Бугайски: Заплаха тегне над България - О'Позиция
Бугайски: Заплаха тегне над България
3003 Прочитания
Светломира Димитрова
04.06.15
Бугайски: Заплаха тегне над България

Световно известният американски политолог е изброил 60 средства, които Русия използва в хибридната война.

Заплаха тегне над България, предупреди световно известният американски кремлинолог Януш Бугайски на лекция в София. Русия иска да въвлече България в конфликт за Македония, като подкрепя гръцките и македонските националисти, след като не е успял да придърпа България в орбитата си, включително с проекти като газопровода „Южен поток“.
„Изказването на руския външен министър Сергей Лавров,че има идеи за подялба на Македония между България и Албания, не е случайно. То е част от кампания,“ каза Бугайски. Според специалиста по Югоизточна Европа в Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон, целта на руската политика на Западните Балкани винаги е била запазва и подхранва конфликтите, а не да ги разрешава, защото Кремъл се възползва от тях.
„Македония е най-нестабилното парче в пъзела на Западните Балкани,“ отбеляза Бугайски и посочи, че ЕС може да направи много повече по въпроса. Например като притисне по-сериозно Гърция да потърси решение на спора за името, който блокира пътя на Скопие към ЕС и НАТО. И този блокаж подклажда национализъм и напрежение в Македония, с които Русия си играе. Кремъл играе на ортодоксалната струнка, като подчертава общата история.
Според американския политолог Москва иска да направи Македония „замразена държава“, каквато вече е Босна. И след като се е отказал от идеята да привлече България, сега президентът Владимир Путин цели да я въвлече в конфликт в Македония, първо вербален, а после може би и друг.
Войната не трябва да се превръща в религия, както се опитва да прави Русия, която „все е заплашена“. Истинската заплаха за нея е обаче демокрацията.
Целта й е да се превърне в основен център или полюс в многополюсния свят – в евразийска империя. Тя се опитва да неутрализира съседите с, напр. Украйна, да ги разубеди да станат членове на Европейския съюз, да дестабилизира Централна и Източна Европа, като действа със заплахи.
Путин се нарича прагматик и опортюнист, но такива бяха и Ленин и Сталин. Той цели да разшири обсега на действие и се опитва да бъде трудно прогнозируем. Не се свени да използва всички съвременни методи и технологии с посредничеството на трети сили.
НАТО не застрашава Русия, но тя действа с икономическа принуда и военни средства, за да дестабилизира Европейския съюз и съседите си. Бугайски е установил и анализирал над 50 средства, които Кремъл използва в хибридната война, която води. Той си служи с измама, лъжлива информация, засилени шпионски действия, като използва корумпирани доносници – политици и чиновници, дискредитира и дори сваля цели правителства. Русия системно провежда психологически атаки, като всява страх, паника, параноя, за да намали доверието в правителства.
Златна мина е за Кремъл идеологическата война. Той залага на уникалната руска душа, културата, като се стреми да наложи идеята, че руският интелектуален свят и руската нация е над всички. Концепцията за руския свят, все едно къде живеят руснаците, вкл. децата, е да наложи русизма като мислене.
ѝмосква отхвърля европейските ценности и идеичрез дезинформация, за да всее политически хаос, неконтролируема емиграция, терор и се стреми да поддържа пета колона в Европейския съюз.
Чрез енергетиката Русия се стреми да откъсне Централна и Източна Европа от ЕС, като използва силното оръжие „Газпром“ за манипулиране на общественото мнение. Най-напред предлагаше „Южен поток“, после го превърна в „Турски поток“, а може да го обяви и за „Гръцки поток“. Тя оказва натиск и върху Азербайджан чрез финансовата й задлъжнялост.
Кремъл си служи и с организираната престъпност, организира партизански (съпротивителни) движения, саботажи.
25 млн. руснаци живеят в републиките извън Русия, които бяха част от Съветския съюз, и чрез тях тя налага страх и натиск, вкл. намеса във вътрешните им работи. Тя подкрепя групите на арменските сепаратисти в Нагорни Карабах, финансира малки партии на парламентарни и местни избори, цели агенции създават антиевропейски нагласи в Босна, Херцеговина, Черна гора. Социалните мрежи гъмжат от руски тролове, които прокарват имперските й амбиции.
Кремъл провокира военни сблъсъци особено със страни членки на НАТО – нейни кораби и самолети редовно се движат в опасна близост до териториите им, организира мащабни военни маневри в близост, като застрашава териториалната им цялост.
Бугайски цитира полския външен министър, който казва, че е достатъчно Русия да заплаши една страна по веднъж годишно. Тя се опитва да подкопава западните институции. Путин смята, че ще блокира ЕС, като парализира желанието на страните да се присъединят към него.
Русия е близка с Иран, но преувеличава ролята си на стабилизиращ фактор в Близкия изток. Тя подкрепи Асад срещу собствения му народ, а това доведе до създаването на „Ислямска държава“.
„Винаги съм смятал, че нещата ще се променят към по-добро“, заключи обаче Бугайски.

image_print
Tags: , , , ,
 

2 Responses to “Бугайски: Заплаха тегне над България”

 1. Елена
  Says:

  България няма да допусне конфликт с Македония.
  България е мирна държава и никой от нас не желае разширяване на територията на страната ни чрез насилие.
  България има обща история, общи културни ценности и традиции с македонците. Македонците са наши братя, много повече, от колкото с всяка друга нация. И ние уважаваме изборът на всеки да се чувства какъвто иска да бъде-българин или македонец-ние сме братя.


 2. инж.Надежда Михайлова от Мездра.
  Says:

  Правилно .Всичко е вярно.Така е.Българинът трябва да разбере,че Русия не е приятел на България.Има доста неотзомбирани българи от комунизма.Анапоследък и много руски и български тролове за манипулация на българите.Дано не се хващат хората толкова често на въдицата им.


Направете коментар
ОЩЕ ПО ТЕМАТА

НАТО зарязва България
САЩ се отказват да разполагат въоръжение и техника у нас, стана ясно от интервю на командващия на ам...
България се готви за газов център
България е изпратила до ЕК писмо с предложение за изграждане на газов център в страната от европейск...
САЩ: Корупцията в България е достигнала кризисно ниво
„За съжаление се опасявам, че  корупцията в България е достигнала кризисно ниво, което влияе н...
Нямало дългосрочен договор за Южен поток
Няма подписан дългосрочен  договор за пренос на газ по „Южен поток“. Към момента няма и ...

ДРУГИ

Кремълският експеримент
Много нещо се изговори за ролята на Русия в българските избори, за инструкциите изпратени на БСП от ...
Симптоматичен цинизъм
Ръководството на БСП в Стара Загора и Българският антифашистки съюз разпратиха до висшите държавни и...
Изхвърлиха шеф на СИК от ББЦ
Повече от пет часа РИК-София не можа да се справи със самоозабравил се шеф на СИК, който не допусна ...
Единствено реформаторите влизат като дясна формация
Коалицията „Реформаторски блок-Глас народен“ е единствената дясна формация, която влиза ...
За гордия софийски врабец
  Не знам кой е правил анкетата за птица – символ на София, но изборът на Големия синигер...