторите влизат като дясна формация
Коалицията „Реформаторски блок-Глас народен“ е единствената дясна формация, която влиза ...
За гордия софийски врабец
  Не знам кой е правил анкетата за птица – символ на София, но изборът на Големия синигер...