България се готви за газов център - О'Позиция
България се готви за газов център
2102 Прочитания
О'Позиция
12.12.14

България е изпратила до ЕК писмо с предложение за изграждане на газов център в страната от европейски мащаб. На заседание на кабинета в сряда премиерът Бойко Борисов предложи ЕС да финансира газов хъб (газоразпределителна станция) на входа на „Южен поток“ до Варна, от който руският газ да се разпределя към други страни.

Хъбът би могъл да се превърне в общ разпределителен център за страните-членки в региона – България, Гърция, Румъния, Унгария, Хърватия, Словения и през тях за страните-членки от Централна и Западна Европа, както и за държавите от Енергийната общност – Сърбия, Македония, Босна и Херцеговина и др., пише в писмото, съобщиха от пресцентъра на кабинета.

В текста се посочва, че предимство на страната е добре развитата българска газопреносна инфраструктура и изграждащите се интерконектори със съседните страни.

Предложеният хъб би могъл да разчита на руски газ от „Южен поток“, както и на
български природен газ от потенциалните находища в Черно море – блокове „Хан Аспарух“, „Силистар“, „Терес“ и други.
Също така хъбът би могъл да се захранва и от интерконекторите със Гърция и Турция с обеми от Каспийския и Източно Средиземноморския регион, както и от гръцкия и турските LNG терминали (терминали за втечнен газ).

Във вторник България, Румъния и Гърция подписаха споразумение за изграждането на „Вертикален газов коридор“.„В допълнение бихме могли да доставяме газ и през интерконектора с Румъния от очаквания значителен добив на природен газ от румънския черноморски шелф. За разширяването и изграждането на необходимата газова инфраструктура на този хъб ще разчитаме на подкрепата и финансовата помощ от Европейския съюз“, пише в писмото.

Посочва се, че с изграждането на такъв хъб могат да бъдат подсигурени необходимите количества газ на конкурентни пазарни цени.

България изразява готовност да съдейства на Русия за изграждане на тръбата до българското крайбрежие, както и да работи в посока изграждането на газовия хъб, от който да бъдат снабдявани съседните и партньорски държави.

В понеделник канцлерът Ангела Меркел ще приеме в Берлин Борисов, а сред основните теми на разговора им ще е краят на „Южен поток“. Ще бъде разгледан и въпросът за газовия хъб.

Вицепремиерът Томислав Дончев уточни пред журналисти, че де факто центърът, който се предлага, не е „Южен поток“ 2 или 3, а следва съвсем друга логика, доколкото не се предвижда изграждането на европейско трасе, поне не по начина до момента.

„Не считам, че подобна идея би следвало да бъде обричана изначално, понякога дори и странните идеи, неочакваните, впоследствие се оказват най-добрите и се реализират“, каза той.

С думите, че в света, в който живеем, вариант за завеждане на дела винаги има, Дончев не изключи възможността да бъдат заведени такива заради спирането на „Южен поток“.

„От нереализирането на проекта България ще претърпи загуби, съвсем друг въпрос е какви ще бъдат те. Не бих ги оценил в категории на милиарди, това че ще има нетни разходи в порядъка на милиарди, не означава, че толкова ще са печалбите за страната ни“, каза вицепремиерът.

По думите му, сумите са доста по-скромни, включително и от бъдещи транзитни такси.

image_print
Tags: , ,
 

Направете коментар
ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Литва стана 19-ата членка на еврозоната
От 1 януари 2015 г. Литва става 19-ата членка на еврозоната. На новите литовски монети от по 1 евро ...
ЕК не приема шантажи на Русия
Европейската комисия няма да приеме никакви шантажи по енергийните въпроси.България е велика нация и...
ЕК не одобри нито една българска програма
Европейската комисия (ЕК) е одобрила 39 от новите Оперативни програми по еврофондовете, но сред тях ...
Кристалина Георгиева успя
Българският кандидат за еврокомисар и заместник председател на ЕК Кристалина Георгиева бе единодушно...

ДРУГИ

Кремълският експеримент
Много нещо се изговори за ролята на Русия в българските избори, за инструкциите изпратени на БСП от ...
Симптоматичен цинизъм
Ръководството на БСП в Стара Загора и Българският антифашистки съюз разпратиха до висшите държавни и...
Изхвърлиха шеф на СИК от ББЦ
Повече от пет часа РИК-София не можа да се справи със самоозабравил се шеф на СИК, който не допусна ...
Единствено реформаторите влизат като дясна формация
Коалицията „Реформаторски блок-Глас народен“ е единствената дясна формация, която влиза ...
За гордия софийски врабец
  Не знам кой е правил анкетата за птица – символ на София, но изборът на Големия синигер...