Българският избор е: Шенген или Ченген


Българският избор сега е: Шенген или Ченген.

78 кандидат-депутати са били сътрудници на Държавна сигурност или във Военното разузнаване преди 1989 г. Това се вижда от проверката на комисията по досиетата.
Най-много са в листите на коалиция „БСП за България“ – 16 души, на второ място е ДПС с 9 души. По осем са сътрудниците на ДС сред кандидатите за депутати на коалиция „Обединени патриоти – НФСБ, АТАКА и ВМРО“ и в „Движение за радикална промяна Българска пролет“ на Велизар Енчев.
Петима са в листите на ГЕРБ, 4 са в коалиция „АБВ – Движение 21″, а в листите на партия ВОЛЯ на Веселин Марешки – двама.
На тазгодишните предсрочни избори ще се явят с 18 сътрудници на ДС или разузнавателните служби на БНА по-малко, показва статистиката при сравнение с предходните избори през 2014 г, съобщи специализираният сайт на журналиста Христо Христов desebg.com.
Тогава на парламентарните избори за 43-то Народно събрание общо 99 кандидати

за народни представители се оказаха с принадлежност към тоталитарните комунистически служби.
„БСП лява България” издигна 13 сътрудници, Патриотичен фронт (НФСБ и ВМРО) – 12, АБВ – 11, ДПС – 11, „България без цензура” – 9, „Партия на зелените” – 6, ГЕРБ – 5, „Атака” – 4, Реформаторския блок – 1 сътрудник.
От тях 12 народни представители с принадлежност към тоталитарните служби влязоха в 43-то Народно събрание. Най-много сътрудници вкара ДПС – 4 депутати, следвано от ГЕРБ – 3, БСП – 2, Патриотичен фронт – 2 и „Атака” – 1 депутат.
Президентът Румен Радев назначи вече двама сътрудници на ДС в екипа си на много важни постове - съветник по сигурността и отбраната и директор на дирекция „Протокол” в президенството.
Струва си да припомним какво заяви предшественикът на Радев, президентът Росен Плевнелиев, в словото си по повод четвъртата годишнина от встъпване на поста държавен глава.
„Днес 10 800 агенти на ДС заемат публични длъжности и работят в институциите.

Всеки десети служител в българската администрация е агент на ДС

Те са навсякъде около нас, а сянката на миналото се пренася и в настоящето. В България не се случи смяна на елитите. В България преходът бе подменен. Именно погрешният модел на прехода задържа развитието на страната, като позволи на комунистическата номенклатура да се прероди и да продължи да доминира обществено-икономическия живот. От ден първи заех твърда позиция срещу назначаването на агенти на ДС за посланици на България. Твърдо спазвам поетия ангажимент. Боря се всички архиви да станат достъпни. Архивът на НРС вече е окончателно предаден, остават последни файлове от архива на Военна информация. Ще продължа да работя, докато всички досиета не се предадат на комисията, за да бъдат дигитализирани и публично достъпни. Няма да се успокоя, докато комунизмът не влезе в учебниците по история и в музея по един обективен начин.
В тази държава не само се говори за олигархия, има олигархия, заяви още президентът. След като български политици говорят толкова много за върховенство на закона, имат ли смелостта да посочат кой нарушава принципа на върховенството на закона. Питам кой политик какво точно е свършил срещу олигархията. В тази държава всички декларираме, че сме за социалноотговорна икономика и сме против олигархичната икономика. И кой какво направи против олигархията. Не по думите, а по делата ще се познае кой какъв е”.

Президентът

Плевнелиев не назначи нито един посланик, който е бил сътрудник на ДС

Шенген, който се мержелее на хоризонта, все се отдалечава. И този процес започна веднага след като стана известно, че в предишни години посланиците-ченгета се отчитат и някъде другаде, в Ченген, например. На Запад не ядат доматите с колците.
Взаимовръзката е ясна.

Колкото повече Ченген, толкова по-малко Шенген
Подслушването на телефони и публикуване на разговорите, се-ре-се-та, гейтове – това също е Ченген.
Червените куфарчета и назначените милионери, които периодично излизат от мъглата – и това е Ченген.
То пък кое ли не е Ченген!

Българският избор сега е: Шенген или Ченген.