Ау! Американците идат… - О'Позиция
Ау! Американците идат…
2458 Прочитания
Иван Ибришимов
21.06.15

Ау! Американците идат…

Преди 25 години бъдещият външен министър Соломон Паси заяви пред Седмото Велико народно събрание, че един ден България ще стане член на НАТО. Думите му предизвикаха аплодисменти отдясно и смут отляво, който беше прикрит със смях и саркастични забележки от първите редове. Преди 11 години, макар и с известно закъснение, България стана пълноправен член на Северноатлантическия договор. Забележителното е, че и най-върлите душмани на членството между лидерите на БСП, е, някои със стиснати зъби, дадоха подкрепата си за ратифицирането на договора. Малко по-късно страната ни стана и пълноправен член на ЕС. В интерес на истината приемането ни в елитния клуб беше по-скоро политическо заради последователната ни позиция в НАТО, отколкото заради покриването на икономическите, социалните и най-вече на правните изисквания на съюза.
Днес картинката де факто е почти същата
Припомням общоизвестните факти, защото съм сигурен, че когато левите политици дадоха подкрепата си за НАТО, са били убедени, първо, че разведряването на отношенията между Русия и САЩ няма алтернатива и, второ, че България наистина ще се вживее в ролята си на Троянски кон, която най-безцеремонно й беше вменена от Москва насред Брюксел. Има и още една причина, за която традиционно се мълчи и тя е, че бизнес интересите на немалка част от назначените още в началото на деветдесетте години червени капиталисти постепенно се пренасочиха от Русия към държавите от Евросъюза.

И всичко си вървеше спокойно, докато през 2008 година, малко преди Олимпиадата в Пекин,

руските войски нахлуха в Грузия

и заграбиха част от нейната територия. Тогава Западът странно си замълча и това позволи на Русия шест години по-късно да повтори експеримента си в Украйна, като анексира Крим и разбуни източните райони на страната. Този път Западът се усети и наложи сериозни икономически санкции, на които Русия отговори така, както умее – с хибридна война и здраво дрънкане на оръжие.

Логично се стигна до ескалация на напрежението до степен да се заговори отново за Студена война и надпревара във въоръженията. От НАТО пристъпиха към изграждане на 5-хиляден модулен корпус за бързо реагиране в Централна и Източна Европа, Русия отговори с най-мащабните военни маневри от десетилетия, с участието на всички видове и родове войски и над 80 000 военни край западните си граници. В отговор на американските намерения за изпращане на тежки въоръжения в различни източноевропейски страни, които се чувстват заплашени, Москва отговори с ядрената карта, като заяви, че увеличава потенциала си с 40 нови стратегически ракети. Казано на военен жаргон, обстановката нарасна.

Нарасна и объркването в българските политически среди
Винаги съм вярвал, че политиците и особено държавниците са длъжни да мислят не няколко хода напред, а много напред в годините. Не допускам, че преди десет години държавните ни мъже не са предполагали, че е възможно да се стигне до ситуация като сегашната. Тогава защо е днешното вайкане? Източна Европа се чувства застрашена след анексията на Крим и търси защита, не, дай си Боже, по силата на Член пети от Вашингтонския договор. За тяхно успокоение САЩ и другите големи държави в НАТО предприемат определени стъпки. „Ама как така ще има натовски и в частност американски танкове и войници в България?“ Разбира се, че трябва да има. Че Българската армия каква е? Съюзническа армия в НАТО. Натовска армия! Да я унищожим ли, че да мирясат някои хора? Какви граници е призвана да пази нашата армия? Българските, нали, но не само. Призвана е заедно с армиите на Румъния, Гърция и Турция да пази Югоизточния фланг на НАТО и границите на ЕС. Естествено, с помощта на останалите съюзници от пакта.
Истината е, че Русия завзе Крим не от някакви романтични подбуди за изконната руска земя, а заради военните си бази и Черноморския си флот. Подхвърлянията на руски политици, че

Черно море трябва да се превърне във „вътрешно руско“

може да са част от хибридната война, но не трябва да се подминават с безразличие.

Да, в Москва знаят, че до мащабна война не трябва да се стига, защото икономическата мощ на Запада е 16 пъти по-голяма от тази на Русия и това е могъщ възпиращ фактор за всякаква агресия. Но има и друго – представят ли си наистина някои наши политици, как ЕС и НАТО ще позволят някому да наруши брутално границите в Европа, както се случи в Украйна? И мислят ли, че руските ракети отдавна не са насочени към стратегическите обекти на страните членки на пакта, та чак сега ще ги насочват?
Чест прави не само на управляващите, но и на повечето политици от левицата, че поне засега се държат последователно и лоялно към съюзниците. Защото това е единственият печеливш вариант при съвременната геополитическа архитектура.

image_print
Tags: , , , , ,
 

Направете коментар
ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Законът Радев, госпожа Корнелия и корнишоните
Възмутена от факта, че България не може да изнася киселите си краставички, известни още като корнишо...
Есть такая партия!
Има ли такава партия, която да е приела и подписала по време на свое управление споразумение с друга...
НАТО зарязва България
САЩ се отказват да разполагат въоръжение и техника у нас, стана ясно от интервю на командващия на ам...
Афганистан пое сигурността на страната
Афганистанските национални сили поеха на 1 януари цялата отговорност за сигурността в страната след ...

ДРУГИ

Кремълският експеримент
Много нещо се изговори за ролята на Русия в българските избори, за инструкциите изпратени на БСП от ...
Симптоматичен цинизъм
Ръководството на БСП в Стара Загора и Българският антифашистки съюз разпратиха до висшите държавни и...
Изхвърлиха шеф на СИК от ББЦ
Повече от пет часа РИК-София не можа да се справи със самоозабравил се шеф на СИК, който не допусна ...
Единствено реформаторите влизат като дясна формация
Коалицията „Реформаторски блок-Глас народен“ е единствената дясна формация, която влиза ...
За гордия софийски врабец
  Не знам кой е правил анкетата за птица – символ на София, но изборът на Големия синигер...