Бетонни лъжи за бетонни глави - О'Позиция
Бетонни лъжи за бетонни глави
1601 Прочитания
Иван Ибришимов
23.03.17

камаз (1)

Броени дни след като лидерът на БСП Корнелия Нинова с нездрав блясък в очите заклейми и отрече демокрацията, пропагандният бетоновоз на червените – професор Иво Христов, водач на листа в Пловдив, се изпразни авторитетно във Фейсбук. Ето какво написа той в отговор на читателски въпрос:

„Влизането на България в ЕС и НАТО бе геополитическо решение, което не бе консултирано с българския народ, тъй като се знаеше, особено за НАТО, че отговорът щеше да бъде отрицателен.
Българските политици взеха това решение зад гърба на народа и за сметка на народа, резултатите са вече налице. Ние трябва да преразгледаме присъствието си в тези съюзи, особено в ЕС, тъй като той носи по-скоро негативи на България и българската икономика.”

1

Не ще и дума, тезата му е бетонна, позната и погрешна. Защото през последните дни е спусната нова опорна точка, явно формулирана от самата госпожа Нинова в обширно интервю за Франс прес:

„Ние много по-категорично и ясно бихме отстоявали българския национален интерес в Европа, без това да означава обвиненията, които ни отправят, че социалистите ще извадят България от ЕС. Това е абсурд. БСП е партията, която вкара България в ЕС и НАТО и държим на тези съюзи, но не искаме да сме втора ръка в тях”. Подобна теза защити дума по дума и друг водач на червена листа – Жельо Бойчев.

Факти срещу думи

Склонен съм да поспоря за „вкарването”, но мисълта ми е за друго. Професорът Иво Христов за пореден път изрече една огромна лъжа и тя е, че  „ЕС носи по-скоро негативи на България и българската икономика.” За разлика от „енциклопедиста” Христов, който ви предлага само думи,  аз ще ви предложа само факти, взети от официални изявления и документи:

България е „спечелила” 17 милиарда лева от членството си в Европейския съюз. Това става ясно от отговор на вицепремиера по европейските фондове Томислав Дончев до депутат от опозицията през февруари 2016 г.

Справката изчислява вноските, които страната ни внася всяка година в бюджета на ЕС и постъпилите средства от европейските фондове.

За периода 1 януари 2007 – 31 декември 2015 г. България е внесла в бюджета на ЕС общо 7,155 млрд. лева.

Докато през 2007 г. сме внесли близо 600 млн. лева, то през годините 2013, 2014 и 2015 тези средства са над 900 млн. лева.

За същия период страната ни е получила общо 24,1 млрд. лева. През 2007 г. са усвоени малко над 1 млрд. лева, докато през 2015 г. отпуснатите от страната ни средства от ЕС възлизат на почти 5 млрд. лева. А ето ги и

по-новите данни от началото на 2017 г.,

изнесени по повод десетгодишнината от членството на страната ни в ЕС:

Икономическият растеж на България се очаква за 2016 г. да е над 3%, очертава се около 3,8. на сто.
За 10 години БВП на България е нараснал от 56 на над 88 млрд лв. В България БВП на глава от населението е 41% от средния за ЕС при влизането в съюза през 2007 г., достигайки до 47% през 2015 г.
По-малък е и броят на хората, живеещи в риск. В България около 60% влизат в тази категория през 2007 г., а през 2015 г. са 41,3%.
Ръст има и на заплатите. В България минималната заплата за 10 години се увеличава от 180 лв. на 460 лв. Средната заплата в края на 2016 г. е 941 лева, като се очаква през тази година да се увеличи с между 5 и 9%. За сравнение през 2007 г. средната работна заплата в страната е около 400 лв.
Минималната пенсия в България през 2007 г. е 92.23 лева. През 2016 тя е 161, като се предвижда през 2017 г. да се увеличи с 1.6 на сто.
България плаща редовно в началото на всяка година членския си внос в ЕС. От 2007 г. до края на 2014 г. сме внесли 6,53 млрд. лева, което усреднено е по 816 млн. лв. годишно. За 2015-2017 г. вноските са около 950 млн. лв.

През предприсъединителния период България е получила 1 962 700 000 евро. Към получените средства през предприсъединителния период трябва да се прибавят и изплатените ни средства от структурните фондове и от Кохезионния фонд след присъединяването, т. е. от началото на 2007 до края на 2014 г., които възлизат на малко над 5 млрд. евро.

Тези официални данни и факти са цитирани от „Евронюз” и редица световни издания, които ползват базата данни на „Евростат”. Те напълно потвърждават изнесеното от вицепремиера Дончев в пленарната зала на Народно събрание и тотално опровергават думите на проф. Иво Христов. Както се вижда, „госпожа  Лъжа”, както отдавна е известна г-жа Нинова в политическите среди, има достойни, бетонни последователи.

image_print
Tags: , , ,
 

One Response to “Бетонни лъжи за бетонни глави”

  1. Олег
    Says:

    За мен най-странното е, че в и около една партия, която десетилетия наред блестеше с единство сред членове и симпатизанти, изведнъж се появяват толкова противоположни становища. Ако професор Христов беше член на БСП, щях да очаквам гласове искащи изключването му.

    Но той като независим, разбира се, има право на собствено мнение, различаващо се от това на партийния лидер. Предполагам, че това е добре обмислена и уговорена изборна тактика, целяща да обере още няколко гласа, които в противен случай биха отишли другаде или не биха гласували въобще.

    А затова дали лъже или не, може да се поспори. Всяко едно присъединяване (или неприсъединяване) към даден съюз поражда печелещи и губещи хора и браншове. Пък и нека си припомним думите на железния канцлер: „Никога не се лъже толкова много, както преди избори, по време на война и след лов“.


Направете коментар
ОЩЕ ПО ТЕМАТА

ДРУГИ

Кремълският експеримент
Много нещо се изговори за ролята на Русия в българските избори, за инструкциите изпратени на БСП от ...
Симптоматичен цинизъм
Ръководството на БСП в Стара Загора и Българският антифашистки съюз разпратиха до висшите държавни и...
Изхвърлиха шеф на СИК от ББЦ
Повече от пет часа РИК-София не можа да се справи със самоозабравил се шеф на СИК, който не допусна ...
Единствено реформаторите влизат като дясна формация
Коалицията „Реформаторски блок-Глас народен“ е единствената дясна формация, която влиза ...
За гордия софийски врабец
  Не знам кой е правил анкетата за птица – символ на София, но изборът на Големия синигер...