Арестуваха активистка на Фемен във Ватикана - О'Позиция
Арестуваха активистка на Фемен във Ватикана
1568 Прочитания
О'Позиция
25.12.14
Арестуваха активистка на Фемен във Ватикана

Тя може да бъде съдена за обида на вярващите.

Арестуваха активистка на „Фемен“, която разголи гръд и грабна статуята на бебето Исус на площад „Свети Петър“. Украинската активистка Яна Жданова бе задържана за разпит и може да й бъде повдигнато обвинение за неприлични действия на публично място, обида и кражба.
Говорителят на Ватикана Федерико Ломбарди подчерта, че посягането на статуята на Исус от сцената на възстановката на Рождество Христово е оскърбило вярващите, събрали се да отпразнуват Коледа.
На 25 декември, около час след коледната благословия на папата, Жданова разголи гръд в огромните ясли на площад Свети Петър.Тя успя да преодолее металните заграждения, захвърли тениската и показа гърдите си, върху които пишеше с черен маркер: Бог е жена.
Активистка на протестното движение Фемен, известно с топлес протестните си акции, протестира срещу противопоставянето на Църквата на абортите и на свободните съюзи.
Един от гвардейците незабавно я задържа и я наметна с покривало, докато Жданова крещеше със статуята в ръце: „Господ е жена“.

Организацията Фемен е основана през 2008 година от украински активистки, които станаха известни по света с провокативните си голи протести срещу секс-туризма, религиозните институции, международните брачни агении, сексизма, патриархалнияа начин на мислене, както и по политически наболелите въпроси. Самите жени, членуващи във ФЕМЕН, определят действията си като секстремизъм, който цели да се бори против сексуалната експлоатация на жените и да защитава правата им.иля
Активистките често влизат в сблъсъци с полициата поради агресивно и непристойно поведение, хулиганство, гавра с държавни и религиозни символи. Дори Фейсбук блокира страницата им, като я окачестви като порнографска. Анна Гуцол основава движението ФЕМЕН на 10 април 2008, след като разбира за сексуалната експлоатация на украинки, които са извеждани в чужбина и са превръщани в сексуални робини или проститутки.
В началото активистките излизат на протести, облечени в секси бельо, но на 24 август 2009 – деня на независимостта на Украйна, една от първите членове на ФЕМЕН – Оксана Сачко, сваля сутиена си и пред озадачения поглед на полицаите и „зрителите“ открито разголва гърдите си. Веднага след този случай голите гърди стават запазена марка на движението.

image_print
Tags: ,
 

Направете коментар
ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Ватикана призна екзорсизма
Ватиканската конгрегация по въпросите на духовенството подписа постановление, одобряващо юридическия...
Английската кралица и папа Франциск се срещнаха във Ватикана
30 минути  продължи разговора между английската кралица Елизабет Втора и папа Франциск. Елизабет Вто...
Папа Франциск създаде министерство, контролиращо Ватикана
Папа Франциск нареди да се създаде министерство на икономиката, което ще контролира управлението на ...

ДРУГИ

Кремълският експеримент
Много нещо се изговори за ролята на Русия в българските избори, за инструкциите изпратени на БСП от ...
Симптоматичен цинизъм
Ръководството на БСП в Стара Загора и Българският антифашистки съюз разпратиха до висшите държавни и...
Изхвърлиха шеф на СИК от ББЦ
Повече от пет часа РИК-София не можа да се справи със самоозабравил се шеф на СИК, който не допусна ...
Единствено реформаторите влизат като дясна формация
Коалицията „Реформаторски блок-Глас народен“ е единствената дясна формация, която влиза ...
За гордия софийски врабец
  Не знам кой е правил анкетата за птица – символ на София, но изборът на Големия синигер...